Operatie, nieuwe hartklep
Sommigen hebben een nieuwe hartklep nodig. Dit heeft niks met ouderdom te maken: ook kinderen en jonge volwassen hebben soms een nieuwe hartklep nodig. Er zijn twee soorten hartkleppen.
Nieuwe hartklep: de reden
Wie een nieuwe hartklep nodig heeft, kan vaak niet meer met de oude verder gaan. Hartkleppen kunnen slijten of niet meer goed sluiten door bijvoorbeeld verkalking, leeftijd, aangeboren afwijking, erfelijkheid, ziekten etc. Hartkleppen kunnen gaan lekken en soms moet er een nieuwe hartklep komen.
Mechanische of biologische hartklep
De afraag is of je voor een mechanische of biologische hartklep gaat. Soms is de keus echt moeilijk te maken. Beiden hebben hun voor en nadelen:
De
mechanische hartklep is een kunststof klep. Bij deze klep zijn altijd bloedverdunners nodig. Anders kan de klep niet goed werken. Het voordeel van de mechanische hartklep is, dat deze lang meegaat. Als het allemaal goed gaat, kan de mechanische klep gewoon blijven zitten. Het nadeel van deze klep is dat men bloedverdunners moet blijven innemen. Daardoor kan men ook niet even een avondje lekker doorzakken en moet er toch opgelet worden met andere medicijnen. Verder maakt de mechanische hartklep geluid. Vooral in periodes van stilte kan je de hartklep duidelijk dicht horen vallen.
De
biologische hartklep is van biologisch materiaal gemaakt. Het voordeel hiervan is dat deze stil werkt: je hoort hem dus niet dichtvallen. Een ander voordeel is dat bij de biologische hartklep geen bloedverdunners gebruikt hoeven te worden. Een groot nadeel is dat de biologische hartklep geen leven lang meegaat. Gemiddeld heeft deze een levensduur van ongeveer tien jaar. Op jonge leeftijd is er geen biologische hartklep aan te raden, omdat deze na 7 tot 10 jaar toch weer vervangen moet worden. Op oudere leeftijd is een biologische hartklep wel weer fijn, vooral vanwege het feit dat er geen bloedverdunners geslikt hoeven te worden.
Na de operatie
De eerste tijd na de operatie kan je je nog aardig beroerd voelen. De meeste mensen voelen zich na een half jaar weer zo fit als tevoren. Soms is er langer tijd nodig om te herstellen. Na de operatie kan er weer begonnen worden met bewegen en later ook met sporten. Bouw het sporten langzaam weer op. De meeste mensen kunnen na de operatie uiteindelijk weer net zo sporten als voorheen.
Met een nieuwe hartklep blijf je wel onder controle van een arts, dit kan om het half jaar, om het jaar, om de twee jaar zijn. In ieder geval zal de nieuwe hartklep met regelmaat gecontroleerd worden. Krijg je weer klachten zoal voorheen, dan kan het zijn dat de nieuwe hartklep is gaan lekken. Bij twijfel, je arts raadplegen!