Help, mijn kind heeft wormpjes

Wanneer je wormpjes in de ontlasting van je kind ontdekt is dat even schrikken. Wat moet je doen als je kind wormpjes heeft?

Wormpjes in de ontlasting

Aarsmaden of wormpjes komen regelmatig voor bij kinderen. In de ontlasting zijn kleine, dunne witte wormpjes te zien die vaak niet langer dan een halve centimeter zijn. Aarsmaden zijn parasieten, die leven in de darmen van mensen en dieren. Je raakt met deze wormpjes besmet doordat je in aanraking bent geweest met eitjes van de aarsmade. Dat is ook meteen de reden dat de aarsmade veel bij kinderen voorkomt. Zij spelen veel buiten en hebben zich nog niet zo'n goede hygiëne aangeleerd. Met name kinderen die graag in de zandbak spelen hebben gauw last van wormpjes. Dit wordt veroorzaakt door katten die hun behoefte doen in het zand van de zandbak of speelplaats. Verder hebben kinderen graag rechtstreeks contact met dieren, waardoor zij via deze dieren eitjes van wormen op hun handen krijgen, die vervolgens via de mond het lichaam binnen komen.

Hoe merk je dat je kind wormpjes heeft?

Wanneer je kind nog zo klein is dat het zelf nog niet zijn eigen billen schoonmaakt na het toiletbezoek, kunnen de wormpjes je opvallen in de ontlasting van je kind. Bij kinderen die al zelfstandig naar de wc gaan is dat niet het geval. Het kan zijn dat je kind klaagt over jeuk aan de billen. De wormpjes geven jeuk rond de anus en vooral 's-nachts in bed kan het kind daar last van hebben. Overdag kan het je misschien opvallen dat je kind aan de billen krabt of heen en weer zit te schuiven op zijn stoel. Dan is het aan te raden om even te kijken of je kind wormpjes of eitjes rond de anus heeft zitten. Wil je kind daar niet laten kijken, dan kun je nadat het naar het toilet is geweest naar de ontlasting kijken of hier wormpjes in zitten of het kind vragen of het zelf beestjes in de ontlasting zit zitten.

Wat te doen als je kind wormpjes heeft?

Wanneer je ontdekt dat je kind wormpjes heeft is het zaak om deze zo snel mogelijk te behandelen. De behandeling van aarsmaden is eenvoudig. Bij de apotheek kun je het geneesmiddel Mebendazol krijgen. Mebendazol is een tablet waarvan je er één inneemt en na veertien dagen nog één. Het is een kleine tablet, dus voor kinderen gemakkelijk door te slikken met wat water. Erg belangrijk is het om de tweede tablet ook te nemen, ook al zijn de wormpjes weg. Er kunnen dan nog eitjes in het lichaam zitten, die nog niet zijn uitgekomen. Wanneer je de tweede tablet achterwege laat, kunnen de wormpjes binnen korte tijd weer opduiken.

Hoe kun je besmetting met wormpjes voorkomen?

  • Houd de nagels van je kind kort, zodat er geen vuil tussen kan zitten. De eitjes van de aarsmade zijn zo klein dat ze gemakkelijk tussen de nagels kunnen zitten.
  • Laat je kind na het buiten spelen altijd de handen wassen en zorg dat er een nagelborsteltje bij de kraan licht, waarmee de nagels goed kunnen worden schoongemaakt.
  • Heeft iemand in het gezin last van wormpjes, let er dan om dat ook de anderen niet besmet raken of besmet zijn geraakt. De eitjes kunnen via de handen, kleding en beddengoed van de één overgaan op de ander. De kans dat dit gebeurt is niet zo heel groot, maar wel aanwezig.
  • Voorkom dat je kind zich gaat krabben rond de anus. Via de vingers kunnen eitjes zich bevinden op knoppen van deuren, de koelkastdeur, de knop van de kraan, de spelcomputer etc.
  • Zorg voor extra hygiëne, door ondergoed en beddengoed op 60 graden te wassen.
  • Laat je kind extra vaak de handen wassen in de eerste tijd na de constatering dat het wormpjes heeft. Zo wordt de kans verkleind dat anderen ermee besmet worden.

Wanneer naar de dokter?

Aarsmaden zijn niet gevaarlijk. Wel is de jeuk die aarsmaden aan de anus geven erg vervelend. Daarnaast is het hebben van wormpjes niet erg hygiënisch.
Raadpleeg de huisarts als je kind jonger dan 2 jaar is en als de aarsmaden na behandeling niet verdwenen zijn.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aarsmaden bij mensenWat zijn aarsmaden? Aarsmaden zijn kleine wormpjes die parasitair voor kunnen komen in de dikke darm van de mens. Veel k…
Aarsmaden of wormpjes: jeuk bij de anusAarsmaden of wormpjes: jeuk bij de anusMensen kunnen last hebben van diverse soorten wormen. Aarsmaden komen het meest voor. Een besmetting met aarsmaden komt…
Aarsmaden: klein witte wormpjes rond aars of anusAarsmaden: klein witte wormpjes rond aars of anusWat zijn aarsmaden en wat kun je tegen aarsmaden doen? Aarsmaden zijn kleine wormpjes die parasitair de darmen kunnen in…
Dysosmie - verkeerde functies van het reukorgaanDysosmie is een aandoening aan het reukorgaan. Het kan zijn dat u helemaal niks kunt ruiken vanaf dat u geboren bent. He…
Reacties

Anoniem, 10-01-2013
Ik ben net 14 geworden en heb al een half jaar last van wormpjes. Ik durf het niet tegen me ouders te zeggen want ben bang dat ze me uitlachen dus als ik 's avonds in bed lig is het echt een hel, want het jeukt als een gek. Heeft iemand tips om t minder te laten jeuken? Reactie infoteur, 12-01-2013
Toch even tegen je ouders zeggen. Wil je dat echt niet, dan even langs de apotheek of drogist voor een doosje Mebendazol. Kost bij het Kruidvat nog geen 3 euro.

Succes!

Miranda, 31-03-2012
Mijn dochtertje heeft wormpjes, ik heb haar het tabletje gegeven, maar 3 dagen later is het nog veel erger geworden. De tweede pil zou ik pas over 1, 5 week moeten geven. wat kan ik nu doen? Reactie infoteur, 01-04-2012
Het kan goed zijn dat dit de wormpjes zijn die door het medicijn gedood zijn. De hoeveelheid die afgescheiden wordt in de dagen na gebruik van het tabletje is dan meer. Vertrouw je het niet, bel morgen even de huisarts voor advies.

Esmee, 15-12-2011
Mijn dochter is 14 jaar en ze heeft al heel lang last van wormpjes. ik zag haar ook vaak krabben. Ze zei het niet omdat ze bang was. Als ik haar de medicijnen geef is het dan snel weer goed? En hoort het wel bij 14 jarige? ik hoop hier snel antwoord op te krijgen. Reactie infoteur, 16-12-2011
Ja hoor! Gewoon even naar de apotheek, dan is het probleem snel opgelost. Iedereen kan last van wormpjes krijgen, alleen bij kinderen komt het vaker voor. Dus het is helemaal niet gek dat jouw dochter van 14 het heeft.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.