Puistje door zwembad

Puistje door zwembad Zwemmen is goed voor lichaam en geest. Maar zwemmen kan ook infecties met zich meebrengen. In het water leven bacteriën die er verantwoordelijk voor zijn. Ook in het aquarium kunnen bacteriën een infectie bij de mens veroorzaken.

Zwembadgranuloom

Een mooie naam voor een van deze infecties is zwembadgranuloom. Granuloom staat voor ontstekingsreactie waarbij er een opeenhoping ontstaat, een puistje. Het gaat hier specifiek om een puistje die is ontstaan na het zwemmen in een zwembad. Tegenwoordig komt deze ook vaker voor bij mensen die een aquarium schoonmaken.

Bacterie

Wanneer er een wondje ontstaat tijdens het zwemmen, kan deze infectie ontstaan. De meeste wondjes die opgelopen worden zijn aan de elleboog en aan de knie, bijvoorbeeld door stoten. Maar ook op andere plekken kunnen wondjes ontstaan. In het aquarium ontstaat deze vaak aan de arm of aan de hand.

In zwemwater zitten veel bacteriën. Middels chloor probeert men deze bacteriën te doden, maar niet alle bacteriën worden gedood in het zwemwater. In een aquarium kan men moeilijk chloor gooien dus is het logisch dat daar bacteriën in zitten. Wanneer er bacteriën in een wondje, kloofje of schaafwond terecht komen, hebben ze vrij toegang tot de binnenkant van de huid. Hier kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Het lichaam reageert hierop door de bacterie op te willen ruimen. Vaak lukt dit niet zo goed en dan wordt de aangedane huid omsloten en afgebakend. Er ontstaat zo een puist die gevuld is met de bacterie, witte bloedcellen en afval. Vaak is er een rode verdikking te zien die kan lijken op een steenpuist.

Behandeling

Omdat niet altijd duidelijk is het dat het om een zwembadgranuloom gaat, want er zijn ziekten die hier sterk op lijken, wordt vaak eerst een kweek gemaakt. De infectie zelf kan goed behandeld worden met antibiotica. Wie er niks tegen doet, zal zien dat deze meestal vanzelf geneest. Maar soms ook kan de infectie verdwijnen en weer opnieuw terug komen.

Voorkomen

Wil je een zwembadgranuloom voorkomen, ga dan niet zwemmen wanneer je een wondje op de huid hebt. Bij aquariums kan je het beste handschoenen dragen (uiteraard waterdicht), vooral wanneer er wondjes op de handen zijn. Helemaal voorkomen kan je het nooit, maar wel erg beperken. Zorg ook voor een voldoende afweersysteem van binnen uit door gezond te eten. Wie een goed werkend afweersysteem heeft, zal minder gevoelig zijn voor infecties. Wie veel last heeft hiervan, kan beter niet zwemmen en het aquarium door iemand anders schoon laten maken.

Over de bacterie

De bacterie die deze infectie veroorzaakt heet Mycobacterium Marinum. Meestal treden de eerste verschijnselen na 2 tot 6 weken op. De bacterie veroorzaakt bij vissen tuberculose. De vis verzwakt hierdoor waardoor andere ziekteverwekkers de vis uiteindelijk doden. Gelukkig komt het bij de mens niet zo ver. Maar men moet wel direct handelen wanneer de puisten zich uitbreiden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strontje op je oog verwijderen, hoe doe je dat?Strontje op je oog verwijderen, hoe doe je dat?Een strontje of pukkel (sommige mensen noemen het een stontje) op je oog… Er wordt vrijwel altijd mee bedoeld dat een ta…
Puist uitknijpen op de goede manierPuist uitknijpen op de goede manierJe hoort het overal: het is niet goed voor je huid om een puist uit te knijpen. Je beschadigt je huid ermee en het kan z…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Aquariumgranuloom: symptomen en behandeling zwembadgranuloomAquariumgranuloom: symptomen en behandeling zwembadgranuloomEen aquariumgranuloom, ook wel zwembadgranuloom genoemd, is een huidafwijking die wordt veroorzaakt door de bacterie Myc…

Rugklachten voorkomen en verhelpenRugklachten komen erg veel voor. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat eens mee af te rekenen. Soms zijn de klachten te…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.