Stress kan schade aanrichten aan de ogen

Stress is een veel ernstiger probleem dan tegenwoordig wordt ingeschat. Stress heeft zijn prijs, al is het niet altijd even duidelijk en directe verbanden zijn moeilijk te leggen. Toch is hier een uitzondering op te merken. De ogen. Je moet dan de goede raad van therapeuten niet in de wind slaan. Je moet er effectief aan werken.

Hoe voelen wij

Hoe wij voelen hangt sterk af van de ervaringen en gebeurtenissen die we ons ganse leven hebben meegemaakt. Alles wat we zien is een beoordeling die we maken met onze cultuur als leidraad. Tijdens ons leven maken we een grote tabel met gevoelens die we opslaan in ons verstand met een directe link naar de gebeurtenis. Het gevoel wordt opgewekt door het verstand dat neuropeptiden in ons lichaam induceert. Gevoel wordt geconstrueerd door voornamelijk het hart, de maag, de darmen.

Wanneer je een gesprek aangaat over een gebeurtenis die je veel pijn heeft gedaan gaat het verstand de tabel doorlopen en de ervaren gevoelens terug naar boven brengen. Het is niet onbekend dat bij het ophalen van bepaalde gevoelens er een slapeloze nacht aankomt met maag en darmproblemen. En dat als je er niet was over begonnen je je niet zo slecht zou gevoeld hebben.

We doen onszelf pijn

Als je weet dat het verstand onze gevoelens kan construeren dan is het ook niet moeilijk te begrijpen dat het steeds blijven piekeren over bepaalde gebeurtenissen zeer pijnlijk kan worden. Ons denkproces is zelfonderhoudend, je probeert een oplossing te vinden voor wat gebeurd is en daardoor voedt je het denkproces. Ons verstand is gemaakt om problemen op te lossen. Wat er gebeurd is, is geen probleem, het is een feit. Een feit kan je niet oplossen, het is gewoon zo. Daardoor kan ons denken stevig in de war lopen. Het steeds verder piekeren brengt zodanig veel neuropeptiden in je lichaam dat je er op den duur ziek van kan worden.

De de zwakste delen eerst

Blijvende stress gaat dus roofbouw doen op ons lichaam. Dit is niet altijd dadelijk te merken maar als het induceren van de neuropeptiden blijft aanhouden kan dit zeer pijnlijk worden. Zo kunnen onze ogen blijvende schade ondervinden van aanhoudende stress. Langzamerhand groeien in onze ogen bloedvaatjes verder. Bij langdurige stress kunnen deze bloedvaatjes gaan lekken. Dit vocht komt onder het netvlies terecht en verhoogt het netvlies wat je dan ziet is een verdonkering van het zicht, tezamen met een vervorming van het beeld. Rechte lijnen zijn niet recht meer. Gedurende de ganse dag zie je een tintelend beeld op bepaalde delen in het gezichtsveld. Wanneer slechts een oog is aangetast trekt het andere (goede oog) zeer veel recht. Blijf je echter doorgaan met je stress probleem dan weet je al wat er komt. De vlekken gaan groeien en nemen zo een grote vorm aan dat ze in de macula (de centrale zone in de retina of het het netvlies) terecht komen. Lezen is onmogelijk met het aangetaste oog.


Moeizaam herstel

Een vochtvlek kan verschijnen op enkele uren tijd, vlak na een grote stressuitbarsting of opwinding. Het gedeeltelijke genezingsproces kan maanden aanslepen. Gedeeltelijk, omdat eenmaal aangerichte schade nooit volledig hersteld. Deze oogaandoening wordt ook Natte Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie genoemd. Echter de term leeftijdsgebonden is een beetje zoek.

Sexualiteit

Ben je op een bepaald punt gekomen dat je nog steeds de stress niet de baas kan dan gaat ook de seksuele belevenis een probleem worden. Seksuele belevenis is nu net opwindend afgesloten met een orgasme. De opwinding is dan al genoeg om extra schade aan de ogen te laten oplopen. In dit stadium kan dus ook positieve stress een invloed uitoefenen.

Psychotherapeut

Een Psychotherapeut analyseert je problemen en gaat je "denken" proberen te veranderen. In dit geval gaat hij proberen je een aantal methodes te leren die redelijk dicht aanleunen bij meditatie. Zo is er het aanleren van de veilige plaats. Een sterk gevoelen aankweken die je kan gebruiken om je stress te laten verminderen. De therapie is op maat gemaakt, en daarvoor zal hij een aantal belangrijke vragen stellen en via enkele echt voelbare lichaamsstimuli je veilige plaats aanleren te gebruiken.
Het is een hulpmiddel dat je kan aanwenden om je lichaam tot rust te laten komen. Deze veilige plek komt er niet vanzelf. Er moet elke dag geoefend worden om dit gevoel van loslaten en goed gevoel te kunnen blijven gebruiken.
Verder kan hij je nog aanleren hoe je jezelf moet vitaliseren en zelfgenezing toedienen.

Heelkundig

Om de opgelopen oogschade zoveel mogelijk te beperken kan er in het oog een injectie Aavastin of Lucentis gegeven worden. Hierdoor gaan de bloedvaatjes geblokkeerd worden en zelfs krimpen, waardoor er minder kans bestaat dat er vocht
onder het netvlies terecht komt. Wanneer de oogschade bekend is ben je zeker dat bij niet behandelen, het zicht zal verminderen. Bij behandeling treedt er bij de meeste mensen een terug aanhechten plaats maar een volledig herstel is niet meer mogelijk.
© 2010 - 2024 Guido_g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…
Meditatie: stress loslatenIn de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoo…
Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met droge ogen. Lees in dit artikel wat de klachten zijn en wat je er te…
Pijn als ik op mijn oog drukPijn als ik op mijn oog drukDe ogen zorgen ervoor dat we alle beelden kunnen zien. Oogpijn heeft vaak als oorzaak een ontsteking, een netvliesloslat…

Branderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogenBranderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogenBranderige, jeukende, vermoeide, droge ogen, iedereen kent het gevoel. Meestal is het van korte duur, maar als het aanho…
Seborroïsch eczeem (hoofdroos): symptomen en behandelingSeborroïsch eczeem (hoofdroos): symptomen en behandelingSeborroïsch eczeem symptomen zijn schilfering van de huid en rode en jeukende plekken, vooral op de hoofdhuid, het gezic…
Guido_g (4 artikelen)
Laatste update: 25-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.