Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal, waardoor komt het?

Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal, waardoor komt het? Wie kan zeggen dat hij nog nooit last heeft gehad van hoofdpijn, mag zich gelukkig prijzen. Een op de vijf Nederlanders heeft minstens een dag per week last van hoofdpijn. Hoofdpijn is eigenlijk iets geworden dat ‘normaal’ is. Dat gewoon bij ons leven hoort. Maar is het wel zo dat hoofdpijn een onderdeel van het dagelijkse leven is? Is het wel zo ‘normaal’ en kunnen we zelf niets doen om de frequentie van hoofdpijn te verminderen?

Waar komt hoofdpijn vandaan?

Wanneer we hoofdpijn hebben, zijn de bloedvaten in onze hersenen zo uitgezet dat de omliggende zenuwen worden uitgerekt. Doordat de bloedvaten ervoor zorgen dat onze hersenen van zuurstof worden voorzien zijn ze constant in beweging. 99 procent van alle hoofdpijn is vaker spanningshoofdpijn of migraine dan iets ernstigs. Sommige mensen hebben er heel vaak last van, anderen wat minder, maar iedereen heeft weleens hoofdpijn.

Verschillende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn onderscheidt zich in vier vormen:
  • Migraine
  • Spanningshoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn
  • Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn

Migraine

Migraine komt veel vaker bij voor vrouwen dan bij mannen. Het is een bonkende pijn, meestal aan een kant van het hoofd. Migraine kan in het ergste geval enkele dagen aanhouden. Het liefst ligt men in een donkere kamer, zonder zich te bewegen. Licht en beweging kan de pijn verergeren. Een aantal uren voor een migraineaanval kun je last krijgen van vermoeidheid, diarree, constipatie of stemmingwisselingen. Soms krijg je het extreem koud en zelfs een stijve nek is een mogelijkheid. Bij ongeveer een derde van alle mensen die migraine-aanvallen krijgen treden gezichtsveldsstoornissen op. Je kunt vlekken zien of trillingen in de lucht. Je voelt je verdoofd en krijgt tintelingen. Daarna komt de hoofdpijn, je kunt misselijk worden en gevoelig voor licht en beweging. Helaas is migraine niet te genezen. Er bestaan wel medicijnen tegen. Als je last hebt van migraine-aanvallen is het aan te raden om regelmatig te leven. Eet regelmatig en pas je voeding aan, dus beter niet teveel alcohol, citrusvruchten, kaas en chocolade. Wanneer je regelmatig aanvallen hebt is het raadzaam je arts te raadplegen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een kloppende pijn aan beide kanten van je hoofd, het voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit. Soms ben je misselijk en wanneer je je inspant wordt de pijn erger. Je kunt spanningshoofdpijn krijgen door kou, angst, stress maar ook door slaapgebrek. De pijn kan kort aanhouden maar het kan ook dagen duren voor het wegtrekt. Probeer vooral om je te ontspannen, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen. Of laat je nek en schouders masseren.

Clusterhoofdpijn

Naar schatting heeft minder dan een op de tien mensen last van clusterhoofdpijn. Het schijnt dat mannen vaker last hebben van clusterhoofdpijn dan vrouwen. Deze soort ondraaglijke hoofdpijn komt voor in series. Mensen die aan clusterhoofdpijn lijden krijgen vaak een tot vier keer hoofdpijn, die van een kwartier tot wel zes uur kunnen duren. Vaak concentreert de vreselijke pijn zich aan een kant van het hoofd, meestal achter een oog. Ertussenin heeft men hoofdpijnloze perioden die zelfs jaren kunnen duren.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn

Doordat men teveel geneesmiddelen gebruikt kan de kans op hoofdpijn toenemen. Een teveel aan pijnstillers kan hoofdpijn doen verergeren. Vaak heeft men dit niet door en slikt nog meer pijnstillers tegen de hoofdpijn waardoor het probleem alleen maar erger wordt. Het is een milde pijn aan beide kanten van je hoofd en je hebt er vaak elke dag last van. Af en toe kan de hoofdpijn vergezeld gaan door misselijkheid. Wanneer je met de medicijnen stopt of mindert kan de hoofdpijn eerst veel erger worden. Maar na een aantal dagen of weken wordt de hoofdpijn minder of verdwijnt helemaal.

De oorzaken

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op hoofdpijn met 7,5 procent stijgt voor elke vijf graden Celsius dat de temperatuur stijgt. Dus hoe warmer het is, hoe groter de kans op hoofdpijn. Bepaalde gerijpte soorten kaas kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Belegen kaas, schimmelkaas, brie, feta, mozzarella en Parmezaanse kaas kunnen hoofdpijn veroorzaken door de tyramine die in deze kazen zitten. Tyramine is een bepaalde stof die in de natuur voorkomt in vele planten en dieren. In voedingswaren wordt het gevormd door bederf en door fermentatieprocessen, dat zijn processen waar door middel van bacteriën of schimmels voedingswaren worden omgezet. Bijvoorbeeld het omzetten van gewone witte kool, naar zuurkool. Dat gebeurt door de kool zonder zuurstof in een vat te bewaren, waardoor bacteriën ervoor zorgen dat de kool zuur wordt. Ook in chocolade, bepaalde producten die bereid zijn met soja, bepaalde gerijpte soorten vleeswaren, zuurkool, rode wijn en bepaalde likeuren zit tyramine. Door rode wijn en likeur kan de hoofdpijn nog erger worden, omdat alcohol de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt. Door het overslaan van een maaltijd kan men hoofdpijn krijgen doordat de bloedsuikerspiegel te snel daalt. Ook roken kan hoofdpijn veroorzaken, niet alleen bij de roker maar ook bij degene die meerookt. Wanneer je teveel koffie drinkt kan dat een reden zijn om hoofdpijn te krijgen, maar ook het plotseling helemaal stoppen met het drinken van koffie kan hoofdpijn veroorzaken. De oorzaak hiervan is, de plotselinge onthouding van cafeïne. Stress, een verkeerde houding, angst, slapeloosheid en zelfs overmatig medicijngebruik kunnen ook hoofdpijn veroorzaken.

Wat kun je zelf doen?

Zodra je de hoofdpijn aan voelt komen, kun je het beste meteen een pijnstiller innemen. Het kan zijn dat je daardoor de aanval kan voorkomen of in ieder geval het minder heftig kan laten worden. Wanneer de bloedsuikerspiegel de oorzaak is van de hoofdpijn, kan het helpen iets te eten. Eet alleen niet iets dat teveel suiker bevat, want dat zorgt er weer voor dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt, daarna weer heel snel daalt waardoor de hoofdpijn alleen maar verergert. Vaak helpt het binnenlaten van wat frisse lucht om de hoofdpijn te verminderen. Te weinig zuurstof draagt namelijk bij aan de hoofdpijn. Ook wil het vaak helpen om in een donkere kamer te gaan liggen wanneer de hoofdpijn opkomt en even slapen kan de hoofdpijn zelfs helemaal laten verdwijnen. Een koud of juist een heet kompres kan ook helpen hoofdpijn te verlichten. Ontspanningsoefeningen of een massage kan ook wonderen verrichten tegen hoofdpijnen.

Arts waarschuwen

Als je regelmatig last van hoofdpijn hebt, is het raadzaam om je huisarts te waarschuwen. Ook wanneer de hoofdpijnen zijn begonnen na een ongeval is het inlichten van je huisarts belangrijk. Wanneer je hoofdpijn hebt en je voelt je daarbij ook nog eens ziek of je hebt voor het ontbijt al hoofdpijn en je moet er zelfs bij braken, ook dan is het verstandig om je huisarts te waarschuwen. Als je nooit of bijna nooit hoofdpijn hebt en je hebt plotseling een heftige aanval van hoofdpijn, dan is dit een goede reden om de arts met spoed te waarschuwen. Wat voor hoofdpijn je ook hebt en ook al ben je gewend aan het hebben van hoofdpijn, als al de middeltjes hierboven beschreven niet helpen, ga dan naar je huisarts. Hoofdpijn is niet iets dat je licht moet opvatten. Het is geen onderdeel van een normaal bestaan. Er zijn redenen waardoor hoofdpijn ontstaat. Sommige redenen zijn ernstiger dan andere, maar het raadplegen van je huisarts is in alle gevallen gewenst.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…

Eetstoornissen behandelingEetstoornissen behandelingMensen met eetstoornissen zoals anorexia en boulimia hebben vaak een wisselende stemming door wat ze eten en wegen op de…
Luxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingSchouderluxatie wordt ook wel in de volksmond ‘een schouder uit de kom’ genoemd. Het schoudergewricht bestaat uit een pa…
Bronnen en referenties
  • Healthy nummer 28
  • https://www.gezondheidsnet.nl/hoofdpijn-en-migraine/check-hier-wat-voor-hoofdpijn-jij-hebt
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.