Een preventieve bloedtest doen

Een preventieve bloedtest doen Het laten uitvoeren van een preventieve bloedtest is een fenomeen dat de laatste jaren in Nederland in opkomst is. Of het een modeverschijnsel is of dat de trend doorzet, is nu nog moeilijk te zeggen. Verdiep je eens in het hoe en waarom van een preventief bloedonderzoek, of je dit zelf kunt doen of beter kunt laten doen en wat het resultaat ervan kan zeggen.

Wat zegt het resultaat van een bloedtest

Uit het bloed kun je veel afleiden over de gezondheid en ziekten van de mens. Door bloedonderzoek te doen, kun je dan ook over bepaalde lichaamsfuncties meer te weten komen. Bij een bloedonderzoek dat door een huisarts of door een specialist in het ziekenhuis wordt aangevraagd, wordt normaliter onderzocht op een aantal specifieke bloedwaarden die te maken kunnen hebben met de klachten die iemand heeft of het ziektebeeld dat iemand vertoont.

Opkomst van de preventieve bloedtest

In het buitenland is het de normaalste zaak van de wereld om je bloed preventief te laten testen en ook huisartsen gaan hier volop in mee. In Nederland is het preventief testen wel aan een opmars bezig, maar men zal dit dan wel op eigen initiatief moeten doen. Huisartsen staan hier nog niet zo achter en daarnaast wordt het door de meeste zorgverzekeraars ook niet vergoed. Bij commerciële en zakelijke gezondheidscentra waar men bijvoorbeeld ook een totale bodyscan kan laten doen, worden wel veel preventieve bloedonderzoeken uitgevoerd. Wanneer je echter op eigen initiatief een preventieve bloedtest wenst, dan ben je aangewezen op de thuistesten die je geheel zelf moet uitvoeren, of de pakketten waarbij je een bloedtest koopt, die dan door professionals wordt afgenomen en geanalyseerd. Hiervoor is dus geen tussenkomst van een arts nodig.

Hoe wordt een bloedonderzoek uitgevoerd

Normaliter wordt het bloed voor een bloedtest bij een zogeheten bloedafnamepunt, zoals een prikpost bij een ziekenhuis of bij een huisarts, afgenomen. Hier werken deskundigen die weten hoe ze bloed moeten prikken. Daarna gaat het bloed in buisjes naar een laboratorium waar het wordt onderzocht op de bloedwaardes die op het formulier dat bij het bloedonderzoek behoort, worden aangegeven. Deze beoordeling vindt plaats door een deskundige in deze, zoals een klinisch chemicus. Deze kan namelijk de meetresultaten analyseren en goed interpreteren.

Zelf de bloedtest doen

Zoals je misschien al hebt kunnen concluderen uit bovenstaande, is het afnemen van bloed en het beoordelen van de meetresultaten eigenlijk een taak die door deskundigen gedaan moet worden. Desalniettemin zijn er bloedtesten die je zelf kunt afnemen én waarbij je ook zelf de resultaten moet bepalen. Dat dit kan leiden tot onjuiste resultaten of een onjuiste interpretatie ervan, spreekt voor zich. Het is dus echt aan te raden om een preventieve bloedtest door deskundigen te laten uitvoeren.

Redenen om een preventieve bloedtest uit te voeren

De mens gaat steeds bewuster met zijn lichaam en gezondheid om en neemt hiervoor maatregelen op allerlei gebieden. In het geval dat er klachten zijn, wil men graag weten waar die vanaf komen om zo deze klachten te bestrijden en/of te voorkomen dat men echt ziek wordt. Door een preventief bloedonderzoek uit te voeren, kan men zodra er klachten zijn, maar ook al daarvoor, inzicht krijgen in of er een aspect van de gezondheid niet in orde is. Bij een dergelijk preventief bloedonderzoek dat men uitbesteedt, worden bepaalde bloedwaarden onderzocht en op deskundige en betrouwbare wijze geanalyseerd, zodat de aanvrager ervan weet of er iets met zijn gezondheid aan de hand is of niet. Wanneer er afwijkingen zijn, dan kun je op basis hiervan actie ondernemen. In een vroeg stadium van afwijkende cholesterolwaarden kun je hier bijvoorbeeld nog veel aan doen door je leefwijze te veranderen. Hetzelfde geldt voor glucose en dus diabetes. Op basis van bepaalde resultaten uit deze healthcheck kun je ook besluiten je huisarts te bezoeken. Overigens mag men er nooit van uit gaan dat wanneer er geen afwijkende bloedwaarden uit een preventief bloedonderzoek komen, dat men dan 100 % gezond is! Voor de thuistesten die men geheel in eigen beheer zelf kan uitvoeren geldt uiteraard een kleinere mate van betrouwbaarheid van de resultaten, en men kan in dit geval beter spreken van een indicatie.

Bij welke instellingen kun je terecht voor een preventieve bloedtest

Er zijn meerdere instellingen die, ook via internet, pakketten aanbieden waarmee je een preventief bloedonderzoek kunt laten doen. Normaliter werkt men samen met een aantal zogeheten bloedafnamepunten en bloedlaboratoria, zodat zowel de bloedafname als de analyse met de grootste nauwkeurigheid plaats zullen vinden. Een voorbeeld van een dergelijke instelling is Check-U met de website testjegezondheid. Bij Check-U kun je allerlei bloedonderzoekpakketten bestellen, zoals een basispakket, een complete test, een allergietest en een HIV-test. Ook vind je op de website alle informatie over hoe er gewerkt wordt.

Veel voorkomende bloedonderzoeken

De volgende bloedonderzoeken worden zowel op aanvraag van artsen als op eigen verzoek veel uitgevoerd:
  • Glucose in verband met diabetes.
  • CRP in verband met ontstekingen.
  • HDL en LDL in verband met het gehalte aan goede en slechte cholesterol.
  • Hb in verband met onder meer bloedarmoede.
  • BSE in verband met de bezinking.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedtest voor downsyndroomBloedtest voor downsyndroomSinds kort is er een nieuwe test voor een zwangere vrouw, om te kijken of ze een kind met down syndroom krijgt. Met deze…
Zwangerschapstest: gebruik en werkingZwangerschapstest: gebruik en werkingEen zwangerschapstest biedt zekerheid over een eventuele zwangerschap. Een zwangerschapstest kan worden afgenomen met ur…
De alcoholtest, het alcoholslot en de enkelbandDe alcoholtest, het alcoholslot en de enkelbandVeel mensen drinken af en toe een drankje. Vooral rond weekenden en feestdagen drinkt men soms meer dan van te voren wer…
PTH-bloedonderzoek: Bloedtest van parathyroïd hormoonPTH-bloedonderzoek: Bloedtest van parathyroïd hormoonEen PTH-bloedonderzoek meet het niveau van parathyroïd hormoon (PTH) in het bloed. PTH is een eiwithormoon dat wordt afg…

Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…
Antimycotica: behandeling van schimmelinfectiesAntimycotica: behandeling van schimmelinfectiesAntimycotica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van schimmelinfecties. Schimmelinfecties zijn va…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.