Eetstoornissen behandeling

Eetstoornissen behandeling Mensen met eetstoornissen zoals anorexia en boulimia hebben vaak een wisselende stemming door wat ze eten en wegen op de weegschaal. Het wordt een obsessie voor telkens weer af te kunnen vallen op iedere manier mogelijk. Eetstoornissen moeten zo vlug mogelijk behandeld worden want hoe langer je wacht, des te moeilijker de behandeling zal worden.

Anorexia

Anorexia nervosa betekent vrij vertaald 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Het is een ziekte die gekenmerkt wordt door abnormaal eetgedrag, ernstig gewichtsverlies en psychische onstabiliteit. Mensen met anorexia hebben een extreme angst in het bijkomen van gewicht waardoor ze proberen om hun gewicht veel minder dan normaal te houden. Ze zullen altijd blijven denken dat ze te dik zijn en zullen er alles aan doen om dit denkbeeldig perfectionisme te kunnen bereiken. Anorexia is ook vooral een emotionele stoornis die grootendeels voorkomt bij jonge vrouwen in de puberteit. Het is belangrijk dit obsessief gedrag te verhelpen omdat anorexia tot een levensbedreigende aandoening is die zelfs kan leiden tot dood wanneer het niet verholpen wordt. Het kan leiden tot lichamelijke ziektes zoals hartfalen, verhongeringsdood, uitdroging of zelfmoord door te grote emotionaliteit.

Symptomen

 • Lage bloeddruk
 • Dunner haar, droge huid en broze nagels
 • Lage weerstand, bleek in het aangezicht
 • Obsessief over calorieën en vetgehaltes
 • Dramatisch gewichtsverlies
 • Na het eten dikwijls (opzettelijk) moet braken

Behandeling

Anorexia nervosa wordt beter behandeld hoe vroeger het ontdekt wordt. Ziekenhuisopname vereist helft van de tijd, omdat dunheid zodanig gevaarlijk kan worden dat het zelfs levensbedreigend kan worden. Wanneer de BMI lager is dan 14 spreekt men van ondervoeding en wordt het zeer ernstig. De aandoening zal bestreden moeten worden door een voedingsdeskundige die probeert terug het normale gewicht te winnen, en een psychiater of psycholoog die ondersteuning biedt om te vechten tegen de depressies en angsten waardoor de anorexia is ontstaan.

Boulimia

Boulimia nervosa betekent 'eetlust als een os door nerveuze oorzaken'. Het is een eetstoornis gekenmerkt door periode van enorme eetaanvallen waarbij ze zoveel mogelijk eten proberen binnen te krijgen om daarna verwoede pogingen te begaan om te voorkomen dat er gewichtstoename zou zijn. Wanneer je de aandoening boulimia hebt zal je altijd in een tweestrijd staan om zoveel mogelijk gewicht te verliezen terwijl je de eetbuien niet kunt weerstaan. Boulimia kan leiden tot lichamelijke en fysieke toetakelingen zoals hartproblemen, darmproblemen door overmatig overgen, geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressies en angst, maagproblemen, enz.

Symptomen

 • Geobsedeerd op het lichaam en gewichtstoename
 • Geobsedeerd over eten, veel ineens eten
 • Depressie, stress, zelfverachting
 • Constant braken, vooral na het eten

Behandeling

Net als bij anorexia moet een ondersteunende en betrouwbare therapeuthische relatie opgebouwd worden om te achterhalen waar dit obsessief gedrag vandaag komt vooraleer men de eetgewoontes terug op pijl gaan brengen. Alleen wanneer het fysieke en lichamelijke toestanden beginnen af te takelen zal er medisch dadelijk moeten ingegrepen worden.

Klinieken voor eetstoornissen

Centrum eetstoornissen Ursula

Ursula is een gespecialiseerd centrum voor mensen die problemen hebben met eetstoornissen gelegen te Leidschendam. Hier zul je nagevolgt en begeleid worden door om te gaan met je aandoening en probeert men te achterhalen aan de hand van de therapieën wat de oorzaak van deze eetstoornissen zijn en wat men er aan kan doen.
Veursestraatweg 185, 2264 EG Leidschendam
www.centrumeetstoonissen.nl

PSYQ

PSYQ behandelt allerlei psychische problemen waaronder ook eetstoornissen en obesitas. Ze hebben meerdere vestigingen over het hele land met verschillende behandelprogramma's.
www.psyq.nl

Accare

Accare is een behandelcentrum dat zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met eetstoornissen en andere psychiatrische problemen met de leeftijd van 0 tot 18 jaar (kan doorlopen tot 23).
www.accare.nl

Praat online over je probleem

Jong zijn is niet altijd even makkelijk voor sommigen, je zit met allerlei vragen waarover je niet dadelijk durft te praten. Daarom heeft Accare speciaal een website opgericht waar jongeren met hun vragen zoals eetproblemen, uiterlijk, gepest worden,... een antwoord kunnen vinden door anoniem te chatten met een deskundige of jouw verhaal kwijt kunt via mail of op de forum. Blijf dus niet met je vragen of je verhaal zitten en raadpleeg deze website.
www.99gram.nl
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Psychische eetstoornissenPsychische eetstoornissenAnorexia nervosa, boulimia nervosa en Binge eating disorder zijn allemaal eetstoornissen. Wat is het, wat kan je er tege…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…

Elektro-hypersensitiviteit door elektrosmogElektro-hypersensitiviteit door elektrosmogOns milieu wordt bedreigd. Dankzij de digitalisering van de maatschappij staan we bloot aan een ongelooflijke hoeveelhei…
Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal, waardoor komt het?Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal, waardoor komt het?Wie kan zeggen dat hij nog nooit last heeft gehad van hoofdpijn, mag zich gelukkig prijzen. Een op de vijf Nederlanders…
Bronnen en referenties
 • www.centrumeetstoonissen.nl
 • www.psyq.nl
 • www.accare.nl
 • www.99gram.nl
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 23-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.