Wanneer ben je incontinent?

Wanneer ben je incontinent? Wanneer je last hebt van ongewild urineverlies ben je incontinent. Dit kan heel veel impact hebben op je leven en je eigenwaarde. Incontinentie overkomt niet alleen oudere mensen maar ook jongere mensen. Wat houdt het in, hoe kom je eraan en vooral wat kan je eraan doen? lees vooral verder...

Wat is incontinentie

Wanneer men ongewild urine of ontlasting verliest noem je dat incontinentie. Je hebt verschillende soorten incontinentie en ook verschilt het per persoon hoeveel last je ervan hebt. De een verliest een paar druppels en de ander verliest de hel blaasinhoud. Wat vast staat is dat het altijd vervelend is.

Soorten incontinentie en oorzaken

  • bedplassen: er zijn veel kinderen tot 9 jaar (soms ouder) die hiervan last hebben. Doormiddel van training kan hier aan gewerkt worden. redenen kunnen zijn: vast slapen,trauma's,gezinsproblemen en lichamelijke oorzaken
  • stressincontinentie: bij stressincontinentie is er ongewild urineverlies tijdens inspanning, hierbij werken de kringspier en/of bekkenbodemspier minder goed. een op de vier vrouwen boven de 35 jaar heeft hier last van.Oorzaak is bekkenbodemzwakte veroorzaakt door zwangerschap,hormonale verandering of door aanleg.
  • urge-incontinentie: hierbij voelt men aandrang maar moet men ook direct plassen. Door lichamelijke of psychische oorzaak trekt de blaas te vroeg samen. Er wordt ook wel van een overaktieve blaas gesproken.
  • Druppelincontinentie:(mannen) Er is druppelsgewijs urineverlies, vaak te wijten aan een vergrote prostaat waardoor er een vernauwing ontstaat in de urinebuis.
  • Neurologische stoornis: De controle over de blaasspieren kan totaal verdwenen of sterk verminderd zijn als er neurologische problemen zijn. ( denk aan dementie,mensen met een verstandelijke handicap, MS,spina bifida,dwarsleasie etc)
  • Faeces-incontinentie: Behalve urine kan er ook ongewild ontlastingverlies zijn. Dit kan komen door obstipatie waarbij dunne ontlasting langs de verstopping loopt,door beschadigingen aan de sluitspier,afwijkingen in het onderste gedeelte van het ruggemerg. Bij kinderen is er soms sprake van encopresis, hierbij doen kinderen het bewust of onbewust in hun broek, dit komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Oorzaak kan met sociale aspecten te maken hebben.

Wat nu?

Incontinentie kan uw dagelijkse bezigheden flink in de war schoppen, gelukkig zijn er meerdere behandelmogelijkheden.

Bij stressincontinentie zal eerst indien mogelijk geprobeerd worden met bekkenbodemtherapie de spieren te versterken. Bij urge-incontinentie wordt als eerste gekozen voor blaastraining waarbij onder begeleiding wordt geprobeerd te tijd tussen het urineren te verkorten.
Soms kunnen medicijnen helpen zoals:
  • duloxetine ter ondersteuning bij bekkenbodemtherapie
  • oestrogenen: door het verstevigen van de omliggende steunweefsel vermindert de aandrang en sluit de urinebuis beter af tijdens de opslag van de urine.Oxybutinine,solifenacine en tolterodine worden soms ter ondersteuning gebruikt. Ze blokkeren bepaalde zenuwimpulsen waardoor de blaas minder vaak samentrekt. De effectiviteit staat nog niet geheel vast.
  • Ook zijn er medicijnen die de spierspanning van de sluitspier van de blaas. Het zorgt voor een grotere opslagcapaciteit en vermindert het aantal urinelozingen.
  • Minrin: beïnvloed de werking van de nieren waardoor de urineconcentratie toeneemt zodat je urineproductie afneemt. (vaak bij kinderen gebruikt)
  • Inticare free woman/man: een kruidenpreparaat die een ontspannen gevoel geeft en daardoor de gevoeligheid van bekkenbodem en blaasspier verlaagd, het ondersteunt in het ophouden van de urine.
  • Laxeermiddelen/volumevergrotende middelen: zoals psyliumvezels zorgen dat de ontlasting beter verloopt, dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als men snel last van obstipatie heeft waarbij men overloopdiaree krijgt. Ook laxeermiddelen die inwerken op de darmwand kunnen helpen als men last heeft van obstiaptie met overloopdiaree, het kan ervoor zorgen dat de "klont" die vastzit loskomt.

Bij stressincontinentie kan soms geopereerds worden, die noemen ze TVT behandeling. Een TVT is een spanningsvrije vaginaband die onder de plasbuis wordt geplaats en hierdoor zorgt voor een stevige onderlaag. Bij druk (niezen,sporten) wordt de urinebuis dichtgedrukt. De operatie heeft een slagingspercentage van 85% en duurt ongeveer 20 minuten.

Vaak wordt er bij incontinentie gebruik gemaakt van absorberende verbanden. Incontinentieverband bestaat er in allerlei formaten en afmetingen. Er zijn kleine inleggertjes voor licht urineverlies en grote luiers voor veel urineverlies. Bij uw apotheek kunt u uitgebreid ingelicht worden over de mogelijkheden voor uzelf.
Soms wordt er gebruik gemaakt van catheters, bijvoorbeeld bij oude bedlegerige mensen,mensen die geopereerd zijn etc. Ook catheters zijn er in vele soorten.

Voor vrouwen bestaat er ook een speciale tampon die ingebracht kan worden, deze tampon zorgt voor een afsluiting van de urineweg.

Ook voor licht ontlastingverlies bestaat er een tampon.

Behalve de hier genoemde mogelijkheden zijn er vele producten en behandelingen mogelijk. Van aparte zwembroeken tot alternatieve geneeswijze. Zie onderstaande referentie, hier kunt zeer veel informatie vinden over mogelijkheden en producten.

Vergoeding

Veel verzekeraars vergoeden incontinentiemateriaal wanneer een arts een geldige reden opgeeft, soms is een recept van uw huisarts al voldoende. Vaak geldt er een maximum gebruik van 5 stuks per dag, maar dit kan per verzekeraar en per machtiging nog verschillen. De richtlijn is wel dat als u meer dan 5 stuks per dag gebruikt u waarschijnlijk een groter verband met grotere opname nodig heeft.

referenties:

incontinentienet
incontinentiestartkabel
© 2009 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie is een kwaal, die vaak op latere leeftijd een rol gaat spelen. Het komt vooral bij vrouwen voor. Uri…
Incontinentie, ongewild urineverliesJe zult het maar hebben. Incontinentie. Je voelt je opgelaten, want zonder dat je er erg in hebt is je broek nat. Incont…
Nadruppelen, ongewild urineverlies bij mannenOndanks schudden en wachten toch nadruppelen. Maar liefst één op de vijf mannen heeft last van ongewild urineverlies in…

Huismiddeltjes tegen een depressieve stemmingHuismiddeltjes tegen een depressieve stemmingEen depressie is een psychische aandoening waarbij een neerslachtige stemming en andere beperkingen in het functioneren…
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.