De ziekte van Weil

De ziekte van Weil, ook wel de rattenziekte genoemd, is een infectieziekte met als belangrijkste verspreider de bruine rat.

Besmetting

De ziekte van Weil kan ontstaan door contact met de urine van een rat in besmet water. De bacterie kan dan het lichaam binnenkomen via de slijmvliezen of open wondjes. Zodoende kunnen mensen die in buitenwater zwemmen waar ook ratten voorkomen ook besmet worden. Gunstige omstandigheden voor de bacterie zijn lauw en amper stromend water, let hier op.

Symptomen

Over het algemeen veroorzaakt de ziekte van Weil griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid, andere symptomen zijn:

  • Hoge koorts
  • Ontsteking van één of beide nieren (nefritis)
  • Leverontsteking waardoor geelzucht wordt veroorzaakt
  • Bloedingen
  • Spierpijn in de kuiten
  • Rode ogen
  • Vergroting van lever en milt
  • Lever- en nierfunctiestoornissen

Het hebben van één van de symptomen wil niet zeggen dat iemand de ziekte van Weil heeft. Wanneer iemand meerdere symptomen heeft is het raadzaam om een arts te bezoeken.

Ziektebeeld

De incubatieperiode van deze ziekte varieert tussen de één en drie weken. Ook het ziektebeeld varieert. In de subklinische vorm gaat het om een nauwelijks waarneembare infectie zonder verdere klachten, vaak alleen een lichte verhoging. Bij het syndroom van Weil gaat het om een zeer ernstige aandoening. De ziekte komt niet veel voor, maar het staat bekend als beroepsziekte bij muskusratbestrijders en rioleringswerkers. De ziekte kent twee fasen:

  • De eerste fase duurt 4 tot 7 dagen en gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige complicaties zoals plotseling nierfalen, geelzucht, hartritmestoornissen, bloedingen en shock komen ook voor in deze fase.
  • De tweede fase duurt 4 tot 30 dagen en gaat gepaard met het verdwijnen van de bacteriën uit het bloed en de meeste weefsels. Men kan dan last hebben van ontsteking van de voorste oogkamer, hersenvliesontsteking, hersenontsteking en ontsteking van het ruggenmerg. Leverproblemen die in de eerste fase zijn ontstaan kunnen voortduren in deze fase.

Sterfkans

De ziekte van Weil kan dodelijk zijn door bijvoorbeeld door de lever- en nierfunctiestoornissen, behandeling dient daarom ook tijdig gestart te worden om de kans van overleven te vergroten. De sterfkans is geschat door het Centrum voor Beroepsziekten op tussen de 5 en 10%.

Therapie

De bacterie dient bestreden te worden met antibiotica. In sommige gevallen is nierdialyse nodig.
© 2008 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van Weil veroorzaakt vaak geelzuchtDe ziekte van Weil veroorzaakt vaak geelzuchtDe ziekte van Weil veroorzaakt in de helft van de gevallen geelzucht bij de mensen die er aan lijden. Bovendien gaat dit…
Ziekte van Weil bij mens en hondZiekte van Weil bij mens en hondJe hoort het vooral bij honden: de ziekte van Weil. Maar ook bij mensen komt deze ziekte voor. Bij honden is het meer be…
Ziekte van Weil bij de hondZiekte van Weil bij de hondDe ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte…
Blauwalg, botulisme en de ziekte van WeilBlauwalg, botulisme en de ziekte van WeilOp warme dagen is het heerlijk om een duik te nemen in een plas of meertje. Het is verstandig om dan eerst de kwaliteit…

Chronische bronchitisChronische bronchitisChronische bronchitis is een langdurige ontsteking van de bronchiën (de doorgang tussen de luchtpijp en de longen), wat…
Hypertensie: verschillende soortenHypertensie is een vervelende aandoening omdat achterliggende oorzaken slecht in 5% van de gevallen worden gevonden. De…
Bronnen en referenties
  • http://www.rivm.nl/ziekdoordier/zoon_op_rij/leptospirose.jsp
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 27-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.