Borderline en Linehan-therapie

Borderline en Linehan-therapie Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die zeer zware invloed heeft op het leven van de patient, maar ook op dat van zijn of haar onmiddellijke omgeving. Een veelgebruikte therapie in de behandeling van Borderline is Linehan.

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die opgenomen is in het DSM: Diagnostical and statistical manual of mental disorders. De stoornis werd pas in de jaren ’80 in het DSM opgenomen en werd daarom vaak neerbuigend een “modeziekte” genoemd. Het is vaak moeilijk om de Borderline-stoornis te onderscheiden van manische depressiviteit.

Een Borderline-patiënt heeft vaak een zeer laag eigenbeeld en neiging tot het vormen van extreme (voor)oordelen. Ze denken als het ware in zwart-wit, grijs bestaat niet. Patiënten hebben vaak de neiging tot automutilatie en pogingen tot zelfdoding, gecombineerd met manipulatief gedrag. Ze voelen zich vaak eenzaam en hebben angst om verlaten te worden.

Voor de personen in de onmiddellijke omgeving van een Borderline-patiënt is het moeilijk met de stoornis om te gaan. Een zeer verstikkend gevoel kan razendsnel afgewisseld worden met extreme afwijzing door de patiënt, waardoor het moeilijk wordt op een goede manier met hem of haar om te gaan. Sinds enkele jaren is men dan ook overtuigd dat het noodzakelijk is de directe naasten van de patiënt ook bij de behandeling te betrekken om hen met de stoornis te leren omgaan, net zoals de patiënt dat moet leren.

Linehan therapie

Linehan therapie, ook wel Dialectische gedragstherapie genoemd, is ontwikkeld door de Amerikaanse Marsha Linehan. DHT of Linehan wil aan de patiënt vaardigheden aanleren om op problemen te reageren, om zijn eigen gedrag en gedachten te organiseren en om te leren omgaan met emotionele crisissen.

Linehan therapie bestaat uit vier modules die de patiënt tijdens zijn langdurige behandeling moet doorlopen.

Kernoplettendheid

De module die in het Nederlands “kernoplettendheid” genoemd wordt, is een vertaling van het Engelse woord “Mindfulness”. Door Mindfulness of kernoplettendheid moet de patiënt leren zich onvoorwaardelijk en niet-oordelend op een activiteit of taak te richten.

Intermenselijke effectiviteit

In deze module leert men de patiënt vaardigheden aan om te leren omgaan met intermenselijke conflicten. Ieder van ons komt in conflictsituaties terecht, maar Borderline patienten kunnen daar over het algemeen moeilijk mee omgaan en vormen meteen zware oordelen. In de module intermenselijke effectiviteit komen veel elementen terug die ook in klassieke assertiviteitstrainingen voorkomen: de patient moet leren vragen wat hij precies nodig heeft, en moet leren nee zeggen.

Emotieregulatie

In de derde module, emotieregulatie, leert men de patiënt de functies en kenmerken van bepaalde emoties, zodat hij leert deze emoties te herkennen en benoemen. Er wordt gewerkt aan het vermeerderen van positieve emoties waardoor het algemene gevoel verbetert, maar ook aan het relativeren en beheersen van negatieve emoties. De patiënt leert zijn emotionele kwetsbaarheid te verminderen.

Crisismanagement

In de laatste module van de Linehan therapie leert de patiënt omgaan met crisissen. Hij leert vaardigheden aan zoals concentratie, het zoeken van afleiding en ontspanning. Op die manier leert de Borderline-patient hoe hij moet omgaan met negatieve situaties waar hij niet meteen iets aan kan veranderen.

Omgaan met een borderline-patiënt

Zoals eerder gezegd is het moeilijk om ‘goed’ om te gaan met een Borderline-patiënt. Samenleven met een Borderliner is vaak een grote last om dragen. Wie in zijn naaste omgeving met een Borderline-patiënt geconfronteerd wordt, zal duidelijke grenzen moeten afbakenen, vooral over dreigementen omtrent automutilatie en zelfdoding. De patiënt moet beseffen dat dreigementen geen nut hebben en dat hij de persoon in kwestie niet zal kunnen manipuleren.

Het is belangrijk sympathie en medeleven te tonen aan de patiënt, maar het is minstens even belangrijk om daarin een grens te trekken. Geef aan waarvoor de patiënt bij jou terechtkan en op welke momenten. Zo zijn er duidelijke afspraken en kan vermeden worden dat de patiënt ineens een negatief beeld krijgt over zijn vriend of familielid, omdat hij zich afgewezen voelt.
© 2011 - 2023 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Linehan-therapie bij BorderlineDe Linehan-therapie bij BorderlineEr zijn verschillende behandelingen voor de Borderline persoonlijkheidsstoornis. De meest gebruikte behandelingen zijn p…
Borderline, waar ligt de grens?Borderline is een erge stoornis die je leven heel erg kan beïnvloeden. Een laag gevoel van eigen waarde, moeilijk social…
Mogelijke behandeling voor psychische stoornissenPsychiatrie is een aftakking van de geneeskunde die zich richt op de behandeling van psychische, emotionele en gedragsst…
Borderline, wat is het preciesBorderline, wat is het preciesBorderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatie stoornis genoemd. Er zijn heel…

Dementie: Omgang met dementieDe diagnose dementie komt vaak als een schok. Voor de familie staat er een moeilijke en onzekere tijd te wachten. Ook vo…
Wat als je het Asperger syndroom positief formuleert?Bij het stellen van een diagnose wordt er voornamelijk gekeken naar de beperkingen, de moeiten en tekortkomingen. Als je…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 18-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.