Zin en onzin rondom cholesterol
Een verhoogd cholesterolgehalte zou de belangrijkste veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten. Er is goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL) en verder bestaan er nog triglyceriden. Deze zijn verhoogd wanneer je te vet eet. Wat is hier allemaal van waar en wat is cholesterol eigenlijk? Heeft cholesterol ook een functie in het lichaam?
Wat is cholesterol?
Wat wij cholesterol noemen zijn vervoerseiwitten. Deze proteïnen bezitten onder ander de mogelijkheid om vetlichaampjes (lipiden) op te nemen. Hierdoor kunnen ze door het bloed getransporteerd worden.
Hoe zit dat per soort cholesterol?
- VLDL is een lipoproteïne en wordt triglyceride genoemd.
- LDL is een lipoproteïne en wordt slecht cholesterol genoemd.
- HDL is de kleinste lipoproteïne en wordt goed cholesterol genoemd.
- LDL-moleculen worden Lp(a) genoemd. Dit is lipoproteïne(a).
Waar wordt cholesterol gemaakt?
Slechts een klein gedeelte van het cholesterol in ons lichaam komt uit onze voeding. Het overgrote deel wordt gemaakt in de lever. Uit onze voeding halen we te weinig cholesterol en dit tekort wordt bijgemaakt door de lever. Waarom zou de lever levensgevaarlijke cholesterol aanmaken?
Wat is de functie van cholesterol in het lichaam?
- Wanneer de lever cholesterol aanmaakt zal dit wel een functie hebben en zoals eerder gezegd transporteert cholesterol lipiden door het bloed.
- Cholesterol reguleert ook de cel functies. Het zorgt voor de vorming van celmembranen. Kort uitgelegd: zonder cholesterol vallen onze cellen uit elkaar.
- Cholesterol is nodig voor de synapsen in de hersenen.
- Onderhuids cholesterol wordt onder invloed van zonlicht omgezet in vitamine D.
- Cholesterol is een bouwsteen voor geslachtshormonen.
- Het hoofdbestanddeel van gal is cholesterol.
Wat zijn de bijwerkingen van statines (cholesterolverlagers)?
Wanneer je hierboven de functies van cholesterol in het lichaam leest, zijn de bijwerkingen bijna te voorspellen.
- Verzwakking van de gezonde cel functies en het immuunsysteem en hierdoor een verhoogde kans op kanker.
- Een verhoogde kans op een verlaagd libido en impotentie.
- Een verhoogde kans op psychische aandoeningen.
Deze verschijnselen worden het vaakst waargenomen bij personen boven de vijftig jaar met een te laag cholesterolgehalte, al dan niet ten gevolge van statines.
De gehele Westerse wereld aan de cholesterolverlagers
Volgens medici is een cholesterolgehalte van boven de 6 mmol/l schadelijk. Het liefst zien ze een cholesterolgehalte van onder de 5 mmol/l. In Nederland ligt het gemiddeld cholesterolgehalte rond de 6.1 mmol/l. Moeten wij maar massaal aan de statines?
Goed cholesterol en slecht cholesterol
Vrouwen hebben gemiddeld een hoger cholesterolgehalte dan mannen en toch komen hart- en vaatziekten bij vrouwen nog steeds minder voor dan bij mannen. Dit zou dan komen doordat vrouwen meer HDL dan LDL in hun bloed hebben. HDL zou het goede cholesterol zijn. Deze gedachte wordt door geen enkel wetenschappelijk onderzoek gesteund. De enige conclusie die getrokken kan worden uit onderzoek hierna is dat een zeer laag HDL gehalte in het bloed wijst op een onderliggende stofwisselingsziekte (meestal diabetes).
Feiten omtrent cholesterol
- Engelse mannen hebben een lager cholesterolgehalte dan Franse mannen. Toch worden Franse mannen ondanks hun hoog cholesterolgehalte minder vaak getroffen door hart- en vaatziekten. Volgens voorstanders van cholesterolverlagers valt dit te verklaren doordat Franse mannen meer wijn drinken en meer knoflook eten.
- Bij kankerpatiënten daalt de cholesterolspiegel in het bloed aanzienlijk. Een laag cholesterolgehalte is dus niet direct een teken van gezondheid.
- De voorstanders van cholesterolverlagers halen meestal de primitieve stammen aan. Deze stammen hebben een laag cholesterolgehalte en welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten komen daar amper voor. Helaas ligt de levensverwachting van deze stammen tussen de dertig en vijftig jaar. De problemen waar we het hier over hebben komen meestal pas na voren na het vijftigste levensjaar. Ze worden dus simpelweg niet oud genoeg om deze kwalen te kunnen krijgen.
Cholesterolverlagers, zin of onzin
Conclusies moet iedereen voor zichzelf trekken maar het is goed om te weten dat voeding amper invloed heeft op het cholesterolgehalte. Cholesterol wordt door het lichaam zelf gemaakt en dat zal toch niet voor niets zijn?
De infoteur is geen medicus, dus bezoek altijd een arts om hiermee van gedachten te wisselen. De boeken “De cholesterolleugen” van Prof. Dr. Walter Hartenbach en “De Cholesterolhype” van Malcolm Kendrick geven alleen aan dat de meningen in de medische wereld over dit onderwerp verdeeld zijn. Deze informatie is gebaseerd op deze twee boeken en uitsluitend en alleen bedoeld om de tegengestelde gedachten over dit onderwerp weer te geven.