Klachten na het dotteren

Klachten na het dotteren Klachten na het dotteren komen veel voor. Soms lijken ze erger dan de periode voor het dotteren. Medicijnen zijn soms de oorzaak, maar soms ook is de oorzaak onbekend.

Wat is dotteren

Dotteren is het opblazen van de vernauwde ader. Simpel gezegd. Wanneer de ader vernauwd is, kan er geen bloed meer doorheen stromen. Er wordt een katheter in gebracht, aan het einde hiervan zit een ballonnetje. Het ballonnetje wordt opgeblazen en de ader zet weer uit. Om te voorkomen dat de ader weer opnieuw terug zakt, wordt de vaatwand vaak versterkt door een stent, dit is een soort buisje.

Na het dotteren

Vaak blijven er na het dotteren toch wat klachten bestaan, die niet altijd door de artsen worden erkend. Dit is heel vervelend, want je loopt er wel mooi mee rond.

Veel mensen hebben na het dotteren nog steeds een gevoel van benauwdheid. Soms was er voor het dotteren geen sprake van benauwdheid,. maar vaak wel.Het is vreemd want je verwacht dat na het dotteren de klachten van benauwdheid verdwijnen, maar veel mensen blijven er toch last van houden.

Pijn in de kaak is ook een veel voorkomende klacht na het dotteren. Deze pijn kan links of rechts zitten of aan beiden kanten. De kaken kunnen ook stijf aanvoelen wanneer men zich wat meer inspant. Het gevoel van pijn of stijfheid kan doortrekken naar de oren.

Sommigen mensen moeten extreem veel gapen na het dotteren. Waarom een mens precies gaapt, is nog steeds niet helemaal duidelijk, dus waarom het gapen zoveel voorkomt na het dotteren is erg onzeker. Het is een vreemd verschijnsel, omdat na het dotteren juist meer bloed bij de hersenen aan zou moeten komen. Slaperigheid komt er soms ook bij kijken.

Pijn of een brandend gevoel op de borst is ook een klacht. Soms is er sprake van stentpijn. Wanneer me op de plek drukt waar het pijn doet en men voelt echt drukpijn, dan komt dit veelal door de stent die geplaatst is.

Jeuk kan ook ontstaan na het dotteren. De jeuk is soms moeilijk te lokaliseren, het lijkt ook wel eens van binnenuit te komen.

Medicijnen

Veel klachten worden veroorzaakt door de medicijnen die men na het dotteren krijgt. Ook veel stents geven klachten. Sommige artsen zegge dat het onmogelijk is dat je een stent voelt zitten, maar het kan wel degelijk een gevoel geven. Strents kunnen medicijnen bevatten, waardoor er ook klachten kunnen ontstaan. Bespreek de klachten altijd met de arts. Het kan zijn dat de arts de klachten niet erkend of niet herkend, ga dan naar een andere arts. Het is vervelend als je niet gehoord wordt.

Training

Bespreek met je arts wat mogelijk is , maar training is goed voor de conditie van het hart. Het maakt het hart sterk en weer gezond. Ook voor de vaten is training goed. Veel mensen voelen zich al snel een stuk fitter.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Percutane Coronaire Interventie (dotteren)Een Percutane Coronaire Interventie (PCI) wordt ook wel dotteren genoemd. Deze ingreep komt steeds vaker voor binnen de…
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Hartklepvervanging via de slagaderHet vervangen van een hartklep via de slagader in een lies of een schouder is bedoeld voor patiënten wiens gezondheid ee…
Coronaire AngiografieCoronaire Angiografie, ook wel hartkatheterisatie genoemd, is een verzamelnaam voor een groot aantal ingrepen waarbij ka…

Operatie, nieuwe hartklepOperatie, nieuwe hartklepSommigen hebben een nieuwe hartklep nodig. Dit heeft niks met ouderdom te maken: ook kinderen en jonge volwassen hebben…
Reizen en gezondheidReizen en gezondheidMensen gaan steeds vaker op vakantie en vakanties worden vaak ook nogal avontuurlijk gemaakt. Hoeveel risico je loopt op…
Reacties

Bert Mollenhorst, 13-07-2012
Ik ben dinsdag j.l.10 juli gekateriseerd en gelijk gedodderd en er zijn twee stens bij mij geplaatst. Nu is het vrijdag en heb meer pijn als voorheen in mijn borst en dat straalt net als voorheen naar mijn hals en kaken toe zowel links als rechts.Het is vaker en pijnlijke als voor de behandeling, terwijl je zou denken dat het over moet zijn, toch? Wie kan mij advies geven en of dit normaal is? Maak mij toch zorgen omdat de pijn steeds vaker terug komt. Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 22-07-2012
Pijn kan na een operatie heftiger worden, maar zou na enkele dagen af moeten nemen. Indien dit niet het geval is, of als er sprake is van koorts, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Jaak, 19-02-2012
Stent geplaatst in 2008 in de hoofdstam, voordien geen problemen, en nadien alle dagen moe pijn in de linkerborst heel diep en scherp, pijn in de arm, stikapot bij arbeid en vooral slecht en pijn in rust, is er iemand die mij hierin wat verder kan helpen, ben zeker niet depressief, ga wandelen, fietsen, en als ik terug kom of tijdens een maaltijd word ik slecht. Reactie infoteur, 25-02-2012
Dit zijn klachten die zeker gehoord moeten worden. Ben je er al eens mee naar de arts gegaan, weet deze van je klachten?

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.