Zwemmerseczeem of zwembadeczeem

Zwemmerseczeem of zwembadeczeem Zwemmerseczeem of zwembadeczeem is een vervelend aandoening aan de voeten, soms ook aan de handen. Het jeukt en ziet er rood en schilferig uit. Soms is deze aandoening hardnekkig en blijft telkens weer de kop opsteken. Het is belangrijk dat zwemmerseczeem dan ook behandeld en vooral voorkomen wordt.

Schimmelinfectie

Zwembadeczeem of zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voet. Meestal begint deze tussen de vierde en vijfde teen, maar kan later ook uitbreiden naar de andere tenen. De schimmelinfectie kenmerkt zich door een roodheid, schilferigheid en vooral jeuk. Later kunnen er ook kloven ontstaan, die zeer pijnlijk zijn. Soms ontstaat er ook nog een allergische reactie waardoor er blaasjes aan de voeten of handen kunnen optreden. De schimmel houdt van een warme en vochtige omgeving en nestelt zich daarom bij voorkeur tussen de tenen.

Jeuk

Het ergste aan zwemmerseczeem is misschien wel de jeuk. Deze jeuk houdt voortdurend aan. Vaak zit de persoon die deze schimmelinfectie heeft, onbewust te krabben. Voor de tv of aan tafel, onbewust gaat de hand naar de jeukerige plek en wordt er flink gekrabd. Dit is ook een logische reactie op jeuk. Vaak houdt de persoon op met krabben nadat er pijn ontstaat. Door het veel krabben wordt de huid namelijk beschadigd en kunnen er wonden ontstaan. De huid wordt nog roder dan hij al is en er ontstaan vaak kloven. Deze kunnen ook weer jeuk veroorzaken waardoor men weer gaat krabben en het steeds erger wordt. Zolang deze schimmelinfectie niet behandeld wordt, blijft men hierdoor in een cirkel zitten van jeuk en pijn.

Behandeling

Bij acute zwemmerseczeem kunnen natte verbanden verlichting geven. Vaak is dit in het dagelijkse leven wel moeilijk te realiseren omdat men met een continue nat verband om de voet moet blijven lopen. Wanneer de zwemmerseczeem in een rustiger stadium is, kan er een schimmeldodend middel worden gebruikt. Deze is verkrijgbaar via de huisarts maar ook via de drogist te koop. De meeste middels bevatten een crème of een pasta, soms ook wel eens in poedervorm. De pasta of crème smeert zich makkelijker uit. Breng de pasta of crème een tot tweemaal daags in een dunne laag aan op de huid waar de zwemmerseczeem zich bevind. Was daarna de handen heel goed af. Gebruik daarbij een aparte handdoek die niemand anders gebruikt, ook voor de voeten. Na enkele dagen moet er al verbetering optreden. probeer vooral niet te krabben of te wrijven over de plek, daardoor raakt de huid opnieuw beschadigd en duurt het herstel weer langer. Zodra de pasta begint te werken, zal ook de jeuk aanzienlijk minder worden.

Chronisch

Het is vervelend, maar bij veel mensen blijft de zwemmerseczeem terug komen. Het kent dan periodes van rust en kan ineens weer de kop opsteken. Soms blijft er na genezing toch nog een klein ruw plekje achter tussen of op de tenen. Deze plek kan makkelijk weer opnieuw geïnfecteerd raken. Het is daarom belangrijk om de schimmeldodend past altijd in huis te hebben. Wanneer men constateert dat de schimmel weer actief wordt, is het belangrijk om direct in te grijpen en niet te wachten totdat de schimmel de kans heeft gehad zich verder uit te breiden. Gebruik in de rustige perioden geen schimmeldodend middel, de kans is namelijk groot dat bij een overmatig gebruik de schimmels immuun worden voor het middel. Ook helpt het om soms eens van merk te veranderen ene een ander soort pasta of crème te gebruiken.

Zwembad

De benaming zwembadeczeem of zwemmerseczeem komt van het feit dat deze schimmel nogal vaak in zwembaden wordt opgelopen. Omdat veel mensen last hebben van zwemmerseczeem en de hygiëne in zwembaden soms wat laag is, krijgt de schimmel de kans om zich daar uit te breiden. Was na het zwemmen de voeten zorgvuldig en droog ze vooral heel erg goed af. Gebruik geen handdoeken die een ander al heeft gebruikt en gooi de eigen handdoek na gebruik direct in de was.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: ZwemmerseczeemAandoening: ZwemmerseczeemDeze naam is eigenlijk heel verwarrend, het is namelijk geen eczeem maar een schimmelinfectie tussen de tenen. Je kan de…
Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Ned…
Schimmelinfecties: oorzaken en behandelingSchimmelinfecties: oorzaken en behandelingSchimmels kunnen allerlei infecties veroorzaken, zoals zwemmerseczeem, pityriasis of ringworm. Schimmels kunnen op aller…
Zwemmerseczeem: Oorzaken, preventie en behandelingZwemmerseczeem: Oorzaken, preventie en behandelingEén op de drie mensen van de Nederlandse bevolking heeft er weleens last van: een schimmelinfectie van de huid tussen de…

Astma, ephedra en ChinaEphedra, Lobelia, Panax ginseng, plantennamen die nog steeds tot de verbeelding spreken en in het verleden ook bijgedrag…
Overgewicht en afvallenOvergewicht en afvallenOvergewicht komt steeds meer voor onder de bevolking, vooral nu het modebeeld van extrem dun naar de achtergrond verdwij…
Bronnen en referenties
  • http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz49.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.