Stress en zorgen verhelpen op natuurlijke wijze

Stress en zorgen verhelpen op natuurlijke wijze We leven in een maatschappij waarin stress vaak soms ongemerkt de kop opsteekt. We zijn er ons niet van bewust dat ons levensritme vaak wel trager zou kunnen zonder dat ons geluksgevoel hierdoor zal afnemen. Het beste is dan ook de oorzaak van stress aan te pakken en dus het levensritme te vertragen. Ook hier geldt de regel dat preventie beter is dan genezing. Stress kan ons lichaam vaak heel wat problemen opleveren. Wat kunnen we hieraan doen zonder naar dure welnesscentra te hollen?

Stressverminderende natuurlijke middelen

Het is uiteraard niet fout om af en toe naar een welnesscentrum te trekken om er te genieten en te relaxen. Feit is echter dat dit nogal duur is en we minder er naartoe kunnen dan goed is. Maar er bestaan tal van andere mogelijkheden om op een natuurlijke wijze ons lichaam te sparen van stress.

Goede voeding beschermt ons lichaam tegen stress

Wat doet stress met ons lichaam?

Om te weten welke mogelijkheden er effectief werken is het nuttig om eerst te ontleden wat stress kan veroorzaken in ons lichaam. Bij het hebben van stress en zorgen vermindert de werking van de bijnieren. Dit kan leiden tot een verzwakking van ons immuunsysteem met als gevolg dat we vaak te kampen hebben met pijn waarvan de oorzaak door artsen niet onmiddellijk kan worden achterhaald.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay
Voeding in relatie tot stress
Het is dus ontzettend belangrijk om de werking van de bijnieren opnieuw in evenwicht te brengen. Dit kan dankzij onze voeding. Probeer voeding te vermijden waarbij uw bijnieren belast worden. Dit houdt in dat we zo weinig mogelijk cafeïne, suiker en alcohol innemen. De bijnieren hebben eerder vitamine C, vitamine B5, vitamine B6, magnesium en zink nodig om optimaal te werken. Deze vitamines vindt men uiteraard in fruit , vooral sinaasappel, banaan , avocado’s en aardbeien. Maar men kan ze ook vinden in groenten zoals broccoli, erwten, rode paprika, paddenstoelen en pompoen. Men hoeft uiteraard geen vegetariër te worden om deze vitamines in ons lichaam te krijgen. Je kan de nodige stoffen eveneens terugvinden in zalm, tonijn, kip, mosselen, oesters, sesamzaden, eieren, amandelen en heilbot.

Kalmte creëren

Neem de tijd om te ontspannen

Rust creëren is steeds een gezonde manier om door het leven te gaan maar het is allesbehalve evident. Zo zouden we steeds per dag tweemaal een kwartier moeten vrijmaken om tot rust te komen en te ontspannen. Een wandeling maken of een massage kan eveneens dit effect beogen.

Aromatherapie

Er bestaan echter ook tal van zaken om die rust te stimuleren. Zo kan een aromatherapiebad je een zalig gevoel geven. Lavendel, sandelhout en ylangylang-olie zijn heerlijk in een kalmerend bad. U kan misschien eens het volgende proberen :
  • 5 druppels lavendelolie
  • 5 druppels sandelolie
  • 2 druppels ylangylangolie
  • 250 gram epsomzout

U merkt dat epsomzout is toegevoegd. Dit zout zorgt namelijk voor het wegnemen van emotionele spanningen omdat het magnesium bevat. Voeg het zout toe wanneer je de badkuip laat vollopen met warm water. De oliedruppels worden eveneens toegevoegd voor je in het bad gaat zitten. Ongeveer 20 minuten in zo’n bad kan al een heerlijk gevoel geven. Je kan het nog iets versterken door ook de omgeving waarin je een bad neemt rustig te maken. Wat kaarslicht en een badkussen kunnen voor het nodige extraatje zorgen. Ook een warme badjas na het nemen van je bad voelt heerlijk.

Ademen om te relaxen

Rust brengen kan ook op een eenvoudige manier gewoon door te ademen. We staan er niet bij stil omdat het een gewone handeling is maar het opnemen van zuurstof is een belangrijke factor in het ontspannen. Enkel moet men bewuster omgaan met het ademen. Zo gaat men langzamer ademen. Hiervoor ga je ergens rustig zitten of liggen en adem diep in en volledig uit door uw mond lichtjes geopend te houden. Sluit daarna de mond en haal ademen in door uw neus ( tel tot 5 in gedachten) om opnieuw de lucht te laten verdwijnen door uw mond ( tel tot tien). Het ritmische patroon die hierbij gebruikt wordt, zal automatisch rust brengen. Herhaal dit in – en uitademen 5 maal en dit tweemaal per dag. Wanneer men enkel hierop gefocust is, maakt men de geest leeg en is men ontspannen.

Noodmiddelen maar geen wondermiddelen

Snel ontspannen, werkt niet!

Te vaak stappen we een natuurwinkel binnen om er een thee te halen zodat we snel kunnen ontspannen of van die stress verlost raken. Maak u geen illusies. Dit zijn slechts supplementen en het zijn geen wondermiddeltjes. Men moet de oorzaak van de stress aanpakken en dat zal het efficiëntst zijn. We denken echter vaak dat het nemen van een pilletjes vaak de ‘ziekte ‘ kan genezen. Bij stress werkt dit systeem echter niet. Die middelen helpen wel maar hun werking is slechts miniem vandaar dat ik die ook als laatste vermeld in dit artikel. Dus probeer toch het voorgaande toe te passen en grijp niet overdreven veel naar onderstaande middelen.

Supplementen tegen stress

  • Supplementen tegen stress: deze kan je innemen om meer emotionele weerstand te krijgen. Je kan ze krijgen in een drogisterij of apotheek en ze bevatten kunnen vitamine B, magnesium of op basis van calcium zijn.
  • Lavendel inhaleren: deze methode bestaat eruit om een druppel lavendelolie op een zakdoek te laten vallen en die daarna te inhaleren. Je kan dit zo vaak doen als je wil.
  • Valeriaanthee: Het drinken van deze thee is een krachtig middel tegen stress. Men 250ml kokend water met 1 theelepel gedroogde valeriaanwortel en dek het af. Zo voorkom je dat de werkzame olie verdampt. Laat alles 10 minuten trekken en zeef het mengsel. De smaak is nogal sterk vandaar dat sommige mensen er vaak iets anders aan toevoegen om het aangenamer te maken. Let wel op want teveel van deze thee veroorzaakt hoofdpijn en spierspasmen.
  • Ginseng is een ander natuurlijk product die de bijnieren extra versterkt en uw lichaam hardt tegen fysieke en emotionele stress. Indien men dit wil proberen, koop dan een gestandaardiseerd extract omwille van de eleutheroside en neem dit tweemaal per dag ongeveer 250 mg.

Stress verhelpen, vraagt een wijziging van levensstijl!

Er zijn dus een waaier aan mogelijkheden om de stress op een natuurlijke en gezonde manier aan te pakken. Het is echter vooral belangrijk om een combinatie te maken van de mogelijkheden maar eveneens de levensstijl wat te veranderen. Zo kan het voedingspatroon aangepakt worden maar ook onze manier van denken. Misschien is het niet nodig om zo te hollen door het leven en is de kwaliteit vaak belangrijker dan de kwantiteit van onze activiteiten. We willen van teveel en meestal bezorgt dit ons niet alleen een pak organisatie maar ook zorgen. Vragen we ons eigenlijk weleens af of het ook niet met wat minder kan?
© 2011 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De uitwerkingen van stressDe uitwerkingen van stressStress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je…
Fysieke stress: hoe kan lichamelijke stress zich uiten?Fysieke stress: hoe kan lichamelijke stress zich uiten?Stress: het is een verschijnsel waar iedereen wel mee te maken krijgt. Ook al geven sommige koele kikkers het niet graag…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Aromatherapie bij stressklachtenAromatherapie bij stressklachtenBijna iedereen heeft wel eens last van stress en spanning, waarbij de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord i…

Bloedtest voor downsyndroomBloedtest voor downsyndroomSinds kort is er een nieuwe test voor een zwangere vrouw, om te kijken of ze een kind met down syndroom krijgt. Met deze…
Weleda elixers en extracten voor een natuurlijke gezondheidDe natuurlijke Weleda elixers en Weleda extracten kunnen uitstekend gebruikt worden tegen voorjaarsmoeheid, tijdens de z…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.