Bloedtest voor downsyndroom

Bloedtest voor downsyndroom Sinds kort is er een nieuwe test voor een zwangere vrouw, om te kijken of ze een kind met down syndroom krijgt. Met deze test kunnen wetenschappers voor bijna 100% aantonen of het kind het syndroom van Down heeft.

Bloedtest downsyndroom


De bloedtest

Jaarlijks worden er ongeveer 275 kinderen met het syndroom van down geboren. Met de nieuwe bloedtest is de kans zeer groot dat het kan aantonen of de baby het syndroom van down heeft. De vlokkentest en vruchtwaterpunctie die nog steeds worden uitgevoerd geven 0,5% kans op een miskraam. De nieuwe methode geeft geen risico voor een miskraam. Deze test is veiliger en makkelijker dan een andere test. Naast deze methode zal nog wel de vruchtwaterpunctie en vlokkentest worden gedaan. Door de nieuwe methode zullen er veel meer mensen een test gaan doen. Tot nu toe laten 20% tot 25% van de vrouwen in Nederland het ongeboren kind testen op het syndroom van down. Dit zal volgens wetenschappers in de toekomst veel meer worden vanwege de betrouwbaarheid van de nieuwe test.

Wanneer komt de nieuwe bloedtest?

Eind 2011 komt de nieuwe bloedtest als eerst in het VU ziekenhuis in Amsterdam. Artsen gaan nu eerst de nieuwste apparaten voor dit onderzoek aanschaffen en mensen inhuren om alles te testen. Volgens Cees Oudejans van het VU medisch centrum zijn andere ziekenhuizen ook bezig met de voorbereidingen.

Bloedtest vergoeden

De nieuwe bloedtest zal ongeveer €500,- kosten. Het is nog niet zeker of dit verzekerd zal worden door de zorgverzekering. Ze denken er aan om de kosten voor risicogroepen wel te dekken.

Chromosomen

In iedere cel zit een kern en in die kern zitten chromosomen. In de chromosomen zitten alle eigenschappen die je van je ouders hebt geërfd. Het bepaald of je een jongen of meisje bent, de kleur van je ogen, van je haar en je lengte. Je hebt in totaal 46 chromosomen: 23 chromosomen van je moeder en 23 chromosomen van je vader. Iedere chromosoom heeft een nummer, van nummer 1 tot en met nummer 23. Van elke nummer heb je twee chromosomen. Bij iemand met het Syndroom van Down heeft 3 chromosomen bij nummer 21.

Op welke leeftijd is het risico het grootst om een gehandicapt kind te krijgen?

  • Bij vrouwen van onder de 30 jaar 1:1000
  • Bij vrouwen van 35 1:350
  • Bij vrouwen van 40 jaar 1:100
  • Bij vrouwen van 45 jaar 1:25

Het Syndroom van Down

Wil je meer weten over het Syndroom van Down? Lees dan het artikel het Syndroom van Down.
© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Zwangerschapstest: gebruik en werkingZwangerschapstest: gebruik en werkingEen zwangerschapstest biedt zekerheid over een eventuele zwangerschap. Een zwangerschapstest kan worden afgenomen met ur…
ZwangerschapstestsZwangerschapstestsDe enige manier om erachter te komen of je zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Eigenlijk zijn de t…
Wat en hoe van het downsyndroomHet syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zi…

Dr. Edward Bach en zijn Bach bloesem remediesDr. Edward Bach en zijn Bach bloesem remediesIedereen kan zo naar de winkel gaan en daar een flesje Bach bloesems kopen. Je kunt zelfs van te voren in boekjes of op…
Stress en zorgen verhelpen op natuurlijke wijzeStress en zorgen verhelpen op natuurlijke wijzeWe leven in een maatschappij waarin stress vaak soms ongemerkt de kop opsteekt. We zijn er ons niet van bewust dat ons l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Super Cozi, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.kraamsupportonline.nl/nieuws/id1079-Snel_bloedtest_voor_downsyndroom.html
  • http://babyhive.nl/nieuws/nieuwe-test-downsyndroom/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.