Neusdruppels: toedienen, bij de baby en verslavend

Neusdruppels: toedienen, bij de baby en verslavend Neusdruppels wordt gebruikt bij een verstopping, neusverkoudheid of bij hooikoorts. Er zijn veel verschillende soorten druppels op de markt. Neusdruppels zijn er voor de volwassene en voor de baby. Werken neusdruppels ook verslavend?

Neusdruppels: toepassing

Neusdruppels bestaat uit een dikke en geconserveerde vloeistof. Hierin is een geneesmiddel opgelost dat zwelling van het neusslijmvlies tegen gaat of een ontsteking af remt. In neusdruppels zit vaak xylometazoline, waardoor het neusslijmvlies slinkt. In kinderneussdruppels zit dit niet, omdat deze overgevoelig op de stof reageren. Neusdruppels dienen door slechts één persoon gebruikt te worden. Na de kuur moeten de neusdruppels weg gegooid worden, om een herbesmetting te voorkomen.

Neusdruppels toedienen

Bij het indruppelen in de neus moet het hoofd achterover gehouden worden. Wanneer de druppels in het neusgat zitten, moet het hoofd direct naar voren gebracht worden waarbij de neusdruppels worden opgesnoven. Dit voorkomt dat de druppels de keel inlopen. Druppels die in de keel zitten, worden makkelijk ingeslikt. Na het gebruik moet de druppelaar goed schoongemaakt worden. Een gebruikt flesje moet nadien worden weg gegooid.

Een neusverstuiver bevat een pompje waarmee in de neus gesprayd kan worden. De dosering is vaak wat moeilijker te regelen. Het toedienen is wat makkelijker omdat het hoofd rechtop gehouden kan worden. De opening van de flacon wordt naar boven gericht in het neusgat gebracht. Ook een neusverstuiver, of neusspray zoals deze vaak wordt genoemd, moet na gebruik goed schoon gemaakt worden. Wanneer de kuur is afgelopen, wordt de neusverstuiver weg gegooid.

Voor de baby

Voor baby's mag geen neusspray worden gebruikt met het ingrediënt xylometazoline. Kleine kinderen zijn zeer gevoelig voor xylometazoline. Er zijn speciale neusdruppels of neusverstuivers voor kleine kinderen tot een jaar of drie. Deze kunnen veilig worden gebruikt. Gebruik neusdruppels niet te lang achter elkaar, het jonge kind moet de kans krijgen om zijn eigen afweermechanisme op gang te brengen. Een gebruikte flacon neusdruppels of neusverstuiver mag nooit op andere kinderen worden toegepast.

Neusdruppels voor hooikoorts

Wanneer hooikoorts ernstige klachten geeft, kan er gebruik worden gemaakt van neusdruppels met cromoglicaat. Deze verlichten de klachten, maar dit kan wel tot twee weken op zich laten wachten. De eerste verlichting treedt op na drie tot acht dagen. Geadviseerd wordt op tijdig met deze neusdruppels te starten. Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen, moet er gestopt worden met het toedienen van de neusdruppels.

Verslaafd

Het ingrediënt xylometazoline kan voor een verslaving zorgen. Het neusslijmvlies zal bij langdurig of veelvuldig gebruik overmatig reageren met een zwelling. Hierdoor wordt het ademhalen door de neus bemoeilijkt. Het gevolg is dat er steeds vaker gebruik moet worden gemaakt van neusdruppels. De stof xylometazoline beschadigd bovendien de trilharen in de neus, waardoor bacteriën makkelijk hun weg naar binnen toe vinden. Mensen kunnen hun hele leven verslaafd zijn aan neusdruppels. Kinderen zijn extra gevoelig voor de stof xylometazoline, waarbij zelfs hartklachten kunnen optreden.

Zelf maken van neusdruppels

Een zoutoplossing wordt vaak gebruikt bij kleine kinderen of bij volwassene die enige verlichting wensen, maar geen zware middelen willen gebruiken. Om zelf een zoutoplossing te maken, kan men het beste bij de apotheek om een neusdruppelaar vragen. Dit flesje kan uitgekookt en hergebruikt worden.

Breng een kopje water aan de kook en los hier een halve tot een hele theelepel zout in op. Laat het water afkoelen en giet het in het flesje. Een veilige en handige manier wanneer er geen neusdruppels bij de hand zijn.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Fysiologische zoutoplossing, zelf maken of kopenFysiologische zoutoplossing, zelf maken of kopenEen fysiologische zoutoplossing (isotonische zoutoplossing) wordt toegepast om in het lichaam te spoelen en vocht toe te…

Granuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare is een onschuldige, chronische (langdurige) huidaandoening of huidziekte, waarvan de oorzaak onbekend…
Shock: oorzaken, symptomen en behandelingShock: oorzaken, symptomen en behandelingShock wordt gezien als een stoornis in de doorbloeding en de zuurstofvoorziening waardoor de bloeddruk te lang te laag i…
Bronnen en referenties
  • http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz03.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.