Spataderen verhelpen met vrijwel pijnloze ClariVein-techniek
Er is sprake van spataderen als op de benen duidelijk zichtbare, blauwe en verdikte, vaak kronkelig verlopende bloedaderen aanwezig zijn. Spataderen is een aandoening die vrij vaak voorkomt, meer bij vrouwen dan bij mannen. Het is geen ernstige, maar helaas wel een chronische ziekte die kan verergeren. Het geeft vooral pijn in de knieholtes en kuiten. Wat kun je doen als je spataderen hebt, en hoe kun je ze trachten te voorkomen. Er zijn allerlei technieken om ze te verhelpen, maar de relatief nieuwe en vrijwel pijnloze ClariVein behandeling kent belangrijke voordelen.
Spataderen
Aderen zijn bloedvaten die de terugstroom van het bloed naar het hart verzorgen. Zijn de aderen in de benen verwijd en kronkelig, dan is er sprake van spataderen. Door de zwaartekracht staat er veel druk op de wanden van de aderen in onze benen. Doordat de kleppen in de aderen niet goed meer sluiten ontstaan spataderen. De klepjes zorgen er in normale situatie voor dat het bloed niet in de benen kan terugstromen als het richting het hart omhoog wordt gepompt. Maar als die kleppen niet meer goed functioneren, kan het bloed wel terugstromen in de benen. Daardoor neemt de druk in de ader toe en wordt deze wijder. De druk in de ader neemt daardoor nog meer toe en er zullen meer kleppen niet goed sluiten, wat uiteindelijk leidt tot een spatader.
Klachten van spataderen
De klachten zijn nogal wisselend. Sommigen hebben spataderen in overvloed zonder er verder hinder van te ondervinden. Bij anderen kan het omgekeerde het geval zijn, namelijk ogenschijnlijk weinig, maar wel veel hinder. In de vorm van jeuk, eczeem, stekende pijn rond knieholtes en de kuiten, of vermoeidheid aan het eind van de dag. Op den duur kan er ook vocht in de benen ontstaan, wat tot huidverandering kan leiden. Daardoor heb je op termijn een grotere kans op een open been.
Oorzaak
Meerdere factoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van de spataderen: een staand beroep, erfelijke aanleg, maar ook geslacht, aangezien mannen er minder vaak last van hebben. Zwangerschap, hoge bloeddruk, overgewicht en trombose zijn ook van invloed. En leeftijd speelt een rol, want ouderdom is ook een oorzaak. Spataderen kunnen op verschillende plaatsen in het been ontstaan en hoeven geen klachten te geven. Zijn er toch klachten dan is er meestal sprake van jeuk, kramp, onrustige of vermoeide benen. Er kunnen complicaties optreden als spataderen niet worden behandeld, zoals een bloeding, open been of aderontsteking.
Noodzaak van behandeling
De belangrijkste argumenten om de spataderen te behandelen zijn het verbeteren van de levenskwaliteit, het verlichten van de klachten, het voorkomen van complicaties, maar ook cosmetische behoeften.
Complicaties die door spataderen kunnen optreden:
- eczeem,
- bruine verkleuringen,
- ontstekingen of open been,
- dikke enkels.
Behandeltechnieken
Voorheen was “strippen” de meest toegepaste methoden, maar de laatste jaren zijn nieuwe behandelingen ontwikkeld, waarbij katheters, voerdragers en ander instrumenten worden toegepast welke via een prik in een bloedvat worden ingebracht om de vaatafwijking te behandelen. Deze methoden zijn minder beschadigend voor het lichaam en minder belastend voor de patiënt en kunnen bovendien vaak poliklinisch en met plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.
Is deze behandeling niet mogelijk, dan zal de vaatchirurg een andere methode toepassen, zoals onderhuids verwijderen (vooral geschikt voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten), het onderbinden van spataderen in de lies of knieholten of inspuiten. Kleine spataderen kunnen behandeld worden door middel van het inspuiten van een vloeistof. Deze vloeistof leidt tot een onschuldige ontstekingsreactie aan de binnenzijde van de ader, waardoor de ader zal verkleven. Indien de ader goed dichtgedrukt wordt, zal hij dichtgroeien en verharden. Na het inspuiten zal een tot twee weken een elastische kous gedragen moeten worden.
Een andere methode is de ClariVein-techniek. Bij de Clariveinbehandeling wordt de ader aan de binnenzijde licht beschadigd en vervolgens met lijm dichtgeplakt. Hierdoor is het risico op beschadiging van het omliggende weefsel zeer klein. De behandeling is nagenoeg pijnloos, verloopt sneller en de kans op zenuwschade is ook kleiner. Wel moeten na afloop evengoed als bij andere behandelingen nog enige tijd steunkousen worden gedragen. De ClariVein-techniek wordt vergoed door zorgverzekeraars en wordt o.a. in de spataderpoli van het RKZ-ziekenhuis Beverwijk toegepast. Maar bijv. ook in het FCG (Flebologisch Centrum Grave).
Bespreek met uw arts welke behandeling in uw geval de voorkeur heeft.
Voorkomen van spataderen
Lang staan werkt ontstaan van spataderen in de hand. Oefeningen waarbij de kuitspier regelmatig wordt aangespannen zijn goed voor een goede doorstroming van het bloed en ook voor drukvermindering in het ader systeem. Het bloed moet namelijk tegen de zwaartekracht in naar boven stromen. Bewegen is sowieso altijd verstandig.
Oefening
Buig de tenen gedurende 5 seconden en strek de tenen hierna 5 seconden, waarbij gelijktijdig de kuitspier stevig aangespannen wordt. Doe deze oefeningen bij voorkeur elk uur, maar minstens tweemaal per dag. Fietsen en lopen zijn eveneens goede vormen van beweging. Wanneer je veel moet staan en bij zwangerschap kunnen elastische compressiekousen worden gedragen. Dit kan o.a. vermoeidheid in de benen doen verminderen.