Huismiddeltjes tegen een depressieve stemming

Huismiddeltjes tegen een depressieve stemming Een depressie is een psychische aandoening waarbij een neerslachtige stemming en andere beperkingen in het functioneren in het dagelijks leven centraal staan. Wanneer er sprake is van een ernstige depressie is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Er bestaan diverse, effectieve behandelmethoden van een ernstige, soms chronische depressie. Voor een lichtere depressiviteit bestaan er diverse huismiddeltjes die mogelijk kunnen helpen.

Beweging

Diverse studies hebben het reeds bevestigd: bewegen heeft een positieve invloed op ons humeur! Beweging is sowieso belangrijk, maar zeker bij depressieve klachten is het aan te raden om regelmatig te bewegen. Drie keer per week gedurende 20 minuten bewegen geeft al resultaat! Het maakt niet uit voor welke sport of andersoortige beweging je kiest, alles kan en mag.

Waarom werkt bewegen zo goed? Regelmatig bewegen versterkt de lichamelijke conditie. Dit kan een positieve boost voor het zelfvertrouwen en energiepeil geven. Daarnaast wordt je van bewegen lichamelijk moe waardoor je fijner slaapt wat weer een positief effect op de stemming heeft.

Voeding

  • Een dieet van veel eiwitten en weinig koolhydraten is funest voor het goede humeur. Kies in plaats daarvan voor fruit, groenten, bonen en volkoren producten. Deze bevatten voedingsstoffen die de productie van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon, ondersteunen.
  • Minstens drie maal per week vis eten zorgt ervoor dat het lichaam voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt wat volgens onderzoek een positieve invloed op de stemming heeft. Met name verse tonijn, zalm, sardines en makreel worden aangeraden.
  • Cafeïne, wat onder andere in koffie en cola voor komt, remt de productie van serotonine. Minder cafeïnehoudende dranken drinken heeft een positief effect op de stemming.

Schrijven

Wanneer je jezelf rot voelt kan het goed werken om je gedachten en gevoelens van je af te schrijven. Mensen die 20 minuten per dag hun meest vervelende emoties opschrijven blijken zich al na vier dagen beter te voelen. Belangrijk is dat je niet te veel nadenkt over het schrijven. Pak gewoon een leeg vel papier en schrijf alles op wat in je op komt wanneer je aan je meest pijnlijke ervaringen denkt.

Voedingssupplementen

  • Sint-Janskruid wordt dikwijls aangeraden aan mensen met een lichte depressie. Sint-Janskruid heeft eenzelfde werking als een antidepressivum. Sint-Janskruid kan echter een overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaken, pas hier daarom mee op. Meldt ook altijd aan de arts wanneer je Sint-Janskruid gebruikt of wilt gaan gebruiken: het middel kan namelijk interacties vertonen met andere geneesmiddelen.
  • 5-HTP is een vorm van het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur verhoogt de hoeveelheid serotonine in het lichaam. 5-HTP kan slaperigheid veroorzaken en er kan een wisselwerking met andere medicijnen optreden. Gebruik dit supplement niet langer dan drie maanden of wanneer je zwanger bent of wilt worden.
  • Ook het mineraal magnesium speelt een belangrijke rol bij de productie en werking van serotonine. Magnesiumsupplementen kunnen daarom depressie klachten verminderen.
  • Een tekort aan vitamine B houdt volgens sommige onderzoekers eveneens verband met een depressie en vermoeidheid.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je ondanks bovenstaande tips geen verbetering in je klachten opmerkt is het verstandig een arts te raadplegen. Doe dit eveneens wanneer je het leven helemaal niet meer ziet zitten of wanneer je veel over de dood nadenkt.
© 2009 - 2022 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tryptofaan supplement: depressie natuurlijk behandelenDepressieve klachten komen vaak voor en worden vaak behandeld met antidepressiva. Sommige mensen vinden het prettiger om…
Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positi…
Depressie: soorten depressies - depressie bij vrouwenDepressie: soorten depressies - depressie bij vrouwenDepressies zijn onder te verdelen via een bepaalde indeling: de DSM IV. Er zijn twee hoofdvormen: 'depressieve stoornis'…
Bipolaire stoornis (manisch depressief)Bipolaire stoornis (manisch depressief)Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij je veel stemmingswisselingen hebt. Een ander woord hiervoor is manisch de…

Wat fibromyalgie isWat fibromyalgie isMensen met fibromyalgie hebben last van chronische pijnklachten in spieren en bindweefsels. Het is een aandoening die ge…
Wanneer ben je incontinent?Wanneer ben je incontinent?Wanneer je last hebt van ongewild urineverlies ben je incontinent. Dit kan heel veel impact hebben op je leven en je eig…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.