Allergie, Wie loopt risico en waarom?

Allergie, Wie loopt risico en waarom? Allergieën kunnen ontwikkelen op elke leeftijd, misschien zelfs in de baarmoeder. Ze komen gewoonlijk voor bij kinderen, maar kan aanleiding geven tot symptomen in de volwassenheid. Astma kan volharden bij volwassenen, terwijl nasale allergieën een neerwaartse tendens vertonen in de ouderdom.

Waarom bepaalde mensen allergisch zijn

Sommige mensen zijn "gevoelig" voor bepaalde allergenen, terwijl de meesten dat niet zijn? Waarom produceren personen met een allergie meer IgE dan degenen die niet-allergisch zijn? De belangrijke onderscheidende factor lijkt erfelijkheid te zijn. Voor enige tijd, is bekend dat allergische voorwaarden in het algemeen te clusteren in families. Uw eigen risico van de ontwikkeling van allergieën is gerelateerd aan je ouders 'allergie geschiedenis. Indien geen van beide ouders allergisch is, is de kans dat u allergieën zal hebben ongeveer 15%. Als een van de ouders allergisch is, stijgt het risico tot 30% en indien beide ouders allergisch zijn, kan uw risico meer dan 60% zijn.

Hoewel u de neiging erft om allergieën te ontwikkelen, kan het mogelijk zijn u nooit klachten heeft. U kunt ook niet noodzakelijkerwijs dezelfde allergieën erven of dezelfde ziekten als je ouders. Het is onduidelijk wat bepaalt welke stoffen zal leiden tot een allergische reactie in een persoon. Verder is het onbekend welke ziekten zich zouden kunnen ontwikkelen en hoe de ernst van de symptomen zouden kunnen.

Een ander belangrijk stukje van de puzzel is de milieu allergie . Het is duidelijk dat je een genetische tendens moet hebben en worden blootgesteld aan een allergeen om een allergie te ontwikkelen. Bovendien, hoe meer intense en repetitieve de blootstelling aan een allergeen zijn, des te eerder het in het leven optreedt, hoe groter de kans is dat er een allergie zal ontwikkelen.

Er zijn andere belangrijke invloeden die kunnen samenzweren op allergische aandoeningen. Sommige van deze zijn roken, vervuiling, infecties en hormonen. Roken is één van de weinige invloeden welke personen zelf in de hand hebben om allergie te voorkomen.

Wat zijn veelvoorkomende allergische aandoeningen en hun symptomen?

De delen van het lichaam die gevoelig zijn om te reageren op allergieën zijn de ogen, neus, longen, huid en maag. Hoewel de verschillende allergische aandoeningen anders kunnen voorkomen, zijn ze allemaal het gevolg van een overdreven immuunrespons aan lichaamsvreemde stoffen bij gevoelige mensen.

Persoonlijke voorbeeden allergie

Ik herinner me toen ik ongeveer 18 jaar oud was, tijdens mijn eerste baan, ik had huidallergieën toen ik begon met werken op een Xerox machine. Vanaf dat moment, kreeg ik allergieën aanvallen als ik wat schaal-en schelpdieren at. Op een gegeven moment begonnen mijn vingers aan mijn rechterhand enorm te jeuken. Ik hield van krabben totdat ik me realiseerde dat het begon op te zwellen. Ik ging naar een dermatoloog die me vertelde dat ik een schimmelinfectie had die te wijten was aan wasmiddelen en zeep waar ik gebruik van had gemaakt tijdens het afwassen.

Ik heb altijd graag noten gegeten, (walnoten, pinda's etc.) Ongeveer 9 jaar geleden had ik nog wat cashewnoten die een galblaas aanval leverde. Toen ik dat had meegemaakt, vermeed ik cashewnoten. Onlangs, terwijl ik bij een vriendin thuis was bood ze een snoepje uit haar huis in India aan. Ik vroeg waar ze van waren gemaakt. Ze waren zeer aromatisch. Ze wist niet waar ze van waren gemaakt, maar ik had er toch één op gegeten. Mijn oren begonnen te jeuken en te branden. Dat werd snel gevolgd door een jeukerig en branderig gevoel op de achterkant van mijn tong. De hele gebeurtenis duurde ongeveer 10 minuten.

Ik heb een allergie voor alcohol. Ik vind het erg verwarrend en frustrerend toen ik het antwoord hoorde op de vraag of ik niet kan blijven drinken als het gaat om een glas of twee keer in de zoveel tijd. Mijn dokter adviseerde dat als ik verder ging met alcohol te drinken, ooit de symptomen kan verergeren en kan leiden tot anafylaxie. Op dit moment krijg ik kortademigheid en netelroos na het drinken.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Risico’s van allergieën onderschatRisico’s van allergieën onderschatHet aantal mensen met een allergie neemt toe maar slechts enkelen laten zich door een arts behandelen. De meerderheid ve…
Informatie over pinda-allergieInformatie over pinda-allergieHeel wat Nederlanders hebben last van een allergie. Een allergie wil zeggen dat zodra iemand met de betreffende stof in…
Allergieën bij uw kind: relativeer zorgenAllergieën bij uw kind: relativeer zorgenHet leven als ouder of verzorger van een kind met allergieën brengt een hoop zorgen en vragen met zich mee. Hoe gaat de…
Allergieën: wie wordt getroffen?We weten niet goed waarom alleen sommige mensen een allergie ontwikkelen. We kunnen niet voorspellen of en wanneer ieman…

Alles over Eetstoornissen1 % van de 10 tot 18 jarige heeft Anorexia, daarvan sterft 10 % aan uitputting of zelfmoord. Eetstoornissen zijn vreseli…
Immunoglobuline G-allergieImmunoglobuline G (IgG) Zijn antilichaam moleculen. Elke IgG is samengesteld uit vier ketens - twee zware ketens γ…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.