Erectiestoornis

Met erectiestoornis wordt bedoeld dat het niet lukt om een erectie te krijgen, geen volledige erectie te krijgen of geen erectie te houden. Erectiestoornissen komen heel veel voor, meer dan 60% van de mannen heeft er wel eens last van. In de meeste gevallen is het tijdelijk en hoeft het geen probleem te zijn. Wanneer de erectiestoornis van blijvende aard is, of als het vrijen belast wordt met angst, teleurstelling en het gevoel te kort te schieten wordt het een ander verhaal.

Wat is een erectie?

Bij een erectie stroomt er meer bloed via de slagaders naar de penis. Tegelijkertijd knijpen de aderen de afvoer van het bloed uit de penis tijdelijk af. Er komt dus een overschot aan bloed in de penis, waardoor hij hard wordt. Dit is een automatisch lichamelijk proces dat gaat werken wanneer een man seksueel opgewonden raakt. Ook kunnen spontane erecties ontstaan, zoals de ochtenderectie of de nachtelijke erecties.

Een storing in dit proces kan lichamelijke of geestelijke oorzaken hebben of een combinatie van beide zijn.

Lichamelijke oorzaken

  • Er kan iets mis zijn met de bloedvaten
  • De zenuwen zijn beschadigd door een operatie
  • Ziekte
  • Slechte levensstijl
  • Leeftijd

Toelichting lichamelijke oorzaken

U kunt zelf controleren of er iets mis is met de bloedvaten. Als u met het masturberen geen problemen heeft dan is het duidelijk, dan is dit niet het probleem. Als het masturberen ook niet lukt kunt u controleren of u een ochtenderectie krijgt of s nachts tijdens de slaap erecties krijgt. Hier kunt u de zogenaamde postzegeltruck voor gebruiken. U plakt een dun reepje zelfklevend papier rond de penis. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een randje gebruiken van een velletje postzegels. Als u een erectie krijgt zal dit papier scheuren. U heeft echter niet direct volledige zekerheid. Aangeraden wordt daarom de proef meerdere malen te doen.

Bij een operatie kunnen zenuwen beschadigen. Meestal zal de arts zon situatie of zon risico zelf ter sprake brengen. Een chirurg probeert natuurlijk altijd zenuwen te sparen, maar dit is niet altijd mogelijk. Er zijn veel ziekten die een erectiestoornis kunnen veroorzaken, maar ook veel medicijnen die dit kunnen doen. Problemen kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld suikerziekte, problemen met de hersenen of zenuwen, hart- en vaatproblemen, hoge bloeddruk, nierziekten, problemen met de urinewegen of met de geslachtsorganen zelf. Medicijnen tegen depressies, of maagzweren of een hoge bloeddruk kunnen ook oorzaak zijn.

Het kan ook zijn dat u teveel rook, veel alcohol drinkt, te zwaar bent of te weinig beweegt.

Wanneer een man ouder wordt zal het stijf worden van de penis wat minder goed gaan, het duurt wat langer voor de penis gevuld is, hij zal misschien minder stijf worden en het zal sneller weer verdwijnen. Dit kan ook komen doordat de opwinding en de behoefte aan seks wat minder is geworden.

Psychische oorzaken

  • Angst, onzekerheid of ontevredenheid over uw prestaties in bed
  • Stress over dagelijkse zaken
  • Veranderingen in uw relatie

Toelichting psychische oorzaken

Als u bang, onzeker of ontevreden bent dat zal dat uw erectie niet ten goede komen. De kans is groot dat het niet of niet goed lukt, of dat uw erectie te snel weer verdwijnt. Vooral wanneer u gewend bent dat u een prestatie moet leveren, dat u gemeenschap en een orgasme moet hebben kan dit een probleem worden.

Wanneer zorgen heeft over uw relatie, werk, geld of kinderen bijvoorbeeld dan bent u teveel afgeleid en bemoeilijkt dat het krijgen van een erectie. Dit soort problemen willen nog wel eens zo binnensluipen dat u zich er helemaal niet van bewust bent dat u uw zorgen meeneemt naar bed.

Wanneer de seks voor uw partner veranderd, bijvoorbeeld doordat zij in de overgang zit, ziek is of zorgen heeft kan dat ook uw seksbeleving beïnvloeden. Vooral ook relatieproblemen of een nieuwe partner na een scheiding of een overlijden zijn veel gehoorde oorzaken van erectieproblemen.

Wat te doen?

Dat hangt natuurlijk heel erg af van de oorzaak en de situatie. Denkt u dat u zelf iets kunt doen, doe dat dan. Doe de postzegeltest, ga gezonder leven, ga meer ontspannen en genieten, creëer rustmomenten.

Erkenning van het psychische probleem of de psychische kanten aan het probleem is belangrijk. Heel belangrijk is het om de spanning weg te halen, niet alleen bij uzelf, maar ook bij uw partner. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet altijd. Waar u naartoe wilt is een situatie waarin u met uw partner geniet, zonder dat er ook maar iets moet gebeuren. Kriebel, streel en ontspan en niet alleen in bed, haal uw partner eens spontaan aan, zeg iets aardigs. Praten is soms erg moeilijk, maar kan flink opluchten en dus heel belangrijk zijn. Bovendien kan de situatie voor uw partner ook heel moeilijk zijn. Het blijkt dat betrokkenheid van de partner, liefst zo vroeg mogelijk, een positieve invloed heeft op het oplossen van het probleem.

Wanneer u denkt dat uw problemen lichamelijk zijn of wanneer het u zelf niet kunt oplossen bespreek dit dan met een arts. Ga niet overbodig lang zelf modderen. Des te sneller u een oplossing vindt des te minder groot de psychische ballast is die u weg moet ruimen. Zijn de problemen lichamelijk dan zijn deze wellicht te verhelpen. Lukt dat niet dan zijn er tegenwoordige veel hulpmiddelen die u kunnen helpen uw problemen op te lossen.
© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ErectieproblemenErectieproblemenVeel mannen hebben wel eens last gehad van erectieproblemen. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mannen wel…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Erectieproblemen? Behandelingen op natuurlijke wijzeUit studie blijkt dat ongeveer de helft van de mannen op latere leeftijd last krijgt van erectieproblemen. Vanaf een lee…
Erectieproblemen door overgewichtErectieproblemen door overgewichtEr zijn vele mannen in Nederland die last hebben van erectieproblemen. Mannen met overgewicht lopen meer risico op een e…

Aambeien: symptomen, behandeling en genezingBehandeling van verschillende soorten aambeien kan op meerdere manieren. Je kunt aambeien behandelen met een speciale za…
Bronnen en referenties
  • Universitair medisch centra
Samke (50 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.