Reizigersdiarree: wat is het, wat kan je doen?
De vakantieperiode breekt weer aan en veel mensen gaan op vakantie naar warme, zonnige oorden. In deze gebieden krijgen vakantiegangers vaak te maken met een ongewenste kwaal: reizigersdiarree. Meestal wordt die veroorzaakt door bacteriën in het eten of drinken. Dat is wel vervelend, maar meestal gaat reizigersdiarree na een paar dagen vanzelf over. Wat kun je doen om de kans te verkleinen dat je met reizigersdiarree te maken krijgt?
Reizigersdiarree, wat is dat?
Wie naar warme landen op vakantie gaat kan er al gauw mee in aanraking komen. Het is de kwaal die het meest voorkomt tijdens vakanties in warme oorden:
reizigersdiarree. In de meeste gevallen gaat het dan om een milde aandoening, die na een paar dagen weer over is. De term reizigersdiarree wordt gebruikt wanneer diarree ontstaat tijdens of vlak na de reis.
Hoe ontstaat reizigersdiarree?
Reizigersdiarree ontstaat meestal door het nuttigen van met bacteriën besmet eten en drinken, en vaak is bij deze aandoening
E. coli (een darmbacterie) de boosdoener. Overigens is het moeilijk te voorkomen: zelfs in goede hotels kan je het krijgen. Maar het is wel zo dat de kans op reizigersdiarree groter is naarmate het klimaat warmer is en de omstandigheden primitiever. Dus iemand die een weekje in een 5-sterren resort aan de kust verblijft heeft minder kans op reizigersdiarree dan iemand die met een rugzak vier weken de binnenlanden intrekt en met minder hygiënische omstandigheden te maken krijgt.
Wat zijn de verschijnselen van reizigersdiarree?
Het gaat meestal om een milde vorm van diarree, tot een keer of 5 per dag, zo'n 3 tot 5 dagen lang. Buikkrampen komen hierbij vaak voor, net als lichte verhoging. Als het om een ernstiger vorm gaat is er veel vaker dan 5 keer diarree per dag, kan er braken bij komen en kan er hoge koorts ontstaan. Bij de ontlasting kan bloed en slijm zitten.
Hoe kom je van reizigersdiarree af?
Reizigersdiarree gaat meestal vanzelf weer over, het is meer vervelend dan dat het kwaad kan. Bij hevige diarree, braken en koorts is er kans op uitdroging; dat geldt vooral voor oudere mensen (> 70 jaar) en kleine kinderen (< 2 jaar). Genoeg drinken is daarom heel belangrijk; eventueel kan er
ORS gebruikt worden, om suikers en zouten binnen te krijgen die helpen het vocht vast te houden
Zijn er middelen die je kunt gebruiken bij reizigersdiarree?
Naast de eerder genoemde ORS oplossing zijn er andere middelen die je kunt gebruiken, al kan dit niet bij iedereen en ook niet langdurig. Het medicijn
loperamide kan gebruikt worden als het nodig is, zoals tijdens het reizen zelf. Dit middel zorgt ervoor dat de (waterige) diarree gestopt wordt. Het mag echter hooguit 2 dagen gebruikt worden, anders kan er verstopping ontstaan. Bovendien wordt de genezing van de reizigersdiarree niet versneld door het gebruik van loperamide. Merknamen van loperamide zijn: Imodium, Diarem, Diacure. Maar:
Als er bloed bij de ontlasting zit mag loperamide niet gebruikt worden.
Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 8 jaar mogen dit middel niet gebruiken.
De bekende capsules met geactiveerde kool (Norit) helpen trouwens niet bij diarree.
Is het nodig naar een dokter te gaan?
Waarschuw een dokter als je behalve diarree ook koorts hebt, of als er bloed bij de ontlasting zit. Datzelfde geldt bij ernstige uitdrogingsverschijnselen: dit is te herkennen aan weinig plassen, erge dorst en sufheid. Wees extra alert bij jonge kinderen en oudere mensen: uitdroging gaat bij hen veel sneller.
Wat kun je doen om reizigersdiarree te voorkomen?
Reizigersdiarree komt vaak voor, maar er is er een aantal dingen die je kunt doen om te proberen het te voorkomen. Algemene hygiëne is belangrijk, en dan vooral als het gaat over eten en drinken. Eten kan er goed uitzien, ruiken en smaken en toch besmet zijn, dus daar kun je niet op afgaan. Wees je bewust van wat je naar binnen krijgt; sta erbij stil hoe groot de kans is dat het besmet is. Daarom:
- Warme gerechten, vooral die met vlees, vis en kip moeten op het moment van opdienen kokend heet zijn èn goed gaar
- Koop geen etenswaren bij kraampjes langs de weg: ook geen geschild fruit of schepijs
- Wil je fruit eten, schil het dan zelf
- Eet geen ongekookte groenten zoals sla
- Drink alleen flessenwater uit een fles die in je bijzijn werd geopend, gebruik geen ijsblokjes
- Let erop dat bestek en servies goed schoon zijn
- Was je handen met zeep na toiletbezoek en ook vóór het eten