Branderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogen

Branderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogen Branderige, jeukende, vermoeide, droge ogen, iedereen kent het gevoel. Meestal is het van korte duur, maar als het aanhoudt wordt het vervelend. Hoe ontstaan branderige ogen en belangrijker, hoe kom je ervan af?

Geïrriteerde ogen door ziekte

 • Een veel gehoorde oorzaak is hooikoorts of een andere allergie. In dat geval zijn vaak meerdere slijmvliezen geïrriteerd. Het neusslijmvlies zorgt voor niezen en een loopneus, het oogslijmvlies zorgt voor de geïrriteerde ogen. Er valt dan weinig anders te doen dan de allergie met medicijnen te lijf te gaan of de boel uit te zingen. Een goede pijnstiller kan ervoor zorgen dat je je wat beter voelt, het laat ook de neus- en oogslijmvliezen wat ontspannen. Als je veel last van allergie hebt kun je beter allergiemedicijnen bij de dokter of apotheek halen. Dagelijks pijnstillers slikken is niet aan te raden.
 • Verkoudheid en griep kunnen de diverse slijmvliezen in het lijf ook flink te pakken nemen. Neem een pijnstiller of een middel tegen griep- en verkoudheid of ziek het uit.
 • Ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes of reumatoïde artritus kunnen gepaard gaan met droge of geïrriteerde ogen. Zo zijn er ook verschillende oogziektes of -ontstekingen. De arts weet het beste wat je dan moet doen.
 • Ook een tekort aan vitamine A kan voor branderige ogen zorgen. Dit kan eenvoudig opgelost worden door iedere dag een paar wortels te nuttigen.

Geïrriteerde ogen door de lucht

 • Een droge lucht zal de ogen sneller uitdrogen dan prettig is. Beruchte boosdoeners zijn de airconditioning en de verwarming. Je kunt met bakken water de luchtvochtigheid te lijf gaan, maar dit is meestal niet voldoende. In de markt zijn ook luchtbevochtigers te koop die dit werk meestal wat beter doen.
 • Luchtverontreiniging kan ook een oorzaak zijn. Dan hebben we het over ‘echte’ luchtvervuiling, maar ook over rokerige, stoffige ruimtes of, daar is hij weer, ruimtes waarin een airconditioner wordt gebruikt. Wat dat laatste betreft, ideaal wordt het nooit, maar het helpt wel als het apparaat goed onderhouden wordt, als de filters regelmatig schoon gemaakt worden. Afhankelijk van het apparaat kan dit soms relatief eenvoudig zelf gedaan worden. Rokerige en stoffige ruimtes kunnen beter vermeden worden.
 • Ook verandering van klimaat is voor de ogen wel eens vervelend. Meestal is dat van voorbijgaande aard.
 • Traanogen bij het fietsen of van koude wind komt heel veel voor. Tegenwoordig zijn er fietsbrillen te koop die ook de zijkant afsluit.

Geïrriteerde ogen door andere oorzaken

 • Zon is heerlijk, maar je ogen hebben er wel eens moeite mee. Je kunt de ogen knijpen, maar dat is al snel erg vermoeiend. Het beste is toch een zonnebril op te zetten en de ogen te laten wennen. Ook andere felle verlichting kunnen de ogen irriteren.
 • Als je contactlenzen hebt of een laser- of andere oogoperatie hebt ondergaan dan is de kans groot dat je ogen het even moeilijk zullen hebben. Je arts weet het beste wat in jou geval goed is.
 • De computer, de televisie, computerspelletjes, boeken, zorgen ervoor dat we zo geconcentreerd met onze ogen werken dat we vergeten te knipperen. Althans we hebben de neiging minder vaak te knipperen. Vooral de computer kan ervoor zorgen dat we in onze concentratie fronzen en de ogen vergroten en dat houden we rustig uren vol. We voelen ons aan het eind van de dag dan moe en ons spiegelbeeld beaamt dat soms. Het is goed om regelmatig even bij het beeldscherm weg te lopen. Concentreer je dan op het ontspannen en verzachten van je mond, je ogen en de rest van je hoofd. Probeer even echt te lachen. De mondhoeken in een lachgrimas trekken werkt niet. Trek gekke bekken, doe iets waar je vrolijk van wordt of zoek goed gezelschap op. Besteed tijdens het werk af en toe aandacht aan je gezichtsspieren, ontspan, knipper met de ogen of sluit ze even.
 • Als je ogen hard moeten werken, bijvoorbeeld bij het rijden in het donker, eventueel met tegenliggers, dan zullen uw ogen sneller vermoeid raken. Oudere mensen of mensen die al last van de ogen of vermoeidheid hebben zullen hier sneller last van hebben.
 • Bij het ouder worden gaan soms de traanklieren wat minder goed werken. Vooral vrouwen in de overgang hebben hier nogal eens last van.
 • Het kan ook zijn dat u last krijgt van uw ogen omdat ze niet optimaal werken. Mogelijk moet u een bril of heeft u een verkeerde bril. Ook bij overmatig tranen door bepaalde irritaties kunt u last krijgen van droge ogen. U heeft dan tranen die van een verkeerde kwaliteit zijn. Het oogvocht blijft daarbij niet in een film op uw oog liggen, maar rolt er als een traan uit.

Wat kun je verder doen?

Ventileer regelmatig en zorg voor een goede luchtvochtigheid. Vermijd droge, stoffige en rokerige ruimtes en ga regelmatig even naar buiten. Knipper af en toe bewust met de ogen, sluit ze even en ontspan en verzacht je gezicht en vooral je ogen en je mond.

Drink voldoende en eet gezond.

Er zijn in de handel diverse goede oogdruppels, gel en zalf te krijgen. Deze worden ook wel kunsttranen genoemd. Wanneer u snel last heeft van allergieën kunt je het beste zoeken naar kunsttranen zonder conserveermiddelen. Als je contactlenzen draagt moet je erop letten dat de kunsttranen geschikt zijn voor gebruik bij contactlenzen.

Als dit allemaal niet helpt of de klachten zijn te erg dan is het beter contact op te nemen met de arts.
© 2010 - 2023 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met droge ogen. Lees in dit artikel wat de klachten zijn en wat je er te…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hier…

SchildersziekteSchildersziekteVerfdampen zijn gevaarlijker dan men denkt. Het is daarom wel begrijpelijk dat sinds het jaar 2000 schilders alleen nog…
Stress kan schade aanrichten aan de ogenStress is een veel ernstiger probleem dan tegenwoordig wordt ingeschat. Stress heeft zijn prijs, al is het niet altijd e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
 • www.oogartsen.nl www.gezondheidsplein.nl
Samke (50 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.