Incontinentie bij vrouwen
Incontinentie bij vrouwen komt veel voor, sterker nog het komt waarschijnlijk meer voor dan men in cijfers weet omdat er nog een taboe op rust. Incontinentie houd in dat men last heeft van onverwachts urineverlies. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30 jaar of tijdens en na zwangerschappen.
Wie?
Zo'n 30 á 40 procent van de vrouwen heeft er last van of krijgt er mee te maken. Echter rust er nog een taboe op waardoor vrouwen met dit probleem vaak niet zo snel naar de huisarts gaan. Toch komt het dus vaak voor en het kan mogelijk verholpen worden. Vaak zijn het vrouwen boven de 30 die een verandering in de hormonen door bijvoorbeeld een zwangerschap of de menopauze andere redene waarbij continentie kan komen zijn:
- na de zwangerschap
- door te zwaar tillen
- eerdere operaties
stress-incontinentie
Hierbij word er urine verloren op het moment dat men zich inspant door bijvoorbeeld:
- te niezen
- te hoesten
- te springen
- tillen
- lachen
Het kan voorkomen doordat de bodembekkenspieren of de blaas verzakt en verzwakt tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap. Een andere reden kan zijn dat de zenuwen van de bodembekkenspieren beschadigt raken doordat u bijvoorbeeld vaak kracht moet zetten bij een moeilijke stoelgang. Tijdens de menopauze vind er een te kort aan vrouwelijke hormonen (oestrogeen) plaats. Hierdoor kan weefsel snel ouder worden en verzwakken.
Behandeling
Er zijn verschillende optie's voor vrouwen met stress-incontinentie:
- Maandverband en tampons, deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Op het moment dat u er een recept voor krijgt namens de huisarts kan het zijn dat u het vergoed krijgt.
- Bodembekkenspieren trainen met behulp van een fysiotherapeut
- Een operatie waarbij verzakking weer worden gepositioneerd of waarbij er een TVT bandje word geplaatst. Dit gebeurd normalitair onder plaatselijke verdoving. Het bandje word dan spanningsvrij om de urinebuis gehangen, et bandje vergroeit namelijk met het weefsel waardoor deze word ondersteund en zo loopt u geen risico op urine verlies tijdens inspanning. Het kan ook zijn dat u een TVT O bandje krijgt, dit is het zelfde materiaal als het TVT bandje alleen gaat dit bandje achter de urinebuis langs en door een opening in de bekken. Het bandje word naar de bovenkant van uw been gehaald maar niet vastgemaakt, het materiaal is stroef en zal op de plaats blijven. Dit gebeurd ook wel eens onder gehele narcose.
Aandrang continentie
Bij een aandrang continentie is het zo dat als u denkt dat u moet het daadwerkelijk ookal gebeurd. Hierbij trekken de spieren soms onwillekeurig samen waardoor u opeens moet plassen of al aan het plassen bent. Aandrang continentie kan ook psychisch zijn er word ook vaak gezien dat als de mensen met deze last er aan denken ze ook weer moeten plassen.
Dit probleem is niet operatief op te lossen omdat er dan de kans bestaat dat de spieren juist weer verslappen. U kunt er fysiotherapie voor volgen om de blaas wat beter onder controle te krijgen of u kunt medicijnen voorgeschreven krijgen waardoor de blaas iets minder prikkelbaar zal zijn en wat zal ontspannen.
Voorkomen
U kunt incontinentie niet zomaar voorkomen echter helpt het wel om op vaste tijdstippen te drinken en naar de wc te gaan. Somige mensen gaan ook minder drinken maar doe dit niet, u moet wellicht wel minder naar de wc maar u heeft gewoon het vocht nodig.