Schildersziekte

Schildersziekte Verfdampen zijn gevaarlijker dan men denkt. Het is daarom wel begrijpelijk dat sinds het jaar 2000 schilders alleen nog mogen werken met VOS-arme verven. De schildersziekte mag niet onderschat worden.

Oplosmiddelen

In verf zitten oplosmiddelen, die ervoor zorgen dat de verf niet uithard in de pot en dus vloeibaar blijft. Zonder deze oplosmiddelen, heb je helemaal niks aan de verf. Het moet er dus inzitten. Zelfs in waterverdunbare verf zitten oplosmiddelen, hoewel in veel mindere mate. De oplosmiddelen heten vluchtige organische stoffen, afgekort tot VOS.

Het inademen van deze oplosmiddelen geeft een dronken gevoel, een licht gevoel in het hoofd. Verf die oplosbaar is in terpentine bevat meer dan 300 gram VOS per liter. Waterverdunbare verf bevat 125-300 gram VOS per liter. Er bestaat dus wel VOS-arme verf, maar geen VOS-loze verf. Dit is gewoon onmogelijk vanwege de verwerking van de verf.

Schildersziekte

Vroeger kwam de schildersziekte vrij veel voor onder schilders. Sinds het jaar 2000 beduidend minder, omdat schilders alleen nog maar met VOS-arme verf mogen werken. Dus niet meer met verf waar veel VOS in zit.

Schildersziekte is een ziekte die het meest voorkomt bij schilders die veel aan de giftige verfdampen worden blootgesteld. Schildersziekte wordt ook wel Organisch Psychosyndroom (OPS) genoemd. Hoewel de naam schildersziekte heet, komt deze ziekte ook wel voor bij mensen die veel worden blootgesteld aan andere stoffen met giftige dampen, zoals lijm en schoonmaakmiddelen. De giftige stoffen komen het lichaam binnen via inademing, maar ook via de huid kunnen de giftige stoffen binnen komen.

Verschijnselen

Het ziektebeeld bij de schildersziekte is over het algemeen misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en vaak ook hartkloppingen. Wie stopt met het werken met deze giftige dampen, zal al snel merken dat de klachten weer verdwijnen. Deze eerste klachten zijn dus een waarschuwing. Wie echter doorgaat met het werken met deze giftige dampen, krijgt diepere problemen.

Deze problemen uiten zich zowel lichamelijk als psychisch. De patiënt kan kortademig worden en minder willen eten. Pijn op de borst en maagpijn hoen hier bij. De lichte hoofdpijn gaat over in een zware hoofdpijn. Verder slaapt men veel slechter dan voorheen. Ook het reukvermogen kan verminderen. Uiteindelijk kan men zwaar depressief worden van de giftige dampen. Ook agressie komt wel eens voor. Zelfs een vroege dementie kan uiteindelijk het gevolg zijn. Verder kan om de motoriek worden aangetast: dit wel zeggen de bewegingen van het lichaam. Duidelijk is dat de giftige dampen in verven en andere oplosmiddelen een flinke hersenbeschadiging kunnen veroorzaken.

Behandeling

Een behandeling bij de schildersziekte bestaat uit symptoombestrijding, niet uit genezing. Wat beschadigd is aan de hersenen, is niet meer te herstellen of terug te draaien. Zelfs jaren nadat er gestopt is met het werken met giftige dampen, zullen de klachten blijven. Wel is het mogelijk om met bepaalde medicijnen ervoor te zorgen dat er te leven valt met de klachten.

Bestrijding

werk zoveel mogelijk met VOS-arme middelen. Zorg voor beschermende kleding. Een stofkapje houdt alleen stof tegen en geen giftige dampen. Zorg daarom voor een goed mondkapje met dampfilter. Deze zijn stukken duurder maar wel erg efficiënt. Zorg vooral voor voldoende ventilatie.

Zwangere vrouwen kunnen beter uit de buurt blijven van giftige dampen. De ongeboren baby kan veel schade ondervinden van de dampen, omdat deze nog volop in ontwikkeling is. Ga geen woning of meubels verven tijdens de zwangerschap, laat dit aan anderen over. Zelfs waterverdunbare verf zoals latex bevat giftige oplosmiddelen.
© 2010 - 2022 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en vervenZwanger en vervenVele ouders die een kindje verwachten willen graag een gloed nieuwe babykamer, geverfd in vrolijke kleuren. Maar is het…
Verf, alles over vroeger en nuVoor verf gaan wij gewoon naar de bouwmarkt. Maar hoe deden ze dat vroeger eigenlijk? Smeren we nog net als vroeger? En…
Hoe schilderen: soorten verf, voorbereiding en opruimenIn dit artikel worden allemaal tips gegeven hoe je moet schilderen en welke voorbereidingen je moet treffen voordat je k…

Hartklep-operatie niet zonder risico'sHartklep-opraties zijn niet zonder risico's. Er is een risico op complicaties of zelfs op overlijden, afhankelijk van de…
Branderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogenBranderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogenBranderige, jeukende, vermoeide, droge ogen, iedereen kent het gevoel. Meestal is het van korte duur, maar als het aanho…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsplein.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.