Haringwormziekte

Haringwormziekte De haringworm, ook wel Anisakis genoemd, is een wormachtig diertje. Besmetting van de haringworm vindt plaats door het eten van rauwe of niet voldoende verhitte vis, waardoor de larven van de haringworm nog in leven zijn. Men kan flink ziek worden van de haringworm. Er kunnen ook allergische reacties optreden als gevolg van de haringworm.

Haringworm

De haringworm, ook wel Anisakis genoemd, is een wormachtig diertje. Het behoort tot de groep van de rondwormen. Hij is dun en wit of kleurloos. Ze leven in zeevissen en in zeezoogdieren. De larven van de haringworm worden vaak gegeten door schelpdieren. Deze besmette schelpdieren worden weer gegeten door zeevissen. De larven nestelen zich vervolgens in de wand van de darm van de vis. Soms nestelen ze ook in een spier of in de huid. De larf kan tot twee centimeter lang worden, afhankelijk van zijn diverse gastheren. Met de ontlasting komt de larf vaak weer naar buiten.

Besmetting bij de mens

Besmetting van de haringworm vindt plaats door het eten van rauwe of niet voldoende verhitte vis, waardoor de larven van de haringworm nog in leven zijn. In vier landen komt besmetting met de haringworm het meest voor:
  • Scandinavië: door het eten van de lever van kabeljauw
  • Nederland: door het eten van rauwe haring (maatjes)
  • Japan: door het eten van sushi
  • Zuid-Amerika: door het eten van ceviche
Het eerste geval van besmetting met de haringworm werd gemeld in Nederland, door van Thiel. Deze beschreef de symptomen na het eten van besmette rauwe vis.

Symptomen

Men kan flink ziek worden van de haringworm. Binnen enkele uren al treden de eerste symptomen op, die zeer heftig kunnen zijn. Maar soms ook treden de symptomen pas na 1 tot 2 weken op, wanneer de larven in de darmen pas een reactie van het lichaam uitlokken. De symptomen die ontstaan zijn:
  • hevige buikpijn
  • misselijkheid en braken
  • soms worden de larven opgehoest

Kenmerkend is dat de besmetting vaker voorkomt bij wilde vis. Bij gekweekte vis komt de haringworm minder vaak voor. Wie het vermoeden heeft van een besmetting van de haringworm, doet er in ieder geval goed aan dit even in de gaten te houden. Er zal niet direct een arts aan te pas hoeven komen, de meeste besmettingen verdwijnen vanzelf weer binnen enkele dagen.

Allergische reactie

Er kunnen ook allergische reacties optreden als gevolg van de haringworm. Dit komt omdat ze een biochemische stof afgeven. Als reactie hierop kan onder andere astma ontstaan.

Behandeling

Met een röntgenonderzoek of een endoscopie kan bekeken worden of er sprake is van een besmetting met de haringworm. Met behulp van een gastroscoop kunnen de larven verwijderd worden. Wanneer de larven zweren of zwellingen hebben veroorzaakt, zal een operatie noodzakelijk zijn. In de meeste gevallen echter zullen de larven vanzelf via de ontlasting verdwijnen of het afweersysteem van het lichaam doodt de larven.

Regels in Nederland

In Nederland moet alle haring die gevangen is, sinds het jaar 1968, minstens 20 graden gevroren liggen gedurende minimaal 24 uur. Hierdoor worden de larven gedood. In andere landen houdt men 7 dagen aan, of vijftien uren op -35 graden Celsius. In Nederland moet in ieder geval alle haring op deze manier behandeld zijn. Hierdoor komt een besmetting met de haringworm nog maar zelden voor. Het pekelen van de rauwe vis (zouten) doodt de larve niet.

Voorkomen

Rauwe vis moet goed gekookt of gebakken worden, zodat de larven sterven. Kijk uit met het eten van rauwe vis in andere landen, waarvan niet bekend zijn of deze ook diepgevroren wordt behandeld alvorens hij verkocht wordt. In Japan komt deze besmetting redelijk vaak voor na het weten van sushi, dit is rauwe vis in de vorm van makreel kabeljauw, inktvis of walvisvlees. Overigens zijn zeezoogdieren ook vaak besmet met de haringworm, omdat deze besmette vissen en schelpdieren eten.
© 2010 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en haringZwanger en haringHaring is een populaire vissoort die op veel verschillende wijzen gegeten wordt. Vanwege de vitamine en goede vetten is…
Anisakiasis (haringwormziekte): Worminfectie met brakenAnisakiasis (haringwormziekte): Worminfectie met brakenAnisakiasis (haringwormziekte) is een parasitaire infectie veroorzaakt door anisakide nematoden (wormen) die de maagwand…
Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënnieuws uitgelichtSushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënHet eten van Sushi is erg hip en het eten in een all-you-can-eat-restaurant is zeer populair. Het eten van onbeperkt sus…

Trombofilie, een verhoogde neiging tot tromboseBij de meesten onder ons, zal het bloed stollen bij een wonde. Dit is een ingewikkeld proces dat in werking treed bij de…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisHet evenwichtsorgaan ligt in het middenoor. Het bestaat uit vijf holtes. Een evenwichtsstoornis wordt genoemd wanneer er…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Anisakis
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 14-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.