Krampjes; darmkrampjes bij baby’s

Veel baby's hebben in hun jongen leven last van darmkrampjes. Darmkrampjes kunnen bij de baby (zuigeling) onder andere voor onrust en huilgedrag zorgen. Het hebben van darmkrampjes komt waarschijnlijk door het nog “onrijp” zijn van het maagdarmstelsel bij jongen zuigelingen. Naarmate de zuigeling ouder wordt, neemt de rijping van het maagdarmstelsel toe, waarmee de darmkrampjes af zullen nemen. Infacol is een middel dat kan werken bij darmkrampjes bij de baby. Ook nutrilon omneo comfort kan verlichting geven bij darmkrampjes bij de baby. In dit artikel zullen er een aantal adviezen worden gegeven die kunnen helpen tegen darmkrampjes.

Inhoud


Hoe ontstaan darmkrampjes?

Darmkrampjes bij jonge zuigelingen ontstaan waarschijnlijk door de onrijpheid van het maagdarmstelsel. De darmen zijn voor de geboorte weinig actief. Nadat kinderen geboren worden, krijgen de darmen relatief veel voeding te verwerken. De darmen zijn dit niet gewend, wat we ook wel “onrijp” noemen, waardoor er darmkrampjes kunnen ontstaan. Naast dat het maagdarmstelsel nog verder moet ontwikkelen, kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van darmkrampen. Wanneer een zuigeling te gulzig drinkt, kan hij/zij daarmee relatief veel lucht naar binnen happen, wat ook darmkrampjes kan geven. Wanneer een kindje teveel voeding moet verwerken, kan dit ook darmkrampjes geven. Daarnaast kunnen er bij een koemelkeiwitallergie ook darmkrampjes aanwezig zijn, vaak zijn er dan echter ook nog andere symptomen aanwezig. Wanneer er twijfel is of de oorzaak van de darmkrampjes, is het goed het consultatiebureau of de huisarts te consulteren.

Hoe vaak komen darmkrampjes bij baby's voor?

Darmkrampjes komen bij bijna alle zuigelingen voor. Wel is het zo dat het ene kindje er meer last van kan hebben dan het andere kindje. Het kan zowel voorkomen bij kinderen die borstvoeding krijgen als bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Wat is het beloop van darmkrampjes? Darmkrampjes ontstaan meestal als het kindje ongeveer 2 tot 3 weken oud is. In het begin worden de darmkrampjes vaak erger. De piek van het hebben van darmkrampjes ligt ongeveer op een leeftijd van 6 weken. Nadat het kindje 6 weken oud is, nemen de darmkrampjes vaak al weer af. Wanneer het kindje 3 tot 4 maanden oud is, zijn de darmkrampjes vaak weer helemaal over. Dit beloop geeft aan dat darmkrampjes, ontstaan door de “onrijpheid” van het maagdarmstelsel, vanzelf weer over gaan in de loop van de tijd. De darmen raken in die tijd als het ware “gewend” aan hun taak van het verwerken van voeding. Wel kan het in de tussentijd erg vervelend zijn voor zowel ouder als kind.

Wat kun je merken aan een baby met darmkrampjes?

Wanneer een baby last heeft van darmkrampjes, kun je dit vaak aan ze merken. De volgende verschijnselen kan een kindje met darmkrampjes laten zijn:
 • Het ballen van de vuistjes
 • Huilen (waarbij hij/zij ontroostbaar kan zijn)
 • Het optrekken van de beentjes
 • Het schoppen met de beentjes

De darmkrampjes ontstaan meestal na het geven van de voeding. Vaak zit er ongeveer een half uur tot een uur tussen het geven van de voeding en het ontstaan van de darmkrampjes.

Wat kun je doen aan darmkrampjes?

Darmkrampjes, ontstaan door de “onrijpheid” van het maagdarmstelsel, gaan in principe vanzelf over. Het heeft tijd nodig en je kunt er verder ook niet heel veel aan doen. Wel zijn er een aantal adviezen die mogelijk verlichting kunnen geven bij darmkrampjes. Hieronder staat een overzicht van enkele adviezen:
 • Babymassage kan een gunstig effect hebben, masseer het buikje van je baby door rondjes te maken in de richting van de klok. Ook kan het helpen het ruggetje te masseren terwijl hij/zij met het buikje op je onderarm/hand rust.
 • Probeer je kindje in een “ronde” houding vast te houden, dit wil zeggen dat je het ruggetje een beetje in een ronde houding houdt met de knietjes opgetrokken.
 • Het kan helpen te “fietsen” met de beentjes
 • Het buikje van de baby kan men proberen warm te houden. Dit kan men bijvoorbeeld doen met behulp van een kruik, warme doeken of door het kindje een warm badje te geven (let wel op dat de kruik, de doeken of het badwater niet te warm zijn door het eerst zelf te testen)
 • Infacol is een middel dat kan helpen bij darmkrampjes bij baby's.
 • Nutrilon omneo comfort is flesvoeding voor de baby met darmkrampjes.

Adviezen op het gebied van voeding

Het kan helpen het kindje rustig te laten drinken, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gehapt wordt met het voeden. Zorg ervoor dat het kindje op tijd een boertje kan laten. Wanneer het kindje heel erg gulzig drinkt, kan het helpen even tussendoor te stoppen met voeden. Je kunt dan ook proberen of het kindje een boertje kan laten. Bij het geven van kunstvoeding, kan het soms helpen om de flesvoeding klaar te maken met mineraalwater in plaats van met kraanwater. Wanneer borstvoeding wordt gegeven, kunnen voedingsstoffen in het dieet van de moeder voor een overprikkeling van het maagdarmstelsel van de baby zorgen. Het kan daarom helpen wanneer de moeder op let met bepaalde voedingsmiddelen in haar dieet. Het is altijd even uitproberen of het helpt om bepaalde voedingmiddelen uit je dieet weg te laten, let daarbij op wat voor effect het heeft op je kindje. Een aantal voedingsmiddelen in het dieet van de moeder, die voor darmprikkeling kunnen zorgen bij het kindje zijn; kruiden, koolsoorten, koffie, uien, citrusvruchten en prei. Het geven van venkelthee tegen darmkrampjes wordt tegenwoordig afgeraden. In venkelthee zit Allylalkoxybenzenen. Uit proeven met dieren is gebleken dat dit stofje schadelijk kan zijn. Uit voorzorg wordt daarom het gebruik van venkelthee bij zuigelingen afgeraden.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Infacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sInfacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sWanneer je baby last heeft van darmkrampjes is dit erg vervelend. Je baby kan hier veel pijn van hebben, en aan één stuk…
De eerste periode met je pasgeboren babyDe eerste periode met je pasgeboren babyEindelijk is het zo ver. De bevalling is achter de rug je gaat naar huis met een prachtige pasgeboren zoon of dochter. E…
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…

Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…
Het voorkomen van lichamelijk klachtenHet voorkomen van lichamelijk klachtenMensen hebben vaak last van de rug, nek en armen. Na een dag hard werken heb je pijn in bijvoorbeeld je bovenrug, zeuren…
Bronnen en referenties
 • Eekhof, J.A.H., dr., Knuistingh Neven, A., dr., Opstelten, W., dr. (2009), Kleine kwalen bij kinderen, Amsterdam, Elsevier gezondheidszorg
 • H.M. Both-Vogel, A.H.J. Zweers-Schuurman, 2002, De 101 meest gestelde vragen op het consultatiebureau, Stichting Thuiszorg oost-Veluwe i.s.m. Zwitsal
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.mijnkinderarts.nl
 • www.cjgmiddendrenthe.nl

Reageer op het artikel "Krampjes; darmkrampjes bij baby’s"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 30-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Spijsvertering
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!