Lichttherapielamp: het gebruik en de aanschaf

Lichttherapielamp: het gebruik en de aanschaf Wanneer de dagen korter worden en je beseft dat je je continue moe voelt en niet uitgerust wakker wordt na een hele nacht slaap, heb je wellicht last van een winterdip. Lichttherapie is een eenvoudige, effectieve, veilige én natuurlijke manier om weer op te knappen. Je gaat beter slapen en je voelt je energie en goede humeur weer terugkomen. Overweeg je om een lichttherapielamp aan te schaffen, let dan op een aantal zaken bij het gebruik en de aanschaf ervan. Wat is de beste lichttherapielamp?

Inhoud


Herfstblues of winterdip?

Dat je je in de herfst- en wintermaanden psychisch en lichamelijk gezien allesbehalve fit voelt, komt door een tekort aan licht, wat een direct effect heeft op een aantal processen in het lichaam. Bij te weinig licht produceert het lichaam meer slaaphormoon melatonine (nodig om makkelijk te kunnen in- en doorslapen) ten opzichte van de diverse activatiehormonen en neurotransmitters, waardoor je met moeite opstaat, langzaam op gang komt en je je voortdurend vermoeid voelt. Lichttherapie bij een winterdip werkt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Het gebruik van een lichttherapielamp

Aangezien lichttherapie is opgenomen in onze gezondheidszorg, kun je hiervoor terecht bij enkele ziekenhuizen en GGZ-instellingen. Natuurlijk zijn er aan lichttherapie buitenshuis en thuis voor- en nadelen verbonden. In tegenstelling tot lichttherapie thuis betekent een behandeling in het ziekenhuis of bij de GGZ professionele begeleiding en meestal een vergoeding via de zorgverzekering. Daarnaast betekent het zeker een flinke aanslag op jouw agenda: gedurende 5 tot 10 sessies à 30 tot 60 minuten, in de ochtend én op werkdagen. Verder biedt niet elke instelling in de eigen regio deze therapie, waarvoor zelfs wachtlijsten kunnen zijn. En even een keer herhalen is vaak niet mogelijk. Met lichttherapie thuis heb je echter geen rekening te houden met reistijd. Jij bepaalt waar en wanneer je gaat zitten en zelfs wanneer het nodig is om de therapie te herhalen. Bovendien kunnen meteen ook andere gezinsleden er gebruik van maken. Zo wordt het heel eenvoudig om lichttherapie toe te passen als preventief middel tegen een winterdip.

Je kunt op elk moment in het jaar beginnen met lichttherapie. Door het toe te passen vlak na het ontwaken, krijgt jouw lichaam het nadrukkelijke teken dat de dag is begonnen. De aanmaak van melatonine wordt onderdrukt, waardoor je je na een poos niet meer zo futloos en somber voelt. Je kunt de lichttherapielamp later op de dag gebruiken (uiterlijk voordat de schemer invalt), maar het kan dan zijn dat je op den duur weer slechter inslaapt, wat betekent dat je het gebruiksmoment eerder moet plannen.

Het advies voor de behandelperiode is dagelijks gedurende minimaal 1 week tot maximaal 3 weken. Om een blijvend effect te hebben, wordt voor de eerste keer de maximale termijn aangeraden. Daarna is het het best om elke maand tijdens de winterperiode de therapie gedurende 7 tot 10 dagen te herhalen. Wees nieuwe klachten echter voor, dus wacht niet te lang.

De dagelijkse gebruiksduur verschilt per lamp. Afhankelijk van de lamp kan dit een kwartier tot zelfs 2 uren bedragen. De ogen worden namelijk blootgesteld aan intens licht, waarbij de mate van lichtintensiteit en de juiste golflengte van het licht van belang zijn. Hoe optimaler deze combinatie met de afstand van de ogen tot de lamp, hoe korter de behandelduur.

In het begin van het gebruik van de lichttherapielamp kan het zijn dat de ogen moeten wennen aan het intense licht. Het is altijd mogelijk om de lamp iets verder van je af te zetten of iets eerder met de sessie te stoppen. Een volgende keer zullen de ogen minder gevoelig zijn voor het licht. Meestal verdwijnen eventuele lichte verschijnselen, zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeide ogen al na enkele dagen.

De lamp dient op een armlengte afstand schuin voor je te worden geplaatst, zodat het licht op de ogen valt, die je trouwens wel geopend moet houden. Het is niet nodig om direct in het licht te kijken, wat een enkele keer zeker geen kwaad kan. Tijdens het gebruik van de lamp kun je je bril of contactlenzen gewoon dragen en kun je blijven lezen, op de computer werken of TV kijken.

Een lichttherapielamp kopen

Bij de aanschaf van een lichttherapielamp zijn natuurlijk de prijs en de geldende garantie belangrijk. Gezien de grote keus in lampen staan hier aan aantal extra aandachtspunten en vragen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. De beste lichttherapielamp is er natuurlijk één die aan al jouw verwachtingen voldoet.
  • Medische certificatie: Heeft de lamp een CE-teken, gevolgd door een getal? Wanneer het getal ontbreekt, is de lamp niet medisch gecertificeerd en voldoet deze dus niet aan bepaalde medische richtlijnen.
  • Dagelijkse gebruiksduur en benodigde afstand: Sla de specificaties of officiële gebruikershandleiding van de lamp erop na om de dagelijkse gebruiksduur en specifieke afstanden te controleren. Zoals al eerder aangegeven kan de duur per sessie variëren tussen een kwartier tot 2 uur. Een comfortabele en niet belemmerende afstand tot de ogen is een armlengte van zo’n 50 tot 60 cm.
  • Het formaat en het gemak van verplaatsen: Hoeveel ruimte heb je beschikbaar waar de lamp komt te staan en hoeveel ruimte heb je om de lamp op te bergen? Moet de lamp gemakkelijk te verplaatsen zijn?
  • Stroom: Heb je altijd een stopcontact nodig of werkt de lamp met een accu? Heb je überhaupt altijd een stopcontact beschikbaar? Hoe lang voorziet de accu van stroom?
  • Veiligheid voor de ogen: Hoe veilig is de lamp voor de ogen? UV-licht en lampen die alleen gebruikmaken van blauw licht (462 nanometer) zijn namelijk schadelijk voor de ogen. Ondanks dat blauw licht de beste golflengte voor lichttherapie heeft, is de kans op (blijvende) oogschade (ook bekend als blue light hazard) ook groter, maar gecombineerd met andere kleuren is er geen gevaar meer. UV-licht van TL-lampen wordt gefilterd door de transparante kap voor de lamp. Wees er toch voorzichtig mee.

Voordat je er echter één aanschaft, neem je gezondheidsklachten altijd eerst op met jouw arts, zeker in het geval dat je meer of andere symptomen hebt, medicijnen gebruikt, een oogziekte hebt of onlangs een oogbehandeling hebt ondergaan.
© 2012 - 2025 Juliejulie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie om beter te slapenLichttherapie om beter te slapenSlaapstoornissen vormen vandaag de dag een groot probleem. Er zijn steeds meer mensen die slecht slapen. Lichttherapie k…
Winterdip: symptomen en tipsWinterdip: symptomen en tipsDe winterdip, ook wel de winterdepressie genoemd: in de maanden dat het weer buiten kouder en guurder wordt, het 's avon…

Slijm bij de ontlasting, wat te doen?Slijm bij de ontlasting, wat te doen?Slijm bij de ontlasting is een symptoom dat mensen zorgen baart. Is dit ook nodig? Vaak denken mensen dat het een voorbo…
Naar dermatoloog bij hevig transpireren en vieze zweetluchtNaar dermatoloog bij hevig transpireren en vieze zweetluchtIn principe zweet ieder mens en soms is dat nog lekker ook. Maar bij sommige personen loopt de zweetproductie de spuigat…
Bronnen en referenties
  • www.goodlite.nl
  • www.winterdepressiezelftest.nl
Juliejulie (24 artikelen)
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.