Zonneallergie: wat is zonne-of lichtallergie?

Zonneallergie: wat is zonne-of lichtallergie? Mensen met een licht- of zonneallergie zijn niet zo blij met de zomer. Ook zullen ze niet afreizen naar tropische oorden. Daar hebben ze namelijk alleen maar last van hun zonne- of lichtallergie. Voor hen zijn herfst en winter prettige perioden, waarin weinig zon en licht te vinden is in Nederland. Alles over zonne- en lichtallergie.

Niet naar buiten met een zonne- of lichtallergie

Mensen die een zonne- of lichtallergie hebben, laten zich in de zomer en het voorjaar zo weinig mogelijk buiten zien. Zelfs op een bewolkte dag zijn ze voorzichtig, omdat ook dan komt er nog heel veel straling door de wolken heen.

Chronische polymorfe lichtdermatose of cpld of pmle

Een vorm van zonne- of lichtallergie is chronische polymorfe lichtdermatose. Deze aandoening wordt ook wel cpld of pmle genoemd.

De gevolgen van een licht- en zonneallergie

Mensen met een licht- en zonneallergie kunnen niet naar buiten als de zon schijnt of de kracht zo sterk is dat hij door de wolken heen komt. Daarom nemen zij vaak een ander levensritme aan. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen zij het beste binnen blijven. Daarna kunnen ze naar buiten, maar moeten dan wel de nodige maatregelen treffen. Die zijn onder andere:
  • Volledig ingesmeerd met factor +50
  • Volledig gekleed

Zonne-en lichtallergie of cpld beperkt het leven van de patiënt

Door een zonne- en lichtallergie wordt iemands leven enorm beperkt op sociaal gebied. De persoon in kwestie wil wel meedoen, maar buitenactiviteiten tijdens de zomer en het voorjaar kunnen gewoon niet. Zelfs als dat onder een parasol gebeurt, zijn de gevolgen nog desastreus.

Zonne-en lichtallergie: niet gewoon wat bultjes

Veel mensen hebben wel eens een vorm van zonne-en lichtallergie gehad. Omdat ze medicijnen slikten waarbij je uit de zon moet blijven, maar ze dat niet deden. Of gewoon omdat ze opeens toch wat meer last hadden van de zon. Ze kregen dan kleine bultjes die jeuken. Clpd of pmle heeft heel andere symptomen. Bovendien is de ziekte vaak genetisch bepaald. De persoon die aan de ziekte lijdt heeft te maken met:
  • Blaasjes
  • Grote blaren
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Pijn
  • Koorts

Overgevoeligheid voor UV-b licht of overgevoeligheid van UV-A licht

Mensen die alleen overgevoelig zijn voor UV-B licht hebben vaak genoeg aan een zonwerende crème. Maar veel patiënten kunnen ook niet tegen UV-A licht. Dan wordt de aandoening levensbepalend, want dan kan iemand alleen maar helemaal gekleed naar buiten waarbij de huid helemaal wordt bedekt. Dus eigenlijk ook het gezicht. En dan nog kan het fout gaan, zelfs in de schaduw. Maar zelfs achter glas zitten is dan geen optie, want UV-A komt ook door glas naar binnen.

In een Tl-buis of halogeenlampen zit ook UV-A licht

Zelfs gewoon in huis zitten met de lamp aan is voor mensen met een zonne- of lichtallergie al gevaarlijk. In TL-licht en in halogeenlampen zit namelijk ook UV-A. En er zijn zelfs patiënten die niet tegen een gewone gloeilamp kunnen en daar dus onder verbranden.

Mannen hebben veel meer last van CPLD en in landen waar veel de zon schijnt komt de aandoening minder voor

Vrouwen worden veel vaker getroffen door een zonne- en lichtallergie. Toch hebben mannen veel meer last van de aandoening. Overigens is het niet zo dat iemand al direct van kind saf aan de allergie ontwikkelt. Veel mensen krijgen hem pas op latere leeftijd. CPLD komt trouwens vooral voor in gebieden waar de zon weinig schijnt en ook onregelmatig, zoals dus in Nederland. Richting de Noordpool komen steeds meer mensen voor die lijden aan de allergie en richting de evenaar zijn weer minder mensen te vinden met CPLD. IN Nederland wonen best veel mensen met de zonneallergie. Zo’n 5 tot 10 procent van de bevolking heeft er last van. Wonen in een land waar veel zon is, lijkt er voor te zorgen dat mensen de ziekte minder krijgen. Daar kan de huid waarschijnlijk veel beter wennen aan de zon.

Uitzoeken voor welke zonnestralen iemand allergisch is

Bij een zonne- en lichtallergie is het belangrijk om uit te vinden voor welke stralen iemand precies allergisch is. Zonlicht bestaat namelijk uit verschillende soorten straling zoals:
  1. UV-A,
  2. UV-B,
  3. UV-C,
  4. Paars licht,
  5. Groen licht
  6. rood licht

Wat is UV-A straling?

UV-A straling bestaat uit lange golven. Het komt het hele jaar door in dezelfde verhouding voor in zonlicht. Wie aan een hoge doses UV-A licht wordt blootgesteld wordt wel rood en krijgt pigmentvorming. Toch zorgt het er niet voor dat de huid went aan het zonlicht. UV-A komt gewoon door glas naar binnen.

Wat is UV-B straling?

UV-B straling bestaat uit korte golven. In de zomer is het in zonlicht veel sterker aanwezig dan in de winter. De huid is veel gevoeliger voor UV-B dan voor UV-A. En dat varieert van 1000 tot wel 10.000 keer gevoeliger. UV-B licht zorgt voor verbranding van de huid, maar geeft ook pigmentvorming en zorgt ervoor dat de huid went aan de zon. (Maar dus niet bij mensen met CPLD)

Wat is UV-C straling?

UV-C straling bestaat uit korte golven. UV-C bereikt de aarde niet, want de stralen bevinden zich boven de ozonlaag.

Oorzaken van zonne- en lichtallergie

Niet alleen de zon speelt een rol in het ontstaan van een zonne- en lichtallergie. Maar die zon geeft wel direct de klachten. Toch zijn er ook andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van een lichtreactie. Dit kunnen zijn:
  1. Medicijngebruik (zoals antibiotica) terwijl iemand wel gewoon de zon ingaat
  2. Bepaalde planten en de zon ingaan
  3. Stoffen op de huid zoals crèmes of make-up en dan de zon ingaan

Ook zonneproducten kunnen een zonneallergie opleveren

Wat heel veel mensen niet weten is dat ook zonnebrandproducten zelf een allergische reactie kunnen veroorzaken. Te veel of de verkeerde zonnebrandproducten kunnen een reactie van de huid geven geven. Kijken naar de bestanddelen is dan ook altijd van groot belang om een allergische reactie te voorkomen. Overigens lijden heel veel mensen aan een zonne- en lichtallergie, maar hebben ze geen idee waardoor deze aandoening wordt veroorzaakt.

Zonne- en lichtallergie behandelen

CPLD of zonne- en lichtallergie kan op verschillende manieren worden behandeld en hangt ook af van de aard van de aandoening. Dit zijn behandelmethoden:
  1. Bij gevoeligheid voor UV-A en/of UV-B zal het mijden van zonlicht en zelfs van daglicht. Tegelijkertijd moet een zalf worden gebruikt die de ontstekingen die ontstaat te remmen. Corticosteroïden remmen de huidproblemen zoals roodheid, jeuk en zwelling wel af, maar lossen het probleem niet op. Bovendien wordt de huid door de zalf heel dun en dat kan zelfs leiden tot bloedingen.
  2. Door middel van een lichttest en/of fotoplakproeven kan de oorzaak van de ontstekingen worden ontdekt.
  3. Middelen zoals crèmes die helpen tegen jeuk of droge huid.
  4. Hoe gek het ook klinkt, ook lichttherapie kan helpen de huid te genezen. Daarbij wordt de huid drie keer in de week onder de gezichtsbruiner gezet om weer aan het licht te wennen. Deze therapie kan thuis gevolgd worden. De vereniging voor mensen die aan de aandoeningen lijden adviseert deze therapie wel, ook als er geen verbeteringen te zien zijn. Bij stoppen kan de huid namelijk nog veel gevoeliger worden voor licht en krijgt hij ook minder licht. Verbeteringen bij deze ziekte duren overigens lang, ook als het om deze therapie gaat.
  5. Andere soorten van lichttherapie die in ziekenhuizen worden gegeven en later thuis kunnen worden voortgezet, kunnen ook soelaas brengen. De meeste ziekenhuizen adviseren daarbij om de gezichtsbruiner van Philips HB 406 te gebruiken, maar dan zonder de glasplaat. Zo’n lamp kost zo’n 6000 euro en door het verwijderen van de glasplaat vervalt wel de garantie. Overigens vergoeden sommige zorgverzekeraars de lamp wel, maar anderen ook niet. Ook zijn er die een soort coulance uitkering geven van 75 procent van de onkosten.
  6. Ramen beplakken met folie. Omdat sommige mensen ook overgevoelig zijn voor licht is het voor hen nodig om raamfolie te plakken op ruiten van de woning en de auto. Dat moet door een specialist gebeuren. De WVG in de gemeente waar iemand woont, zou dit moeten vergoeden, maar over de aandoening is nog niet veel bekend. De aanvraag is dan ook al vaak heel moeilijk te doen, laat staan dat hij wordt gehonoreerd.
© 2011 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonneallergie, polymorfe lichteruptieWe spreken pas van een zonneallergie als iemand een abnormale reactie op de huid krijgt na een normale blootstelling aan…
Zon- of LichtallergieZon- of LichtallergieLichtallergie of de officiële benaming polymorfe lichteruptie (PMLE) is een overgevoeligheid van lichtstralen. Variërend…
Zonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneblaasjes door zonneallergie treden op na blootstelling aan ultraviolette stralen (uv-licht). De uitslag bij zonneal…

Dry needling: pijn verhelpen met naalden in spierweefselDry needling: pijn verhelpen met naalden in spierweefselDry needling is pijn verhelpen met naalden in het spierweefsel. Dry needling is een relatief nieuwe methode om verkrampt…
Beroepsziekte: kankerBeroepsziekte: kankerBepaalde vormen van kanker treden op na blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in de werksituatie. Daarom wordt kan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Leeuwarder Courant
  • www.cpld-vereniging-ons-licht.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.