Pijn als ik op mijn oog druk

Pijn als ik op mijn oog druk De ogen zorgen ervoor dat we alle beelden kunnen zien. Oogpijn heeft vaak als oorzaak een ontsteking, een netvliesloslating of iets anders. Soms doet het oog pijn als je erop drukt. Het lijkt dan alsof er veel druk achter of op de oogbol staat. Vaak is de oorzaak te vinden in te gespannen oogspieren. Stress slaaptekort of een verkeerd gebruik van de ogen zijn hier de oorzaak van. Met een aantal oefeningen is het mogelijk om van de pijn af te komen.

Drukken op het oog

Soms ontstaat het gevoel van pijn wanneer je op het oog drukt. Onder normale omstandigheden kunnen we over het oog heen wrijven of er lichte druk op uitoefenen zonder dat dit pijn doet. Wanneer het oog toch pijn doet bij druk heeft dit een onderliggende oorzaak. De pijn kan voelbaar zijn bij druk, maar is soms ook voelbaar wanneer het oog wordt bewogen/ gedraaid. In dit geval nemen de pijnklachten juist toe bij wrijving of druk op het oog.

Symptomen

Pijn aan het oog hoeft niet altijd direct opgemerkt te worden. Wanneer we de oogbol draaien en er ontstaat pijn, zijn de symptomen vaak goed merkbaar. Ons oog beweegt gedurende de dag velen malen. Bij druk op het oog, bijvoorbeeld door wrijving of het duwen tegen de oogbol, kan er ook pijn ontstaan. Deze pijn verdwijnt weer wanneer de druk wordt opgeheven. In de meeste gevallen is er geen sprake van roodheid of zwelling rondom het oog. Is dit wel het geval dan gaat het veelal om een ontsteking. Bij een ontsteking zijn de klachten veel erger en verdwijnen zeker niet wanneer er niet op het oog gedrukt wordt. Daarnaast is er bij een oogontsteking sprake van een vernauwde pupil en lichtschuwheid.

Pijn is een signaal

Pijn is altijd een signaal van het lichaam dat er iets niet goed is. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar mag ook niet genegeerd worden. Door middel van pijnprikkels krijgen de hersenen het sein om voorzichtig aan te doen met het aangedane lichaamsdeel, in dit geval de ogen. Hoewel het vaak verleidelijk is om nog eens extra om de oogbollen te drukken, ter controle of de pijn er nog is, wordt dit afgeraden. De ogen hebben bij pijn juist rust nodig. Negeer het pijnsignaal dan ook niet.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van pijn als je op je oog drukt is het teveel aanspannen van de oogspieren. De ogen bewegen de hele dag door en zijn continue bezig om binnenkomende beelden scherp te stellen. Dit vergt veel van de oogspieren, de ooglens en andere onderdelen van het oog. Onze ogen zijn dan ook ingesteld op deze intensiviteit. Het klinkt misschien vreemd, maar onze ogen houden ervan om flink aan het werk gezet te worden. Afwisselend kijken we in de verte en van dichtbij, naar links en naar rechts etc. Staren naar een beeldscherm gedurende vele uren per dag zorgt ervoor dat de ogen weinig werk hebben. Sterker nog, ze raken te gespannen door hetzelfde beeld van dichtbij. Hier zijn onze ogen niet voor gemaakt. Het gevolg: pijnlijke ogen, vooral als je erop drukt.

Slaaptekort is een andere veelvoorkomende oorzaak. Door te weinig slaap kunnen de ogen onvoldoende ontspannen. De nachtrust is juist nodig om volledig te herstellen. Dit geldt voor alle inwendige en uitwendige lichaamsdelen en organen, dus ook voor de ogen.

Ook stress zorgt voor oogpijn. Door stress ontstaan er allerlei klachten waaronder oogpijn. Vaak brengen we oogpijn niet direct in verband met stress, maar in tijden van stress gebruiken we de ogen niet op de juiste manier.

Afwisselend dichtbij en veraf kijken

Tegenwoordig brengen we teveel uren door met het kijken naar een beeldscherm middels de pc, laptop, tablet, smartphone etc. De ogen staan hier in een te gespannen houding, met oogpijn als gevolg. Oefeningen met de ogen zorgen voor ontspanning en geven de ogen hun eigenlijke doel weer terug. Werk je veel met een beeldscherm, kijk dan regelmatig over het beeldscherm heen naar een punt in de verte. Las pauzes in en kijk dan afwisselend naar een voorwerp op de voorgrond en naar iets op de achtergrond. Beweeg de ogen ook eens naar links en naar rechts en naar boven en naar beneden. Laat de oogbollen draaien in verschillende richtingen. Strek eventueel de vinger naar voren en maak hiermee bewegingen. Volg de vinger met de ogen. Ga hierbij tot het uiterste: helemaal naar links, helemaal naar rechts etc. Doet deze beweging pijn dan is dit een teken dat de oogspieren te gespannen zijn. Zet de oefening dan enkele dagen achtereen door.

Palmeren

Het palmeren is officieel door Dr. Bates naar buiten gebracht, hoewel er vast meerdere mensen deze methode al in gebruik hadden. Met palmeren worden de ogen bedekt door de handpalmen. Oefen hierbij geen druk op de ogen uit en sluit de ogen volledig af van het licht. Na tien minuten zijn de ogen weer ontspannen en vaak vrij van pijn.

Donker en licht

Onze ogen werken met licht, hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om beelden te zien. Wanneer onze ogen volledig aan het donker worden blootgesteld krijgen ze de kans om te ontspannen. Er hoeven immers geen binnenkomende beelden verwerkt te worden. Nachtrust in combinatie met volledige duisternis is ideaal voor de ogen. Probeer minstens eenmaal per week de ogen in volledige duisternis te laten rusten. Gebruik hiervoor rolluiken, gordijnen en eventueel een oogmasker/ ooglapjes. Een klein beetje lichtinval laat onze ogen alweer werken. Vermijdt dit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Gesloten hoek-glaucoom: Oogaandoening met oogpijnGesloten hoek-glaucoom: Oogaandoening met oogpijnGlaucoom is een groep oogziekten die leiden tot schade aan de oogzenuw, wat resulteert in een verlies van het gezichtsve…
Buftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomBuftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomCirca 1 op de 30.000 baby’s komt ter wereld met buftalmie. Dit is de medische term voor een vergroting van de oogbol in…
Entropion en EctropionEntropion en EctropionAls mensen ouder worden kunnen ze ook last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Eén van die kwaaltjes zijn entropion of ectro…

Patella luxatie, oorzaken en behandelingPatella-luxatie is de Latijnse en medische benaming voor het uit de kom raken van de knieschijf. Luxatie van de patella…
Wekker-, slaaphoofdpijn: iedere nacht knallende hoofdpijnWekker-, slaaphoofdpijn: iedere nacht knallende hoofdpijnIedere nacht op hetzelfde moment wakker met een bonzend hoofd, geeft veel overlast en verstoort de nachtrust. Het zorgt…
Bronnen en referenties
  • https://www.oogziekenhuis.nl/vraag/mijn-ogen-doen-pijn-wat-kan-dit-betekenen.html
  • http://www.emedicinehealth.com/eye_pain/article_em.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.