Allergieën, wat doe je eraan?

Allergieën, wat doe je eraan? Het aantal allergieën neemt gestaag toe. In de lijst van grote boosdoeners zitten de pollen en katten-allergieën, de huisstofmijt-allergie en de voedselallergieën. In dit artikel bespreken we in het kort de mogelijke oorzaken en symptomen van allergieën en wat je er tegen kan doen.

Evolutie

Terwijl 25 jaar geleden slechts één op de tien personen leed aan een allergische reactie, blijkt dat tegenwoordig ongeveer één op drie personen lijdt aan minstens één allergie. De meest voorkomende allergieën zijn die op gras- en boompollen, op de huisstofmijt en op bepaalde voedingswaren. Maar daar blijft het niet bij. Het lijkt erop alsof de trend zich voortzet naar één op de twee personen (UZ, Antwerpen) wat wel noemenswaardig is.

Oorzaken van allergieën

De trend waarbij allergieën meer en meer de kop opsteken, is te wijten aan volgende factoren:
  • betere hygiëne
  • slikken van antibiotica
  • toenemend aantal vaccinaties
  • toenemende beschikbaarheid van tropisch voedsel (voedselallergieën)

Een goed voorbeeld hiervan zijn onze kinderen die we liefst willen binnenhouden zodat ze niet vuil worden. Het doorlopen van natuurlijke infecties is voor onze kinderen nochtans belangrijk om het afweersysteem te versterken.

Andere factoren die ook een belangrijke rol spelen in de toename van allergieën zijn:
  • broeikasgassen
  • milieuvervuiling
  • onrechtstreeks de opwarming van de aarde

Deze factoren beïnvloeden bepaalde planten zodat ze zich gaan verdedigen om te overleven. Zij doen dit door de productie van pollen of stuifmeel te verhogen. Een belangrijk fenomeen dat hier opduikt, zijn de kruisallergieën waarbij iemand die allergisch is aan boompollen, ook allergisch kan worden aan andere allergenen die hier sterk op lijken.

Bekendste allergieën

De meest voorkomende en meest gekende allergieën zijn allergieën geïnduceerd door:

  • pollen (stuifmeel van grassen, bomen en onkruiden)
  • dieren (speeksel, urine en huidschilfers)
  • voedsel (pinda's, koemelkeiwitten, schaal- en weekdieren enz.)
  • huisstofmijt (uitwerpselen)
  • insectenbeten (wesp, hommel enz.)
  • geneesmiddelen (antibiotica, aspirine, ...)
  • bepaalde parfum en cosmetica

Klachten en symptomen

Een allergie brengt heel wat klachten met zich mee. Men onderschat vaak hoeveel last een patiënt soms heeft. Wie allergisch is aan bijvoorbeeld boom- of graspollen, kan makkelijk de hele lente en zomer getroffen worden door niesbuien, jeukende ogen enz.

De meest voorkomende klachten bij allergieën zijn:
  • jeuk, uitslag, schilfers, roodheid van de huid
  • lopende of verstopte neus, benauwdheid en piepende ademhaling
  • krampen, buikpijn diarree
  • opgezwollen oogleden, jeukende rode ogen
  • vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, gewrichtsklachten

Erfelijkheid

Natuurlijk reageert niet iedereen hetzelfde op specifieke stoffen. Dat heeft vooral te maken met de erfbaarheid. Indien uw vader of moeder getroffen is door een allergie, dan heb je zelf 30% kans, ook getroffen te worden door een allergie. Wanneer beide ouders de allergie hebben, heb je zelfs 50 tot 60% kans, deze allergie te ontwikkelen. Dus zowel de allergie, de reactie op de allergie (zoals jeukende ogen) als de ernst van de allergie zijn genetisch bepaald. De intensiteit van het contact met het allergeen heeft dus niets te maken met hoe je op het allergeen reageert. Sommige hebben enkel lokale eczeem terwijl andere worstelen met diarree, hoestbuien of zelfs levensbedreigende symptomen zoals verlaagde bloeddruk, opzwellen van keel enz..

De identificatie van een allergie

Voor de rechtstreekse identificatie van een allergie, wordt meestal gebruik gemaakt van de krastest. Daarnaast wordt er ook nog gevraagd naar de medische achtergrond en de symptomen van de patiënt. In de meeste gevallen kan er ook nog een bloedonderzoek aan vooraf gaan.

De prik- of krastest houdt in dat een allergeenhoudende stof door middel van een prik of krasjes onder de opperhuid worden aangebracht. Vervolgens kijken ze naar de allergische reactie die deze allergenen in de huid veroorzaken.

Oplossingen tegen allergieën

Preventie

Wilt u van uw allergie af, dan is het mijden van het allergeen de beste oplossing. Bent u allergisch aan huisdieren, neem er dan geen in huis. Mijd voedingsproducten waaraan u allergisch bent. Verlucht kamers zodat de huisstofmijt geen kans krijgt. Het aanschaffen van een nieuwe matras kan wonderen verrichten. Niet onbelangrijk is borstvoeding geven. Uw kind krijgt hierdoor de nodige afweerstoffen mee en zorgt voor een goede ontwikkeling van uw kind.

Medicatie

Allergieën tegen boom- en graspollen, kunnen aangepakt worden met medicatie. Zo zijn er in de apotheek neusverstuivers, oogdruppels en puffers (asmatische aanvallen) verkrijgbaar. Een methode die soms ook wel toegepast wordt, is immunotherapie. Hierbij wordt de patiënt juist wel in contact gebracht met het allergeen. Dat kan in bepaalde gevallen grote risico's inhouden waardoor deze methode niet altijd kan toegepast worden. De behandeling tegen huisdieren is daarbij minder doeltreffend. Ook heb je de nadelen dat het vrij duur is en de methode veel tijd in beslag neemt. Een kuur van 5 jaar is hierdoor niet uitzonderlijk.

Informatie

Voor meer gedetailleerde informatie kan je terecht op de website van Wikipedia.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…

Kwaadaardige melanoomKwaadaardige melanoomDit is een kwaadaardige vorm van kanker. Soms ontstaat deze huidkanker uit een ál bestaande moedervlek. Het komt even va…
Mucunabonen bij de ziekte van ParkinsonDe ziekte van Parkinson treft ruwweg 1% van de bevolking ouder dan 65 . Het is geen nieuwe ziekte. De Ayurveda uit India…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katja, Pixabay
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.