Hartklep-operatie niet zonder risico's

Hartklep-opraties zijn niet zonder risico's. Er is een risico op complicaties of zelfs op overlijden, afhankelijk van de toestand waarin het hart en de andere organen verkeren op het moment van de operatie. In het algemeen is het overlijdensrisico tussen de dag voorafgaande aan de operatie en 1 maand na die operatie 1 tot 5 %.

Kunst-hartkleppen geregistreerd

Er zijn veel leveranciers van kunstkleppen. De fabricage ervan is en blijft mensenwerk. Van nieuwe typen kunst-hartkleppen is nog niet bekend hoe die zich op de lange termijn precies gedragen. Ondanks keuringen en kwaliteitscontroles bestaat er een geringe kans dat er een ondeugdelijke kartklep geplaatst wordt. Van de hartklep die is ingebracht zijn het merk, het type en het serienummer bekend. Het hartchirurgisch centrum waar de operatie is uitgevoerd houdt de patientgegevens bij. In het kleppenregistratiesysteem van het ziekenhuis staan de persoonsgegevens, het ziekenhuisnummer, de operatiedatum (van de patient), de naam van de chirurg, de hartklepgegevens (zoals merk, diameter, serienummer en soort) en de positie waar die hartklep is ingezet (bijvoorbeeld aorta, mitralis, tricuspidalis of pulmonalis). Gegevens over de naam van de huisarts, de naam van de (verwijzend) cardioloog en het ziekenhuis waaraan hij verbonden is staan uiteraard in de centrale registratie van alle gegevens. Mochten er onverhoopt problemen ontstaan in een bepaalde serie hartkleppen, dan kan de patient worden opgespoord en voor controle opgeroepen.

Opmerking: ook biologische kunstkleppen worden geregistreerd.

Totale hartklep-operaties

Alle hartklep-operaties samen hebben een risico op een ernstige complicatie van 5 tot 10%. Ernstige complicaties zijn:

Een hart- of herseninfarct

De toestand van de bloedvaten bepaalt de kans op een hart- of herseninfarct.

Een AV-blok

Bij het vervangen van de aortaklep is beschadiging van de bundel van His mogelijk. Dit zijn de zenuwen die de elektrische prikkel voor de hartslag doorgeven van de boezems naar de kamers. Een AV-blok betekent dat de elektrische prikkel niet wordt doorgegeven. Men lost dit op met een tijdelijke pacemaker. Als de geleiding niet herstelt, moet er een permanente pacemaker geplaatst worden.

Andere hartritmestoornissen

Er kunnen ook andere hartritmestoornissen optreden. Die worden verholpen met medicijnen.

Bloedingen

De belangrijkste complicatie kan een bloeding na de operatie zijn. Een bloeding in het hartzakje merken de artsen snel op doordat de bloeddruk ineens daalt. Soms treedt de bloeding in het hartzakje langzaam en sluipend op en moet er eerst een spoedoperatie uitgevoerd worden. Soms kan het bloed met een naald worden opgezogen en is een nieuwe operatie niet nodig;.

Koorts

Na een operatie ontstaat lichte tot hogere koorts. Soms komt dat door een infectie maar vaak is de oorzaak niet duidelijk. De patient blijft in het ziekenhuis tot hij koortsvrij is.

Afweging in samenspraak

In samenspraak met de patient wegen specialisten af welk soort operatie (reparatie of kunstklep) en bij keuze voor een kunsthartklep of het een mechanische of een biologische moet zijn. Gekeken wordt wat voor de patient het meest geschikt is en wat in het specifieke geval van die patient de voor- en nadelen zijn.

Biologische kunstklep

Bij een biologische kunstklep is de kans groot dat deze hartklep ooit nog wel eens vervangen zal moeten worden.

Mechanische kunstklep

Bij een mechanische kunstklep bestaat de kleinste kans op een tweede operatie, maar moet de patient altijd antistollingsmiddelen blijven gebruiken. Hierdoor krijgt de patient gemakkelijker bloedingen. Dat is bijvoorbeeld minder gewenst voor vrouwen die nog een kinderwens hebben en voor mensen die naar warme landen willen reizen of een grotere kans op bloedingen hebben. Bij een zwangerschap zal een vrouw met een mechanische kunstklep wisselende medicijnen moeten gebruiken. In het begin van de zwangerschap en rond de bevalling worden de antistollingsmiddelen vervangen door heparine.

De definitieve beslissing

De hartcentra en de hartchirurgen die bij deze hartcentra werken, hebben ook hun eigen voorkeuren. Zij zullen zich in bepaalde technieken hebben gespecialiseerd en dat vergroot natuurlijk de kans dat zij die met succes bij de patient toepassen.

Opmerking
Bijna altijd zal de operatie worden uitgevoerd zoals die van tevoren met de patient is afgesproken. Maar pas tijdens de operatie zelf (wanneer de chirurg de situatie goed kan bekijken) zal hij of zij de difinitieve beslissing kunnen nemen.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Operatie, nieuwe hartklepOperatie, nieuwe hartklepSommigen hebben een nieuwe hartklep nodig. Dit heeft niks met ouderdom te maken: ook kinderen en jonge volwassen hebben…
Hartkleppen: slechte werkingHartkleppen: slechte werkingHartkleppen hebben als functie om te voorkomen dat het bloed terugstroomt. Wanneer de hartkleppen slecht werken, wordt d…
Hartklepvervanging via de slagaderHet vervangen van een hartklep via de slagader in een lies of een schouder is bedoeld voor patiënten wiens gezondheid ee…

Eczeem (soorten eczeem): symptomen, oorzaak en behandelingEczeem (soorten eczeem): symptomen, oorzaak en behandelingEczeem is een oppervlakkige, niet besmettelijke huidaandoening. Eczeem kenmerkt zich door rode, jeukende en met blaasjes…
SchildersziekteSchildersziekteVerfdampen zijn gevaarlijker dan men denkt. Het is daarom wel begrijpelijk dat sinds het jaar 2000 schilders alleen nog…
Reactie

Coninx Elisa, 22-05-2011
Geachte met deze had ik graag informatie over een hartklep operatie van mijn partner die momenteel overleden is tijdens de operatiede hart chirurg is dr.u.mees cardiale heelkunde virga jesse ziekenhuis hasselt er is een bloeding ontstaan tijdens de operatie zo is mij meedegedeeld maar dat deze operatie risico met zich meebracht is mij niet mee gedeeld en over die bloeding er is mij mede gedeeld van 4.9 wat dat inhield weet ik tot nu toe wat ook moest vervangen zou u mij meer uitleg hier kunnen over geven met dank en vriendelijke groeten elisa Reactie infoteur, 05-06-2011
Beste Elisa,

Allereerst van harte gecondoleerd met het grote verlies van uw echtgenoot. Wat er precies tijdens de operatie misgegaan is, weet men als buitenstaander toch niet. Het zou kunnen zijn dat er een medisch- of bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden. Iets dergelijks is mijn echtgenoot overkomen voordat wij in het huwelijk traden. Zijn vorige echtgenote had een buikperforatie opgelopen waarvoor ze (ten einde geopereerd te worden) was opgenomen in het ziekenhuis. Door de ernst van deze aandoening moest zij een vervolgoperatie ondergaan. Daarom werd ze beademd en buiten bewustzijn gehouden en op de intensiv care afdeling ondergebracht. Twee verpleegsters hebben haar willen keren om doorliggen te voorkomen. Bij deze handeling schoof de rem van het bed en rolde over de
slangen onder het bed. Dit gebeurde tijdens het door de verpleegsters optillen van haar lichaam. Door de druk op de slangen werd de tube waarmee ze werd beademd uit haar mond getrokken. Geschrokken lieten beide verpleegsters haar naast het bed vallen. De in aller ijl opgeroepen arts wilde haar reanimeren. Door de botosteoporose (botontkalking) van haar borstbeen had dit fatale gevolgen: ze overleed ter plekke. Het ziekenhuis gaf eerlijk toe fouten gemaakt te hebben. Een en ander heeft geleid tot een rechtzaak tussen de letselschade advocaat van het ziekenhuis en de advocaat die mijn huidige man in de arm genomen had. Het resultaat was een schikking. Mijn man heeft met die rechtzaak zijn echtgenote niet teruggekregen. Wel was er een soort 'genoegdoening' omdat het ziekenhuis daarna onder andere de veiligheidseisen heeft aangescherpt en alle remmen van de bedden heeft vervangen door nieuwere en betere exemplaren.

U zou ik willen adviseren eens te bekijken of een eventuele rechtzaak voor u zinvol is. Het is namelijk een langdurige en omslachtige procedure en u moet er wel bereid toe zijn om alle narigheid weer op te rakelen. Wel zou men u kunnen helpen om de risico's die uw echtgenoot gelopen heeft bij deze operatie in kaart te brengen en aan de hand daarvan alle toekomstige patienten beter voor te lichten. Ook en vooral over de risico's en wat de voor- en nadelen zijn van het wel of juist niet ondergaan van die operatie.

Ik hoop dat ik u hiermee heb kunnen helpen. Ik weet dat het niet veel is, maar ik heb het vanuit mijn hart gedaan. Ik hoop dat u een weg kunt vinden om dit verlies niet alleen begrijpelijk maar ook wat dragelijker voor u te maken. Ik wens u heel veel sterkte toe.

Lieve groetjes van
Leonore.

Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.