Omgaan met angst en paniek

Omgaan met angst en paniek Leren leven met angst, hoe doe je dat? Angstaanvallen en in paniek verkeren beinvloeden het dagelijks leven negatief. Geef aan je leven vol angsten een positieve draai door te leren omgaan met angst en paniek. Hoe maak je jezelf sterker en jouw angst en paniek zwakker? Een overzicht:

Angst en angstgevoelens die horen bij het leven

Iedereen heeft wel eens last van kleine angstgevoelens: "Heb ik het gas dicht gedraaid?" Dit zijn kleine angsten die dagelijks kunnen terugkeren en bij het leven horen. Deze kleine angsten beïnvloeden het dagelijks leven niet negatief.

Als de angst en angstgevoelens indringender gaan worden

Als de angst indringender gaat worden, intensiever en frequenter, maakt het ons alert. Ons lijf maakt adrenaline aan en is klaar om direct alert te handelen. Ook deze angsten beïnvloeden het dagelijks leven niet negatief.

Angstgevoelens die het dagelijks leven negatief beïnvloeden

Mensen die hun angsten, angstaanvallen en angstgevoelens baseren op een niet feitelijke situatie, die niet reëel zijn, weten vaak wel dat hun angsten ongegrond zijn, maar hebben de grootste moeite om met hun gevoelens van angst om te gaan. Als deze angsten het dagelijks leven negatief gaan beïnvloeden, is er een probleem.

Angst stoornis, roep de hulp in van een deskundige

Bij de minste twijfel of er sprake is van een angst stoornis: roep de hulp in van de huisarts. Roep altijd de hulp in van de huisarts bij sprake van angst, paniek en stress. Voor meer informatie over angst en de huisarts, lees het volgende artikel: Herken angst. Herkent de huisarts angst?. De huisarts kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners en naar deskundige hulp. Therapie tegen angst en stress kan zeer zinvol zijn, angststoornissen vragen echter wel om een individuele benadering.

Angst, wat kan je zelf gaan doen?

Bedenk voor jezelf goed dat:
 • Loop niet weg voor de angst, probeer het onder ogen onder te komen,
 • Vermijden van de situaties die angst oproepen is geen oplossing,
 • Je staat vermoedelijk te "open" voor je omgeving, laat je minder beïnvloeden en neem wat meer afstand,
 • Je hoeft niet perfect te zijn. Niemand is perfect!

Angst. Zorg goed voor jezelf

Angsten hebben minder grip op je als je:
 • Goed uitgerust bent,
 • Gezond en volwaardig eet,
 • Gezond leeft,
 • Veel beweegt in de frisse buitenlucht,
 • Veel lacht,
 • Fit bent.

Angst. Werk aan je zelfvertrouwen!

Vertrouwen in jezelf is absoluut noodzakelijk om de angst onder ogen te zien:
 • Wees niet TE perfectionistisch,
 • Sta eens stil bij het feit waar je goed in bent,
 • Sta eens stil bij het feit wat al gelukt is,
 • Sta eens stil bij het feit van (eerdere angst) overwinningen.

Overwin je angsten door:

Het grote geheim is dat de angst niet bestreden moet worden, maar dat JIJ sterker moet worden. Je moet jezelf sterker gaan maken! Je moet aan je zelfvertrouwen gaan werken en je moet beter voor jezelf gaan zorgen! Jij hebt de kracht in je om de angst te overwinnen en te verslaan. Door jezelf sterker en sterker te maken, stapje voor stapje, verzwak je de angsten. Je angsten verzwakken langzaam af totdat ze uiteindelijk afsterven...hoe?

Leer je angsten te accepteren

Ga eens rustig aan tafel zitten met een vel papier en pen. Schrijf op welke angsten jouw leven beïnvloeden. Neem daar rustig de tijd voor en laat je niet opjagen door anderen. Laat je emoties de vrije loop als de confrontatie met alle genoteerde angsten te emotioneel is. Dat lucht op. Door zwart en wit op papier te zien om welke angsten het nu gaat, krijg je een beter inzicht in jouw angsten.

Erken de angsten als jouw angsten

Misschien is de confrontatie met jouw angsten te zwaar en te emotioneel en heb je een paar dagen nodig om te herstellen. Zodra je je sterk genoeg voelt, pak je het vel papier met jouw angsten er op geschreven opnieuw.
Bekijk de lijst van jouw angsten aandachtig. Erken deze angsten als JOUW angsten. Dat ze een stukje van jou zijn. Stop deze angsten niet weg, erken ze dat ze jouw angsten zijn. Vel er geen enkele oordeel over, accepteer deze angsten als jouw eigen persoonlijke angsten.

Accepteer jouw erkende angsten als jouw angsten

Ben je bang van spinnen? Staat deze angst op jouw persoonlijke lijst van erkende angsten? Zeg dan een aantal keren tegen jezelf: "Ik ben bang voor spinnen. Het is ok dat ik bang ben voor spinnen," en zeg vervolgens een paar keer: "Ik accepteer van mezelf dat ik bang ben voor spinnen."
Wat je aan het doen bent is jouw eigen angst onder ogen te komen. Dit kan je stapje voor stapje doen, dagelijks een aantal keren herhalen dat jouw angst voor spinnen ok is.

Actief omgaan met je angsten

Wat belangrijk is dat jouw angsten uiteindelijk niet je leven laat bepalen. Wat je gaat doen, na acceptatie van je spinnen angst, is langzaam, stap voor stap, dingen doen en ondernemen die je eng vindt! Als je weet dat er een spin in de hoek zit, zeg je eerst tegen jezelf: "Ik ben bang voor spinnen. Het is ok dat ik bang ben voor spinnen," en zeg vervolgens een paar keer: "Ik accepteer van mezelf dat ik bang ben voor spinnen." Ga rustig ergens zitten of ga staan voor een open raam en haal een paar keer diep en rustig adem. Vervolgens, opgedeeld in voor jouw haalbare stappen, ga je langzaam en rustig, in vol vertrouwen van je eigen kunnen, richting de spin, richting jouw angst. En daar doe je net zo lang over als jij nodig denkt te hebben. Desnoods doe je er weken over voordat je je doel bereikt hebt.

Blijf oefenen!

Blijf oefenen, geef niet op! Blijf jouw angsten accepteren als jouw angsten. Blijf jouw angsten erkennen als jouw angsten. Blijf rustig en kalm door ademhalingsoefeningen te doen en blijf actief in behapbare kleine stapjes om jouw angsten te benaderen.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…
Angst symptomen, verschijnselen en kenmerkenAngst symptomen, verschijnselen en kenmerkenVeel mensen hebben last van angst, angstgevoelens, angstaanvallen of een angststoornis. De een heeft last van een lichte…
Chronische hyperventilatie: AngstChronische hyperventilatie: AngstChronische hyperventilatie en angst. Twee verschillende dingen, die heel sterk met elkaar in verbinding staan. Hypervent…
Herken angst, herkent de huisarts angst?Herken angst, herkent de huisarts angst?Leven met angsten brengt lichamelijke klachten mee. Een traumatische ervaring roept hevige angst en paniek op. Als react…
Cholesterol omlaag? Dit kun jij er zelf aan doen!Cholesterol omlaag? Dit kun jij er zelf aan doen!Cholesterol is een stof, die eigenlijk gezond is voor het menselijk lichaam. Alleen een teveel van deze stof is schadeli…
Bronnen en referenties
 • Medisch specialisten - Het Medisch Handboek - Kosmos - Z&K Uitgevers
 • Laat los. Ruimte voor alles wat je denkt en voelt - Gijs Jansen - Zaltbommel, Thema
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 10-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.