Koorts, wat is de functie en hoe kunt u het verlichten?

Een gewone lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Als u zich ziek voelt kunt u vaak koorts hebben en koorts krijgen. Wat u kunt doen aan koorts en wanneer u naar de dokter moet beschrijf ik in dit artikel. En waar is koorts nou eigenlijk goed voor?

Functie koorts

Koorts is vervelend, maar wel een zinvolle reactie van het lichaam. Het is een signaal dat het lichaam vecht tegen een infectie zowel viraal als bacterieel. De verhoging helpt mee met het bestrijden van de infectie. Probeer dus als u koorts heeft geen medicatie te gebruiken, des te eerder bent u weer beter. Als het echt niet gaat kunt u natuurlijk wel medicatie gebruiken. Koorts is opzich ongevaarlijk. Er is vaak verwarring dat u aan de hoogte van de koorts kunt zien hoe ziek u bent. U kunt bijvoorbeeld bij griep wel 40 graden koorts hebben en bij een longontsteking 38,5. U kunt beter kijken naar hoe lang u koorts heeft.

Verschijnselen bij koorts

U kunt gaan rillen bij koorts, dat gebeurt meestal wanneer uw lichaamstemperatuur snel oploopt. De lichaamstemperatuur bij een infectieziekten stijgt nooit boven de 41,7 graden! Bij kinderen is het vooral belangrijk om ernst van de ziekte te bepalen door op de volgende symptomen te letten:
  • Ernstige diarree.
  • Benauwdheid.
  • Braken.
  • Slecht drinken.
  • Stijve nek.
  • Sufheid.
Heeft het kind 1 of meer van de bovenstaande symptomen neem dan contact op met uw arts. In principe hoeft u met koorts niet naar de dokter, alleen als u of uw kind bovenstaande symptomen heeft, als uw kind jonger dan 3 maanden oud is, wanneer de koorst langer dan 4 dagen duurt en wanneer de koorts naar een paar dagen daling ineens weer gaat stijgen.

Behandeling van koorts

Er zijn verschillende adviezen die u kunt doen om minder last van koorts te krijgen zonder medicatie te gebruiken. En er zijn dingen die u goed in de gaten moet houden, wat u wel moet doen ook al heeft uw lichaam daar geen zin in. Vooral kinderen maar ook zelf extra drinken. Vocht is erg belangrijk en door koorts gaat u meer zweten en verliest u dus ook meer vocht. U hoeft niet te eten als u geen zin heeft en uw kinderen ook niet. Kinderen met koorts kunt u gerust buiten laten spelen. Kleed kinderen niet te dik aan, door de koorts opzich hebben ze het al warm genoeg. Slaap lekker onder een laken of dunne deken. Kinderen moeten ook dunne, ruimzittende kleding aan. Het is niet verstandig om fysiek zware inspanning te leveren aangezien uw lichaam een strijd aan het voeren is tegen een ziekte. Er zijn ook verschillende koortsverlagende medicijnen te koop. Denk hierbij aan paracetamol, ibuprofen, aleve (naproxennatrium), aspirine, paracetamol met coffeïne (werkt opwekkend en versterkend), diclofenac (Voltaren K). Lees altijd goed de bijsluiter en als u niet bekend bent met het medicijn vraag dan aan uw apotheker of drogist of zij u kunnen vertellen hoe en wanneer u het geneesmidddel het beste kunt innemen. Let ook op hoe lang u het medicijn mag gebruiken en hoevaak. Overschrijd dit niet!
U heeft ook nog homeopatische middelen tegen koorts neem bijvoorbeeld oscillococcinum, caltrivat, echinaforce, nisyleen en nisykind. Het is bij homeopatische middelen normaal dat de klacht eerst verergerd voordat het helpt. Dus schrik niet als u eerst meer last krijgt.

Raadpleeg bij vragen en onzekerheid altijd een arts! Zij kunnen u goed adviseren over wat u moet doen.
© 2012 - 2024 Avlaar1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Het nut van koortsHet nut van koortsKoorts hebben hoort bij ziek zijn. Waarom de mens eigenlijk koorts krijgt, is voor velen een raadsel. Koorts is ontzette…

Waarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenmijn kijk opWaarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenDe schildklier is een complex orgaan. De klachten bij een snelle of trage werking van de schildklier zijn zeer divers, w…
Gezondheid: De vaginaGezondheid: De vaginaEr valt veel over te zeggen en er is veel over bekend, maar er is ook nog veel onwetendheid of een verkeerde beeldvormin…
Bronnen en referenties
  • Drogisterij academy opleiding assistent drogist boek blz 27
Avlaar1990 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.