Ooglaserbehandeling

Niet goed kunnen zien is vervelend en dat je daardoor een bril of contactlenzen moet dragen maakt het vaak niet dragelijker. Om die reden kiezen bepaalde mensen voor een ooglaserbehandeling. Bij deze behandeling is er geen gevaar voor infectie en wordt er zeer nauwkeurig gewerkt. Oogartsen zeggen zelfs dat ooglaserbehandelingen niet zijn weg te denken uit de oogheelkunde. In de loop der jaren zijn er veel verschillende ooglaserbehandelingen ontstaan. Als eerste heb je de ooglaser behandelmethode CK, waarbij gebruik wordt gemaakt van radiogolven. De techniek is pijnloos en zorgt voor een scherp beeld. Een andere bekende methode is de Lasek-methode, waarmee de bovenste laag van het hoornvlies wordt weggesneden en later weer wordt teruggeplaatst. Op deze methode zijn meerdere varianten, waaronder de Lasik-methode, Epi-lasik-methode, Femtosecond-methode en Wavefront-methode. Bij die laatste methode, ook wel de Bustom View genoemd, worden onregelmatigheden voorkomen en verholpen.

Conductieve Keratoplastiek (CK)

De ooglaser behandelmethode Conductieve Keratoplastiek (CK) is dé manier om je te laten behandelen als je af wilt van je bril of lenzen en geen chirurgische ingrepen wilt. De methode maakt namelijk gebruik van radiogolven om zodoende de vorm van het hoornvlies van het oog als vanouds te maken. De geavanceerde techniek is pijnloos en je oogarts kan het uitvoeren. De CK-behandelmethode, die alleen nut heeft bij mensen die last hebben van verziendheid, zorgt ervoor dat het hoornvlies zo wordt aangepast dat het licht op een juiste manier op het netvlies wordt geprojecteerd. Hierdoor ontstaat weer een scherp beeld.

Aan de gehele behandeling komt geen scalpel aan te pas. Zo worden de gegevens van je ogen in de computer opgeslagen, word je vervolgens verdoofd met oogdruppels en tot slot zorgen de radiogolven ervoor dat je hoornvlies op basis van de computergegevens dusdanig wordt samengetrokken dat er een grotere bolling ontstaat. In totaal duurt de CK-behandelmethode slechts drie minuten en kun je na een week weer uitstekend zien zonder lenzen en bril. Dit resultaat is blijvend. Wel kan het zijn dat je 24 uur tot 48 uur na de behandeling last krijgt van kleine perikelen zoals jeuk aan het oog.

Lasek

Het woord Lasek bij de term ooglaser behandelmethode Lasek staat voor Laser sub epithelial keratectomy. Bij deze methode wordt de bovenste laag van het hoornvlies – ook wel het epitheel genoemd – weggeschoven. Dit gebeurt door middel van alcohol. Als de laserbehandeling is afgelopen, wordt de laag weer teruggeschoven. Deze laag is niet zomaar een laag, maar de zogenaamde verhoornde cellaag van het hoornvlies.

De Lasek-behandeling heeft zowel voordelen als nadelen. Allereerst kan de behandelmethode bij vrijwel iedereen worden toegepast, dus ook bij mensen met een dun hoornvlies. Bij een Lasik-behandeling, waarover je op de volgende pagina meer kunt lezen, is dit niet het geval. Een nadeel kan zijn dat het resultaat dat je voor ogen hebt iets langer kan duren dan bij andere methodes. Pas na enkele weken kun je spreken over een volledig geslaagde en afgeronde behandeling. De meeste mensen die een Lasek-behandeling volgen zien de volgende dag weer redelijk en de daaropvolgende zeven á tien dagen zien ze ook nog ‘troebel’.

Lasik

Met de ooglaser behandelmethode Lasik (Laser assisted in situ keratomileusis) kunnen vrijwel alle sterktes worden verholpen. Zo kunnen lagere en middelhoge sterktes van bijziendheid van -1D tot -10D, astigmatisme tot 5D en verziendheid tot +4D zonder problemen worden gecorrigeerd. De Lasik-methode wordt al decennia internationaal uitgevoerd. Tijdens de behandelmethode wordt een flapje van het hoornvlies losgemaakt en opengemaakt. Vervolgens worden microscopisch kleine hoeveelheden hoornvlies-weefsel met een laser verdampt. Tot slot wordt het flapje weer teruggezet.

De genezing loopt meestal voorspoedig. Mensen die last hebben van bijziendheid kunnen na ongeveer een dag alweer volledig zien. Voor zij die last hebben van verziendheid neemt de herstelperiode doorgaans een week in beslag. Na de behandelmethode is in de meeste gevallen een bril overbodig.

Epi-lasik

De ooglaser behandelmethode Epi-lasik is een combinatie van de methodes Lasik en Lasek. Waar bij een Lasek-behandeling gebruik wordt gemaakt van alcohol, daar is dat bij de Epi-lasik-behandeling niet het geval. Wel wordt er een flapje gemaakt in de bovenste laag van het hoornvlies, welke wordt losgemaakt. Na de behandeling wordt het flapje weer teruggezet. Onder dat flapje groeit dan een nieuwe epitheellaag.

De behandelmethode Epi-lasik is vooral sterk doordat vrijwel alle ogen op een veilige manier gelaserd worden. De methode is ook voor vrijwel iedereen geschikt. Of je nou droge ogen hebt, een dun hoornvlies of een contactsport beoefent; de Epi-lasik-behandeling werkt dan alleen maar in je voordeel. De methode is toe te passen bij mensen die bijziend zijn tot -8D en verziend tot +4D.

Femtosecond

Een ooglaser behandelmethode die de laatste jaren steeds populairder wordt, is de Femtosecond-methode. Bij deze methode wordt het eerste deel van de Lasik-methode vervangen: het uitsnijden van het flapje. Waar bij de Lasik-methode dit met microchirurgisch mesje gebeurt, daar snijdt met de Femtosecond-methode het weefsel met infrarood licht weg. Het wegsnijden gebeurt met precisie en een hoge snelheid, want oogartsen zijn met deze behandelmethode vaak slechts tien seconden kwijt om een perfect flapje te snijden.

Vervolgens zorgt een speciale computer ervoor dat het infrarood licht van de ooglaser naar een uiterst nauwkeurig vastgestelde diepte van het hoornvlies wordt gestuurd. Aldaar vormen de naast elkaar liggende minuscule waterdamp- en kooldioxideblaasjes door de lichtimpulsen een snede die het weefsel dat eromheen ligt zo veel mogelijk behoedt voor verdere problemen.

De behandelmethode Femtosecond is erg nauwkeurig en veiliger en brengt minder complicatierisico’s met zich mee, zowel voor als na de behandeling. Ook worden er met de methode gemiddeld gezien erg goede resultaten geboekt.
De Femtosecond-methode is in 2001 ontwikkeld en sinds dat jaar zijn in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen mensen op succesvolle wijze geholpen. Onder deze twee miljoen mensen vallen onder andere astronauten, piloten en militairen, doordat zelfs grote organisaties als de NASA en de Amerikaanse luchtmacht gebruik maakten van de ooglaserbehandeling.

Wavefront

De laatste ooglaser behandelmethode die wij behandelen is de Wavefront. Deze methode wordt ook wel de Bustom View genoemd en kan fungeren als aanvullende methode bij alle laserbehandelingen van de sterkte +4 tot -6 met cilinders tot 3 dioptrie. De behandelmethode is vooral sterk doordat allerlei onregelmatigheden – ook wel aberraties genoemd – in het optisch systeem worden voorkomen en gecorrigeerd. Ook voorkomt de methode dat er bij de standaardbehandeling al onregelmatigheden kunnen ontstaan.

Kies je voor de Wavefront-methode, dan kies je absoluut voor kwaliteit. Met deze behandelmethode krijg je namelijk een kwalitatief zeer goed zicht, vaak beter dan te behalen valt met een bril of lenzen. Om die reden kiezen relatief veel mensen voor de Wavefront-methode.
© 2011 - 2025 Pimster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lasek of Lasik, de verschillenLasek of Lasik, de verschillenWelke laserbehandeling past het beste bij mij, Lasek of Lasik? Welke verschillen zijn er tijdens de behandeling en ná de…
Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren bestaat sinds de jaren tachtig en de technieken zijn sindsdien alleen maar verbetert. Ogen laten laseren is e…
Veilig ooglaseren - de meest veilige ooglaserbehandelingIs ooglaseren veilig of gevaarlijk? Een ooglaserbehandeling bestaat uit drie stappen: vooronderzoek, behandeling en nazo…

Overslaan van het hartOverslaan van het hartHet overslaan van het hart komt bij iedereen, jong en oud, wel eens voor. Vaak is er geen enkele reden tot paniek, maar…
Melasma: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenMelasma: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenMelasma of chloasma is een bruine tot donkerbruine verkleuring van het gezicht en soms ook de nek. Het gaat bij melasma…
Pimster (11 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.