Trombose (bloedvatverstopping) kan fatale gevolgen hebben

Trombose (bloedvatverstopping) kan fatale gevolgen hebben Trombose is een verzamelnaam voor de verstopping van een bloedvat tengevolge van een bloedstolsel. Zon bloedstolsel kan levensgevaarlijk zijn. Trombose treedt op in een slagader waardoor een herseninfarct of hartinfarct kan ontstaan. Als het stolsel een ader verstopt, kan dat een trombosebeen of longembolie tot gevolg hebben.

Trombose gevaarlijk

Trombose is een onzichtbaar gevaar. Je ziet het niet gebeuren en de oorzaken zijn divers. Trombose in de beenaderen kan bijvoorbeeld optreden na een operatie, maar ook spontaan. Want kramp, pijn of een zwelling in het been die maar niet overgaat, kan ook duiden op trombose. Juist omdat het onschuldig lijkt, is men er soms pas laat bij. Dat levert groot risico op. Bij een trombosebeen heb je kans op een longembolie. Stukken stolsel kunnen in de longen terechtkomen. Het gebeurt niet vaak, maar het kan dodelijke gevolgen hebben.

Jeuk

Minder ernstig, maar wel lastig is het posttrombotisch syndroom. Na trombose houdt ongeveer 30 procent nog jarenlang klachten: een zwaar gevoel, kramp, jeuk, En alle ex-trombosepatiënten houden altijd een verhoogd risico op herhaling. Waakzaamheid is dus geboden, maar gelukkig is er ook wat aan te doen. Zoals antistollende medicijnen voor het bloed. Daarnaast is het ter voorkoming van het posttrombotisch syndroom belangrijk om elastische kousen te dragen. Advies is een periode van twee jaar. Bij trombose is het voor de artsen ook zaak naar eventuele onderliggende ziekten te kijken. Bij een spontane trombose kan dat namelijk aan de orde zijn.

Controle

Volgens H. Adriaansen, medisch leider Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen, krijgen ongeveer 2 op de 1000 mensen jaarlijks een trombosebeen. Naast deze groep patiënten behandelt de trombosedienst vooral mensen die een grote kans hebben om trombose te krijgen. De zogenaamde risicogroepen. Bij de zestig trombosediensten in ons land staan zon 380.000 mensen onder controle. De helft daarvan heeft last van boezemfibrilleren, het trillen van de linkerboezem van het hart waardoor er stolselvorming kan optreden. Als je niet wordt behandeld, is het risico op een hersen infarct 1 op 20, bij antistolling is dat risico veel kleiner. Ook mensen met een kunsthartklep worden behandeld, omdat het bloed makkelijk stolt op op de metalen- of kunststof klep. Patiënten die langdurig in bed moeten liggen, hebben vaak antistollingsmedicijnen nodig, En sommige mensen worden geboren met een niet goed gereguleerde stolling, daar is het verhoogde risico aangeboren. Al deze mensen gebruiken antistollingsmiddelen. De stollingswaarde van hun bloed moet continue goed in de gaten worden gehouden. Bij een te hoge stollingswaarde kunnen bloedingen ontstaan, bij een te lage waarde wordt het risico op trombose groter. Om de paar weken wordt bloed afgenomen om te zien of de antiestolling goed en veilig werkt. Dit is behoorlijk belastend, zeker als je nog werkt of op vakantie bent. Voor deze categorie is het thuis zelf meten van de antistolling een prima mogelijkheid. Tien procent van de mensen bij de trombose dienst controleert zichzelf. In principe kan iedereen het.

Risicofactoren

Naast genetische factoren en levensstijl:
  • Lang en regelmatig vliegen, kan in verband met het langdurig stilzitten bij mensen met een verhoogd risico klachten geven. Zorg dus voor voldoende beweging tijdens de vlucht.
  • Beroepen waarbij constant wordt gezeten of gestaan. Zorg dus voor beweging
  • Extreem lang met de benen over elkaar zitten
  • Het eerder doorgemaakt hebben van een trombosebeen leidt tot meer kans

Symptomen van een hartinfarct

Bij mannen

Bij mannen is het typische symptoom van een hartinfarct een drukkende beklemmende pijn midden op de borst, die uit kan stralen naar kaken en armen.

Bij vrouwen

Vrouwen kunnen identieke symptomen hebben, maar ook kortademigheid, enorme vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen, ernstige slaapproblemen en misselijkheid. Door deze veelheid aan klachten is het moeilijker om bij vrouwen tijdig een juiste diagnose te stellen. Dat geldt niet alleen voor de behandeld arts, want ook de vrouwen zelf brengen hun klachten niet altijd direct in verband met hun hart, en wachten daardoor vaak te lang alvorens ze een dokter raadplegen.

Lees verder

© 2009 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acenocoumarol: een medicijn tegen tromboseAcenocoumarol: een medicijn tegen tromboseWanneer er een stolsel binnen de bloedvaten komt, wordt dit trombose genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat een bloedvat geh…
Trombosedienst van CuraçaoIn zekere zin zijn trombosepatiënten die hun vakantie op Curaçao doorbrengen geluksvogels. Dat is niet alleen omdat zij…
Trombose en een trombosebeen: Symptomen en behandelingHeel wat mensen krijgen vroeg of laat een keer last van trombose. Sterker nog, trombose is doodsoorzaak nummer één in Ne…
Trombofilie, een verhoogde neiging tot tromboseBij de meesten onder ons, zal het bloed stollen bij een wonde. Dit is een ingewikkeld proces dat in werking treed bij de…

Spataderen verhelpen met vrijwel pijnloze ClariVein-techniekSpataderen verhelpen met vrijwel pijnloze ClariVein-techniekEr is sprake van spataderen als op de benen duidelijk zichtbare, blauwe en verdikte, vaak kronkelig verlopende bloedader…
Mexicaanse griep en desinfecterende handgelMexicaanse griep en desinfecterende handgelDe Mexicaanse griep is uitgegroeid tot een pandemie. We moeten ons erop voorbereiden dat deze griep ook in ons land hard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Azwer, Pixabay
  • De hr. Hugo ten Cate
  • De hr. Henk Adriaansen, Plusmagazine
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.