Alles over Eetstoornissen

1 % van de 10 tot 18 jarige heeft Anorexia, daarvan sterft 10 % aan uitputting of zelfmoord. Eetstoornissen zijn vreselijk voor de patient maar ook voor de mensen om hen heen. Het vervelende is dat de patient zelf geen idee heeft dat hij of zij ziek is. Een eetstoornis is een probleem in je gedachten dat er voor zorgt dat je alleen maar aan eten denkt.

Soorten eetstoornissen

Er zijn vier soorten eetstoornissen:
 • Anorexia
 • Boulimia
 • Binge Eating Disorder (BED)
 • Orthorexia Nervosa

Anorexia

Anorexia is de meest bekende vorm van een eetstoornis. Als je anorexia hebt, ben je erg bang om dik te worden. Daarom eet je heel weinig en geef je niet om je hongergevoel. Als je anorexia hebt, zul je vaak per dag niet meer eten dan je jezelf hebt beloofd. Anorexia is eigenlijk een verslaving aan afvallen...

Boulimia

Als je Boulimia hebt, krijg je vaak last van enorme eetbuien. Tijdens een eetbui prop je van alles naar binnen zonder het te proeven. Boulimia is eigenlijk een verslaving aan eten.

Binge Eating Disorder (BED)

Net als bij Boulimia heb je heel vaak last van eetbuien, alleen heb je geen honger maar eet je omdat je jezelf niet lekker voelt. Omdat BED erg veel op Boulimia lijkt wordt verder alleen Boulimia besproken.
Als je BED hebt, eet je omdat je jezelf schuldig of niet lekker voelt.

Orthorexia

Orthorexia is een nieuwe soort eetstoornis. Bij deze soort ben je alleen maar bezig met gezond eten. Langzaam eet je geen vis en vlees meer en bestaat je voedsel alleen nog maar uit groente en fruit. Het is een gevaarlijke stoornis omdat je darmen hier niet goed tegen kunnen. Orthorexia is een verslaving aan gezond eten.

Oorzaken

Iedereen kan te maken krijgen met een eetstoornis. Toch beginnen de meeste stoornissen wanneer jongens en meisjes in de puberteit komen. Ze zijn enorm gevoelig voor wat anderen over hun denken. En vooral in de puberteit wanneer het lichaam zo veranderd, zullen veel mensen zich onzeker gaan voelen. Het zijn vooral meisjes die te maken krijgen met een eetstoornis. Dit komt omdat het voor meisjes veel belangrijker is om slank te blijven dan jongens. Wanneer ze iets te dik worden zullen ze gaan lijnen, wat later uit kan groeien tot een eetstoornis.

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van een eetstoornis, het is in ieder geval niet één oorzaak die een eetstoornis veroorzaakt.

De volgende oorzaken kunnen voor een eetstoornis zorgen:

Iedereen moet slank zijn

Op de televisie en in de tijdschriften staan vaak alleen maar slanke en mooie mensen. Nu is het zo dat niet iedereen slank is, en daarom voelen veel mensen zich vaak onzeker over hun uiterlijk. Om er net zo uit te zien als al deze slanke modellen gaan mensen lijnen, en dit kan overgaan in een eetstoornis.

Door lijnen verdwijnt het hongergevoel

Veel mensen die lijnen proberen zo weinig mogelijk te eten, hierdoor negeren ze het hongergevoel dat optreedt wanneer ze al een tijdje niet gegeten hebben. Als ze dit steeds maar blijven volhouden, weet het lichaam niet meer wanneer je nou echt eten nodig hebt. Hierdoor ga je veel te weinig of juist te veel eten en heb je dus een eetstoornis.

Karakter

Het karakter zegt iets over de persoonlijk van iemand. Een Anorexia -patiënt heeft een heel precies karakter, hij of zij wil altijd alles goed doen. Ook kijkt deze persoon altijd naar een ander en voelt zich daarom vaak niet goed genoeg. Boulimia -patienten hebben vaak geen controle over wat ze aan het doen zijn. Hierdoor eten ze soms zonder dat ze daar eigenlijk erg in hebben.

Afreageren door te eten

Iedereen die leeft zal met problemen te maken krijgen. Normale mensen zullen deze problemen op lossen en vervolgens achter laten. Maar er zijn mensen die deze problemen onderdrukken door te gaan eten. Ze gaan zichzelf helemaal vullen met ongezond en vaak vet eten om de problemen te vergeten. Ook zijn er mensen die juist stoppen met eten. Ook hierdoor kunnen eetstoornissen dus ontstaan.

Gebeurtenissen

Eetstoornissen kunnen ook ontstaan doordat er schokkende gebeurtenissen plaatsvinden. Bijvoorbeeld de dood van een familielid of een auto ongeluk. Doordat er plotseling iets ergs gebeurt kunnen deze mensen het verdriet of de angst niet snel verwerken en beginnen of stoppen ze met eten.

Erfelijkheid

Ten slotte kan het zijn dat een eetstoornis een aangeboren ziekte is. Dit betekent dat er een van je ouders of grootouders ook last heeft gehad van een eetstoornis. Maar naar deze oorzaak wordt nog heel veel onderzoek gedaan.

De lichamelijke gevolgen

Een eetstoornis is een ernstige ziekte. Door ondervoeding, ondergewicht, overgewicht en eetbuien raakt het lichaam enorm in de war, en er kunnen daardoor veel lichamelijke klachten ontstaan.

Bij veel eetstoornissen wordt er gebraakt en/of er worden laxeermiddelen gebruikt om het voedsel kwijt te raken. Omdat er hierdoor te weinig mineralen en vitaminen in het lichaam over blijven kunnen deze mensen hartritmestoornissen en spierkrampen krijgen. Ook maken laxeermiddelen de darmen lui, en deze kunnen er zelf mee stoppen. Omdat er hormonen niet meer goed werken stopt de menstruatie er mee. Hierdoor kan het zijn dat deze mensen geen kinderen meer kunnen krijgen.

Anorexia

 • Je wordt heel mager.
 • Je krijgt koude voeten.
 • Je ademhaling & hartslag worden trager.
 • Je haar valt uit en je tanden kunnen uitvallen.
 • Je huid wordt slap en schilferig.
 • Je kan overlijden [uitputting]

Boulimia

 • Je krijgt een hele grote maag.
 • Omdat je steeds braakt, wordt de kwaliteit van je tanden steeds slechter.
 • Je krijgt een hese stem, en je mond doet pijn.
 • Je hebt last van bloedarmoede.
 • Je raakt uitgeput en kan zelfs doodgaan.

Orthorexia

 • Je wordt duizelig.
 • Je krijgt gebitsproblemen.
 • Je nieren en lever worden slechter.
 • Je bent steeds moe.
 • Je haar valt uit en je krijgt menstruatieproblemen

Feiten & Cijfers

 • Anorexia Nervosa komt voor bij 5600 Nederlanders.
 • Er komen jaarlijks 1300 Anorexia –patienten bij.
 • 90 % van de Anorexia –patienten is een vrouw.
 • 1 % van de 10 tot 18 jarige Nederlanders heeft Anorexia.
 • 50 % van de Anorexia –patienten is depressief
 • 10 % van de Anorexia –patienten overlijdt aan zelfmoord of uitputting.
 • Sisi [koningin van Oostenrijk] was de eerste vrouw waarvan bekend was dat ze aan Anorexia leed.
 • Pro Ana is een vereniging met mensen die anorexia patienten als “mooie mensen” beschouwd. Ze stimuleren deze mensen om nog meer af te vallen.
 • Veel modellen zijn Anorexia Patienten.
© 2010 - 2024 Dixss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
De vijf meest voorkomende eetstoornissenDe vijf meest voorkomende eetstoornissenAnorexia Nervosa en Boulimia Nervosa zijn de twee bekendste eetstoornissen die regelmatig opduiken in boeken, film en de…
Eetstoornis, eetprobleem: oorzaak en gevolgEetstoornis, eetprobleem: oorzaak en gevolgEen eetstoornis ontstaat vaak als gevolg van een psychische stoornis, verwaarlozing, gebrek aan ouderlijk gezag, een ver…

De pneumokok: ziektebeelden, behandeling en bijzonderhedenDe pneumokok: ziektebeelden, behandeling en bijzonderhedenDe pneumokok is een bacterie die bij veel mensen in de mond-keelholte voorkomt. Jonge kinderen en oudere mensen hebben v…
Allergie, Wie loopt risico en waarom?Allergie, Wie loopt risico en waarom?Allergieën kunnen ontwikkelen op elke leeftijd, misschien zelfs in de baarmoeder. Ze komen gewoonlijk voor bij kinderen,…
Dixss (17 artikelen)
Laatste update: 31-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.