Van reflux tot de Nissen operatie

Iedereen heeft wel eens last van het maagzuur. Men neme dan een Rennie en de zaak is weer opgelost. Toch zijn er veel mensen waarbij een Rennie niet meer helpt en de gang naar de dokter wordt gemaakt. ‘Dokter, het eten gaat steeds moeilijker en ik heb steeds last van ’t zuur’. Je gaat dan wellicht een jarenlang traject in waarbij je de strijd aangaat met eten, medicijnen en onbegrip uit je omgeving.

Enkele symtonen van Reflux (=terugkerend maagzuur in de slokdarm wat een branderig gevoel geeft)

 • Je voelt het maagzuur branden in de slokdarm
 • Je proeft het maagzuur wat omhoog komt
 • Bepaalde (zure) producten kun je steeds moeilijker of niet meer verdragen
 • Alcohol, vettige prodructen en fruit kun je steeds moeilijker verdragen
 • Het eten gaat moeizamer, langzamer
 • Je hebt sneller een vol gevoel, terwijl je niet veel gegeten hebt
 • Je hebt het gevoel dat het eten blijft ‘hangen’ in je slokdarm
 • Je bent vaak misselijk
 • Je hebt vaak de hik
 • Je hebt een slecht ruikende adem
 • Je bent snel moe
 • Je valt af in gewicht

De huisarts kan je diverse medicijnen voorschrijven

 • Maagzuurremmers (Nexium, Pantoprazol, Esomeprazol), de bijwerkingen kunnen behoorlijk zijn, dus vaak is het even uitproberen welk medicijn het beste bij je past.
 • UIcogant suspensie om een laagje tegen de wand van de slokdarm te kunnen leggen, zodat het voedsel makkelijker kan passeren.
 • Domperidon om de misselijkheid te verminderen.

Wat kun je verder nog doen?

 • Slaap in een halfrechte houding in bed, zodat het maagzuur niet teveel naar boven kan gaan.
 • Ga niet direct na het eten liggen.
 • Niet teveel tillen en bukken.
 • Langzaam eten.
 • Kleine porties verspreid over de dag nuttigen.
 • Vermijd producten waarvan je weet dat die je klachten verergeren.

Hopelijk is dit voldoende om je klachten onder controle te kunnen houden.

Maar toch kan het gebeuren dat je klachten gewoon blijven, terwijl je medicijnen hebt en je er verder alles aan doet om maar geen maagzuur in de slokdarm te krijgen. Het kan een behoorlijke impact hebben op je (sociale) leven. Je gaat liever maar niet meer uit eten, je kunt toch niet meer gewoon eten. Of je bent de gehele dag misselijk en bezig in je hoofd met voedsel. Je valt steeds verder af en bent altijd moe. Dit komt je geestelijke gesteldheid ook niet ten goede.

De volgende stap is terug naar de huisarts en naar een diëtiste.

De huisarts zou je door moeten verwijzen naar een internist voor een gastroscopie. Met een gastroscopie kan de internist de slokdarm en de maag met een camera van binnenuit bekijken. Veelal komt er dan uit dat je een ‘scheur(tje) in het middenrif’ hebt. Het middenrif is een spier die horizontaal over je borstkast loopt en de slokdarm en de maag gescheiden houdt, tenminste, dat zou zo moeten zijn. Bij een scheur in het middenrif is de maag door het middenrif geschoven en scheidt niet meer de slokdarm en de maag. Hierdoor is er een open verbinding met de slokdarm en de maag, zodat het maagzuur zo de slokdarm in kan lopen. De breuk kan enkele centimeters breed zijn. Een diëtiste kan je helpen om niet nog meer af te vallen. Mocht je echt niet meer vast voedsel kunnen verdragen, dan kan de diëtiste caloriedrank voor je aanvragen. Caloriedrank is er van verschillende merken (Nutricia, Fresubin) en in verschillende smaken (vanille, Mokka, Cappuccino, Caramel, Banaan, Aardbeien, Chocolade, Perzik) al dan niet met vezels. Per flesje van 150/200 ml. zit er 300/400 kcal in.

Een arts zal je niet snel een operatie aanpraten. Dit heeft men name te maken met de complicaties die kunnen optreden.
Hierdoor gaat er vaak nogal wat tijd overheen, voordat er daadwerkelijk echt iets aan je klachten gedaan wordt. Ga er zelf achteraan dat je de mogelijkheid wilt laten onderzoeken of je in aanmerking komt voor een operatie. EN GA DAN NAAR EEN ZIEKENHUIS WAAR ZE ERVARING HEBBEN MET DE OPERATIE! Ga niet naar het eerste, beste regulier ziekenhuis. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht is zo’n ziekenhuis, waar ze ervaring hebben met deze operatie. Het kan zijn dat je nog meerdere onderzoeken met laten doen (PH-metrie, functionaliteit slokdarm).

De laparoscopische Nissen-fundoplicatie (kijkoperatie)

Met de Nissen operatie zal de chirurg 5 kleine gaatjes in de buikholte maken. één voor de camera, twee voor de instrumenten om mee te kunnen opereren en twee om koolzuur in de buikholte te kunnen blazen om ruimte tussen de organen te kunnen maken voor het opereren. De maag wordt op zijn plaats gelegd en het middenrif wordt weer gesloten en vastgehecht. Afhankelijk van de grootte van de breuk wordt het middenrif wel of niet verstevigd met netten (de grens in ongeveer bij een breuk van 5 cm.) . De bovenkant van de maag wordt als een kraag (manchet) om de slokdarm gedraaid en vastgezet. Dit is nu de nieuwe klep van de slokdarm naar de maag. Het belangrijkste is dat dit niet te vast of te los gebeurt. Als dit te los wordt vastgezet, zal de operatie geen effect hebben, als dit te strak vastgezet wordt, kun jij je eten niet meer doorslikken. Dit komt dus heel nauw (vandaar dat je een chirurg moet hebben die hier ervaring mee heeft).

De operatie duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens de operatie kun je extra medicijnen krijgen zodat je niet misselijk uit de narcose komt. Meestal blijf je één nachtje in het ziekenhuis, waarna je naar huis mag. Je krijgt een voedingsschema mee naar huis voor de komende drie maanden. De eerste twee weken moet je vloeibaar eten, daarna gemalen en na zeven weken mag je alles weer eten. Eet kleine porties verspreid over de dag. Het duurt drie maanden voordat de binnenkant helemaal genezen is. Je mag dus drie maanden niet (te zwaar) tillen.

Als je via een kijkoperatie geopereerd bent, kun je last hebben van schouder- en nekpijn een aantal dagen na de operatie. Dit komt door het koolzuur wat tijdens de operatie in de buik wordt aangebracht. Dit gas veroorzaakt een spierpijnachtig gevoel. Door het nemen van paracetamol een aantal dagen is dit onder controle te houden. Het is raadzaam om nog één week maagzuurremmers in het nemen en daarna kun je daarmee stoppen.
© 2011 - 2020 Carolaw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Reflux en slokdarmproblemen: behandeling & voedingstipsReflux en slokdarmproblemen: behandeling & voedingstipsReflux is een verschijnsel dat zorgt voor een branderig gevoel in je slokdarm. Bovendien word je geplaagd door zure opri…
Dieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxDieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxSlokdarmontsteking is een mogelijke complicatie van de vervelende aandoening reflux. Hierbij heb je last van een brander…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Wat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenWat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenHet terugstromen van maagzuur in de slokdarm wordt reflux genoemd. Dit ontstaat doordat de spier die moet voorkomen dat…

Ziekte van Crohn: symptomen, oorzaken, behandeling en dieetZiekte van Crohn: symptomen, oorzaken, behandeling en dieetZiekte van Crohn (Morbus Crohn) symptomen bestaan uit buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid. Bij de ziekte…
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…

Reageer op het artikel "Van reflux tot de Nissen operatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Joke, 27-03-2019 00:37 #5
In mjjn middenrif zat een gat van ca.15cm. Hierdoor zat de maag hoog tussen de longen en deels tegen het hart.
De maag is bijna 3 maanden geleden, met een Nissenoperatie, naar beneden gepeld en getrokken en is er met een paar teflonlapjes een nieuwe kunstmatige middenrif met een opening voor de slokdarm naar de maag toe gemaakt en d.m.v. een teflonmanchet een, deels, nieuwe slokdarm gemaakt.
De chirurg heeft inwendig daar dan ook een aantal foto's van gemaakt zodat het duidelijk was ov e r het hoe en wat. Op deze manier van uitleg was het voor mijn allemaal veel duidelijker en had ik ook meer begrip wat er in en rond de operatie aan de hand was.Het gaf me daardoor innerlijk meer rust.
Ik had, naast het maagzuur en andere bekende bijkomende klachten had ik ook vaak last van de hik.
Kun je nu ook nog de hik krijgen?. Ik zelf dacht en hoop van niet omdat de middenrif nu bijna geheel uit teflon lapjes bestaat.
Waar ik wel heel veel pijn door krijg is als ik gaap. Als ik gaap verkrampt plots het slokdarm en maaggebied en weet ik niet waar ik het moet zoeken van de pijn. Is dat normaal?
Is het verkrampen niet slecht voor de plekken waar het gehecht is? Kunnen de hechtingen uitscheuren bij sterkte krampaanvallen?
Waar moet ik misschien op letten?
Ik ben nu, na jaren maagellende eindelijk vrij van het maagzuur en vieze geur uit mijn mond als ik met iemand sprak wat me remde om met anderen om te gaan.
Er zijn nog wel wat problemen maar die horen, volgens de chirurg bij de zware operatie van bijna 3 uur, operatie, er bij en zullen in de loop van een aantal maanden wel afnemen.
Daar blijf ik dan, vol optimisme, naar toe leven.

Mien, 20-09-2017 21:11 #4
Mijn man heeft 10 jaar geleden een nissen operatie gehad maar sinds paar maanden weer last van maagpijn en maagzuur. Kan maagzuur toch weer terug komen?
groetjes Mien Reactie infoteur, 13-11-2017
Hoi Mien,

Wat ik begrepen heb van de arts indertijd, is het inderdaad niet een garantie dat de klachten nooit meer terug zullen komen.
Groetjes,

Carola

Vivienne, 04-06-2015 22:31 #3
Hallo,
Ik heb in 2010 een Nissen ingreep gehad Ronse, België en heb het altijd moeilijk gehad met de vertering van mijn eten. Heb reeds menige keren terug bij de gastroloog geweest, maar nu ben ik iedere dag misselijk en domperidom helpt niet meer. Neem terug Nexiam. Kan het van de stres zijn?

Jose, 13-05-2015 18:40 #2
Hoi hoi
November 2014 heb ik een laparoscopische fundo nissen plastiek gehad. De dag van de OK veel pijn gehad en weinig van deze dag mee gemaakt door alle medicatie die ik had gehad. 1 nacht opgenomen geweest. Tijdens deze nacht veel last gehad van de ingespoten koolzuur, benauwdheidsklachten en pijn aan borst en schouders. Gelukkig ging dit al snel beter en mocht ik de volgende dag naar huis. Eerste weken last gehad van de wondjes op mijn buik en de koolzuur die mijn lichaam uit moest. 4 weken alleen maar vloeibaar gegeten. Ik moest echt opnieuw leren eten, langzaam en kleine beetjes. Ik heb ruim 4 weken niet gewerkt. Daarna ging het allemaal erg snel, eten steeds meer uitbreiden en alle werkzaamheden weer oppakken, lekker weer sporten en voelde me stukken beter. Mijn klachten zijn volledig verdwenen. Voor de OK gebruikte ik minimaal 3x per dag maagzuur remmers en nu gebruik ik niks geen medicatie meer. Ik kan weer een wijntje drinken en een patatje eten, had ik die OK maar 10 jaar eerder gedaan!

R. Nauta, 06-12-2012 18:35 #1
Hallo, ik ben geholpen aan een gaatje in het middenrif, na een paar maanden kwam de pijn in alle hevigheid weer terug.Weer voor een buikecho en nu zitten er weer 2 breukjes in het middenrif.Blijft dit altijd zo?En nu moet ik weer voor een kleine dagoperatie naar het ziekenhuis.Dan maken ze een sneetje en naaien de gaatjes weer dicht.Simpel maar lastig.Weet U hoe dit kan?graag reactie.met vr gr R Nauta Reactie infoteur, 11-12-2012
Hoi R. Nauta,

ik weet niet in welk ziekenhuis je geopereerd bent? Lijkt mij dat de operatie niet gelukt is, maar ik ben geen arts. De gaatjes dichtnaaien? bij de nissen operatie draaien ze de maag om de slokdarm heen, de anatomie wordt aangepast. Heb je wel een nissen operatie gehad?
Groetjes, Carola

Infoteur: Carolaw
Gepubliceerd: 02-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!