Dr. Edward Bach en zijn Bach bloesem remedies

Dr. Edward Bach en zijn Bach bloesem remedies Iedereen kan zo naar de winkel gaan en daar een flesje Bach bloesems kopen. Je kunt zelfs van te voren in boekjes of op het internet opzoeken welk flesje je zou moeten hebben. maar wat zijn Bach bloesems eigenlijk? Kun je er teveel van nemen? Kan het nooit mis gaan? Misschien toch even eerst wat meer lezen over deze 38 wonderlijke remedies.

Bach bloesem remedies zijn vrij verkrijgbaar.

Met Bach bloesem therapie kun je alles aan. Een paar voorbeelden: angst, spanning, onzekerheid, overbezorgdheid, lusteloosheid, verdriet, stress, gebrek aan concentratie, eenzaamheid, moedeloosheid, overgevoeligheid. Voor alles is er wel iets. Het lijkt dus heel simpel. Maar natuurlijk is dat het niet. Daarom ook bestaat er een verschil in aanpak. De flesjes die je in de winkel haalt zijn eigenlijk bedoelt voor de acute hulp die je nodig hebt, maar heb je te kampen met een probleem dat zich al lange tijd voor doet of misschien zelfs chronisch is, dan heb je hulp nodig van een therapeut die zich in Bach bloesem therapie heeft geschoold.

Waarom?

Omdat het dan niet simpel op te lossen is met één flesje. Zeker bij een chronische klacht is het nodig dat deze klacht laagje voor laagje opgelost gaat worden en dat kun je simpel genoeg niet zelf. Daar is net wat meer kennis voor nodig. Soms is het ook moeilijk te bepalen of een klacht acuut is of al langer een rol speelt. Bijvoorbeeld: je hebt hoofdpijn. Je zou dan zeggen dat dit acuut is. en dat kan ook zeker zo zijn. Maar is het zo dat je vaker hoofdpijn hebt en steeds dezelfde soort hoofdpijn, dan kan het nuttig zijn om te onderzoeken welke achterliggende redenen deze hoofdpijn kan hebben. en daar is dan de bloesem therapie voor nodig waarvoor je naar een Bach bloesem therapeut kunt gaan.

Een stukje geschiedenis.

Edward Bach wilde al op jonge leeftijd arts worden. Nadat hij eerst bij zijn vader in het bedrijf had gewerkt om zijn studie te kunnen bekostigen begon hij op 20-jarige leeftijd aan zijn opleiding. Hij werd dus arts, kreeg een goedlopende praktijk, maar was toch nog niet tevreden met wat hij deed. Hij vond, dat ziektes moesten worden bestreden door de oorzaak van een ziekte aan te pakken en niet alleen maar door symptoombestrijding met medicatie. Zijn gedachte was dat de gemoedstoestand van de mens belangrijk is in samenhang met het ontstaan van een ziekte. Dus ging hij op zoek naar een remedie om de gemoedstoestand van de mens te verbeteren waardoor ziekten voorkomen zouden worden. Hij stopte met zijn praktijk en ging letterlijk terug naar de natuur. Hij was toen 43 jaar oud.

Een bijzondere eigenschap.

Edward bezat een bijzondere eigenschap. Hij was zeer fijngevoelig van lichaam en geest en als hij zijn hand boven een bloeiende plant hield kon hij dus de taal of de eigenschap van deze plant verstaan en in zichzelf waarnemen. Toen hij op een keer door een door een met de dauw bedekt landschap liep, besefte hij ineens, dat die dauw, verwarmt door de zon, doordrenkt zou kunnen zijn met de genezende eigenschappen van die plant of bloem, en hij besloot dit proces zelf na te gaan bootsen. Hij noemde dit de ‘Zonne methode’.

De ‘Zonne-methode’.

Hij gebruikte bij deze methode bloesems van planten en zuiver water van de dichtst bijgelegen natuurlijke bron. Dit, blootgesteld aan de zon liet hij inwerken (3 tot 4 uren) waarna de bloesems weer uit het water werden verwijderd. Dan vulde hij het overgebleven water aan met een evenredige hoeveelheid brandy. Dit word een ‘Moedertinctuur’ genoemd. 2 druppels hiervan worden gebruikt om een ‘stockbottle’ van te maken en ook deze word aangevuld met brandy.

De ‘Kook methode’.

Omdat natuurlijk niet alle bomen, struiken en bloesems in een seizoen groeien en bloeien waarin veel zon is, moest hij een tweede methode ontwikkelen. En die methode noemde hij ‘de kookmethode’. Ook hier werden de bloesems of takjes e.d. in water gelegd, maar nu werd dit niet in de zon gezet maar in plaats daarvan 30 minuten gekookt. Na afkoeling werden de bloesems weer verwijderd en het water werd verder op dezelfde manier met brandy aangevuld en behandelt als bij de ‘zonne-methode’.

38 remedies.

Op deze manier heeft hij uiteindelijk alles bij elkaar 38 remedies ontwikkeld die inwerken op alle gemoedstoestanden waar een mens zich in kan bevinden. De 1ste 19 remedies zijn volgens de ‘Zonne methode’ ontwikkeld en de andere volgens de ‘Kook methode’. Ongeveer een jaar voor zijn dood had hij de 38 remedies kompleet met daarbij 1 speciale remedie die ‘rescue remedie’ is genoemd. Deze remedie bestaat uit 5 samengevoegde remedies: Rock Rose, Impatiens, Star of Bethlehem, Clematis en Cherry Plum. Deze remedie is speciaal omdat hij helpt tegen acute gevolgen van shock en trauma. Deze 'Rescue remedie' word ook wel de 39ste remedie genoemd.

Edward Bach heeft geen hoge leeftijd mogen bereiken. Maar de 50 jaren die hij onder ons is geweest heeft hij er door zijn inzet, geloof en vertrouwen voor gezorgd dat hij ons een belangrijke erfenis kon achterlaten en kunnen alle negatieve gemoedstoestanden die ten grondslag liggen aan ziekten met deze remedies worden behandeld en bestreden.
Bach bloesems kunnen gebruikt en toegepast worden door iedereen. Ze zijn veilig te gebruiken door baby’s, kinderen, volwassenen en zelfs door dieren.

Dieter Kramer.

Een ander natuurgeneeskundige ‘Dieter Kramer’ werkte toen ook al geruime tijd met de Bach bloesems. Ook Dieter Kramer is heel fijngevoelig van aard en naarmate hij langer met de remedies werkte, ontdekte hij dat er eigenlijk een andere indeling van de bloesems bestaat en dat de Bach bloesems een onderlinge ‘relatie’ met elkaar hebben. dat is belangrijk om te weten wanneer meerdere remedies met elkaar gecombineerd worden wanneer het om chronische klachten gaat. Ook ontdekte hij dat de remedies in relatie staan met de chakra’s, alsook de meridianen. Verder heeft hij ook ontdekt dat de huid uit zones bestaat waardoor sneller kan worden vastgesteld welke remedie voor welke zone het beste toe te passen is. al met al kun je dus stellen dat deze Dieter Kramer het werken met Bach bloesems nóg verder heeft uitgewerkt vanaf het punt waar Edward Bach was gestopt.

En nu naar de winkel?

Zoals gezegd, iedereen kan naar de winkel gaan en daar één of meerdere flesjes kopen. Dat mag. Maar, of het ook slim is? wanneer er echt een probleem is en je wilt dat proberen op te lossen door middel van bijvoorbeeld Bach bloesems, dan blijft het toch aan te raden om daarvoor naar iemand te gaan die daar in geschoold is, zodat je jezelf kan laten informeren en er niet andere of nieuwe problemen ontstaan door verkeerde toepassingen.

Ben je geinteresseerd genoeg om meer te willen weten over de bloesems dan kun je uitgebreidere info lezen op deze link.. Wil je zelf tot in de puntjes leren wat de Bach bloesem remedies allemaal kunnen betekenen voor jezelf en voor anderen, dan kun je daarvoor een opleiding volgen waarna je een certificaat kunt behalen.
© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bach bloesems bij huisdierenBach bloesems bij huisdierenBach bloesems zijn een zeer gekend gegeven in de wereld van de homeopathie. Deze Bach bloesems pakken emotionele en fysi…
Bach Bloesem RemediesBach Bloesem RemediesBach Bloesem is een remedie waar men met behulp van druppels van de olie van planten tot een geneeskrachtige werking kan…
Burn-out behandelen met BachbloesemsBurn-out behandelen met BachbloesemsVeel mensen ervaren (veel) stress omdat ze te veel van hun lichaam vragen. Dit kan lange tijd goed gaan, maar de kans op…
BachbloesemtherapieEdward Bach (1886 - 1936) was een Engelse arts die een natuurgeneeswijze ontwikkelde op basis van bloemen. De Bachbloese…

Gezondheid: HandreflexologieGezondheid: HandreflexologieMet de voetreflextherapie zijn we – binnen de alternatieve geneeskunst - zo langzaam maar zeker wel bekend. Voor de hand…
Bloedtest voor downsyndroomBloedtest voor downsyndroomSinds kort is er een nieuwe test voor een zwangere vrouw, om te kijken of ze een kind met down syndroom krijgt. Met deze…
Bronnen en referenties
  • Bron: www.reikicentrum.nl/bach_geschiedenis
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.