Trimethylaminuria - visgeur syndroom

Trimethylaminuria - visgeur syndroom Het visgeursyndroom ofterwijl trimethylaminuria is een vrij zeldzame ziekte. Het is dan ook een aandoening waar de mensen zich ernstig voor kunnen schamen omdat ze merken dat ze gemeden worden door andere dankzij de geur die ze bij zich dragen. In dit artikel leest u alles over deze aandoening.

Symptomen

Eigenlijk draagt iemand met het visgeursyndroom enkel een (zeer)onaangename lichaamsgeur bij zich. Deze geur kan ruiken zoals vis, maar ook naar een rioollucht. Het is een vluchtige stof die te waarnemen is bij het ademen, zweten en via urine. Verder kan de aandoening lichamelijk geen kwaad, maar kan men op sociaal gebied erg geïsoleerd raken uit schaamte. De geur kan versterken en verzwakken dankzij voeding en hormonen. Er zijn over de hele wereld maar ongeveer 300 personen met deze aandoening, maar zowel mannen als vrouwen kunnen het visgeursyndroom hebben.

Genetisch

Het is een fout in de genetica waardoor het afbrekende enzym FMO3 (flavine-bevattend mono-oxygenase 3) niet juist functioneert. Het gen is namelijk gemuteerd, maar kan vervolgens ook erfelijk zijn. De FMO3 breekt een aantal werkende stoffen in medicijnen af maar ook trimethylamine. Trimethylamine is een bijproduct in de vertering van Choline. Choline zit onder andere in verschillende soorten groenten, eierdooier, lever, sojaproducten en zoutwatervis.
Choline is wel een voedingsstof die we nodig hebben. De baby krijgt het zelfs binnen via de placenta voor onder andere de ontwikkeling van de zenuwen en hersenen.

De aandoening is waar te nemen door:
  • urinetesten
  • bloedtesten
  • DNA-testen

Wat kunt u er tegen doen?

Het enzym is niet te kristalliseren waardoor er niet tot nauwelijks onderzoek naar gedaan kan worden. Er is dus tot nog toe geen remedie voor Trimethylaminuria. Er zijn wel dingen waardoor u minder erg gaat ruiken:
  • een dieet volgen waarbij choline, stikstof en zwavel zo min mogelijk genuttigd worden
  • een lage dosis antibiotica nemen zodat de bacteriën in de maag beperkt blijven
  • wassen met een matige PH waarde, die zo rond de 5.5 tot 6.5 ligt

Deodorant, nieuwe shirtjes meenemen onderweg en opvangmiddelen tegen zweet zullen niet veel werken vooral omdat het ook via de adem komt en de geur is sterk overheersend. Er is wel een studie die heeft getest met het dagelijks innemen van voedingssupplementen van Houtskool en Chlorofyl. Echter hebben meerdere mensen dit uitgeprobeerd en was het resultaat niet altijd even succesvol.

Schaamte

Het grootste probleem dat het visgeursyndroom met zich meeneemt is schaamte. Kinderen worden er veelal mee gepest en dankzij de hevige geur wordt men vaak nagestaard. Het is belangrijk om kinderen heel goed te socialiseren zodat ze niet in een isolement raken. Praat erover met mensen en zoek eventueel professionele ondersteuning. Zorg dat u de dingen blijft doen die u wilt doen en laat de geur niet de rest van uw leven beïnvloeden.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urine ruikt naar vis: oorzaken van visachtige geur van plasUrine ruikt naar vis: oorzaken van visachtige geur van plasWat betekent het als je urine of plas naar vis ruikt? Urine met een visgeur of vislucht kent meerdere mogelijke oorzaken…
Het syndroom van Marfan: een bindweefselziekteHet syndroom van Marfan: een bindweefselziekteHet syndroom van Marfan, ook wel Marfansyndroom genoemd, is een aangeboren en erfelijke aandoening. Bij deze ziekte is e…
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Lymfoedeem: opgzwollen armen en benenLymfoedeem: opgzwollen armen en benenLymfoedeem is een aandoening waarbij het lymfestelsel beschadigd is en het lymfevocht niet voldoende kan afdrijven. Daar…

Aandoening: AutismeAandoening: AutismeAan mensen die autisme hebben is vaak niet te zien dat ze het hebben. In Nederland komt de aandoening 1 op de 1200 mense…
Incontinentie bij vrouwenIncontinentie bij vrouwen komt veel voor, sterker nog het komt waarschijnlijk meer voor dan men in cijfers weet omdat er…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 02-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.