Ontsierende en pijnlijke spataderen

Ontsierende en pijnlijke spataderen Vrouwen veel meer dan mannen, hebben last van spataderen. In Nederland heeft zeker één miljoen vrouwen in meer of mindere mate last van die ontsierende adertjes op de benen. Naarmate je ouder wordt is de kans op spataderen groter, maar je bent als jonge vrouw niet gevrijwaard van spataderen. Hoe ontstaan spataderen en hoe krijg je ze weer weg?

Algemeen

Tussen de 10% en 15% van de jonge vrouwen hebben al spataderen. Soms genetisch ingegeven (aanleg voor zwakke vaatwanden) en soms gestimuleerd door het beroep wat ze uitoefenen. Denk hierbij aan beroepen zoals horecapersoneel, winkelmedewerker of kappers. Verder is de kans om tijdens zwangerschap spataderen te ontwikkelen, ook vele malen groter. De hoeveelheid circulerend bloed is groter dan normaal en de groeiende baarmoeder kan het terugstromen van het bloed uit de benen stagneren.
Helemaal voorkomen is niet altijd mogelijk, maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten.

Oorzaak

Het bloed in onze aderen wordt normaal gesproken weer teruggepompt richting het hart. In de grote beenaderen zitten een soort kleppen die er zorg voor dragen dat het bloed maar in één richting kan stromen … zoals gezegd, terug richting het hart.
Als de elasticiteit uit de ader verdwijnt dan wordt het omhulsel slapper en wijder. Enig moment passen de kleppen niet goed meer op elkaar. Het achterliggende gedeelte van de ader raakt dan overvol met bloed en de aderwand komt onder druk te staan. Wat je op de huid ziet is dat opgehoopte bloed in die (kleine) adertjes.

Pijnlijk

Een klein adertje zal niet meteen pijn doen, maar als je er meer last van spataderen hebt (vaak ziet dit er uit als dikkere kabels die als het ware op de huid liggen), kan het wel heel pijnlijk worden. Niet zelden heb je last van sterk vermoeide benen, zeker als de dag vordert. Maar sterke kramp in de kuit komt ook vaak voor en / of een zwaar en vol gevoel van de benen.

Voorkomen of genezen

Voorkomen

Voorkomen kan niet altijd, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten (zeker als je weet dat je een bepaalde gevoeligheid hebt voor spataderen of je hebt ze al eerder weg laten spuiten). Regelmatig de benen masseren om de doorbloeding te stimuleren kan helpen en zorg dat je blijft bewegen (lopen of fietsen is het beste), let daarbij ook op het aanspannen van de kuitspieren. Dit is goed tegen het ontstaan van spataderen. Verder is er een natuurmiddel wat de vaatwanden schijnt te versterken en dus de kans op (nieuwe) spataderen aanzienlijk doet afnemen. Het is afkomstig van de paardenkastanje, namelijk Aescine. Op natuurgeneeskundig vlak zijn er ook nog een aantal voedingssupplementen die je kunt nemen voor een betere doorbloeding.

Ook kennen we de degelijke steunkousen, deze kousen ontlasten de benen als het ware. Er zijn tegenwoordig wel wat minder “oma-achtige” exemplaren te koop, maar het ziet er eigenlijk altijd een beetje vreemd uit.
Tenslotte is het altijd zinvol om in de avonduren, zeker na een drukke werkdag, de benen wat extra rust te geven. Leg de benen net iets hoger als de billen, op bed, op de bank, op de keukenstoel … het maakt in feite niet uit. Met deze houding ontlast je de benen en bovendien voelt het goed aan voor de benen.

Genezen

De spataderen die er zitten zijn niet met een pilletje weg te krijgen. Je kunt spataderen wel weg laten spuiten of dicht laten schroeien in het ziekenhuis, maar met de laser kunnen ze ook behandeld worden of de klassieke manier, operatief.
Het weghalen van spataderen wordt in principe altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

Tot slot

Lelijk en/of lastig … er is iets te doen aan spataderen en het hoeft niet eens zo’n grote ingreep te zijn als je er tijdig bij bent. Laat het niet erg oplopen als de eerste adertjes verschijnen, mogelijk kan je erger voorkomen als je direct handelt. Tenslotte zijn aambeien ook spataderen, maar dit ligt qua behandeling even iets anders.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataderen, wat is het en wat kun je er tegen doen?Spataderen zijn bloedvaten die door de huid schijnen. Deze zijn meestal blauw/paars van kleur en zitten meestal in de be…
Spataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen (varices) zijn abnormaal uitgezette en kronkelige aderen. De uitzetting wordt veroorzaakt doordat de druk op…
Informatie over spataderenInformatie over spataderenSpataderen, in de medische wereld varices genoemd is een verwijding van de aderen die het meest voorkomt in de benen. De…
Spataderen laserenVroeger was het verwijderen van spataderen een hele klus. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger. Door de spataderen t…

Hoe wordt kleurenblindheid veroorzaakt?Hoe wordt kleurenblindheid veroorzaakt?Kleurenblindheid kan grote gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. U herkent namelijk een basiskleur niet meer, waard…
Waterpokken: rode huidvlekjes en blaasjes bij kinderenWaterpokken: rode huidvlekjes en blaasjes bij kinderenKinderen onder de twaalf jaar krijgen meestal waterpokken en het is meestal over de complete huid aanwezig. Het gaat om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.