Lachen is gezond, altijd!
Strikt genomen is de titel niets nieuws en hoewel we weten dat het goed voor ons is én het gratis en voor niets is, maken we er toch lang niet altijd gebruik van. Waar komt dit vandaan, wat ontbreekt er om juist wel te lachen? Allemaal vragen die we onszelf steeds meer stellen. Zijn we een ongelukkiger volk aan het worden, valt er niets meer te lachen of wat is er aan de hand?
Iedereen kan lachen
Definitie van lachen
Wikipedia zegt er dit over: “Lachen is een reactie van mensen op humor, of een uiting van blijdschap, opluchting of spanning. Het komt tot uiting in een beweging van de mond of het uitstoten van bepaalde geluiden. Er bestaan verschillende vormen van lachen.”
Wat doet lachen met ons?
Lachen is iets wat hoort bij het menselijk gedrag. In de hersenen, regelt het limbisch systeem dit. Het kan voortkomen uit het gevolg van een grap of iets anders lachwekkends, maar kan ook een sec lichamelijke reactie op die prikkels zijn. Inmiddels weten we uit vele onderzoeken dat lachen goed is voor de mens. Het kan in meer of mindere mate therapeutisch zijn en zelfs yoga heeft speciale lachyoga. Enkele minuten per dag lachen heeft al effect! Altijd goed dus, maar zeker als je herstellende bent.
Gevolg van lachen
Reden te meer om ook als het om wat voor reden minder gaat, proberen te blijven lachen. Eerlijk is eerlijk, dat gaat niet iedereen even goed af. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat waar meerdere mensen vrijwel hetzelfde ondergaan, de mensen die toch lachen sneller herstellen dan de mensen die dit niet doen. Bovendien helpt het bij ouderen als het gaat om het op niveau houden van het geheugen.
Wat opvallend genoemd kan worden is dat uit deze onderzoeken blijkt dat mensen vaak niet eens bewust lachen, maar door het activeren van bepaalde spiergroepen het toch effect heeft richting de hersenen.
Een ander aspect wat heel nadrukkelijk aanwezig is, is het gegeven dat zien lachen doet lachen. Als je iemand ziet lachen, je bijna als een vanzelfsprekendheid ook gaat lachen. Dit terwijl je feitelijk niet weet waarom die persoon lacht. Het kan dus een dubbel effect hebben, want onwillekeurig doe je ook iets positiefs naar die ander.
Bron: Jill111, Pixabay Aan de slag…
Dat het goed is voor de gezondheid is al langer bekend en wordt door steeds meer onderzoeken onderbouwd. Dat maakt ook dat andere mensen er weer geld in zien en lachsessies gaan organiseren als onderdeel van bijvoorbeeld het herstellen na een ziekte of verlies. Vaak zijn het sessies die veel geld kosten en zelden of nooit (tot op heden) vergoed worden door de verzekering.
Maar wat let je om binnen je familie/vrienden/bekende –kring wat mensen bij elkaar te roepen en een lachsessie aan te gaan. Wie meer dan de mensen die je bijstaan, willen dat je er weer bovenop komt. Daar wordt uiteraard gevolg aan gegeven. Hoewel het er wellicht in het begin een beetje vreemd uitziet, kan je met wat afspraken zelf een sessie in gang zetten. Waar moet je op letten:
- Probeer zo ontspannen als mogelijk een sessie in te gaan.
- Spreek af dat er of één persoon is die iedere sessie in gang zet of je afwisselt en om de beurt dus de initiator bent (tussendoor dus geen gedoe over wie wat doet).
- Altijd als uitgangspunten nemen dat je hier serieus aan meewerkt en niet flauw gaat doen of tussendoor afhaakt (hoe moeilijk het ook is).
- Je jezelf zet over het geforceerd beginnen met lachen en toch dat begin maakt (omdat we weten dat het daarna vanzelf gaat).
- Je zo gaat zitten dat je elkaar kunt zien, bijvoorbeeld in een cirkel (niet alleen het geluid is belangrijk, maar elkaar zien helpt).
Mocht een begin toch moeilijk zijn, zet dan een filmpje op wat lachwekkend is. Stem even af wat iedereen wel leuk vindt en probeer daar het begin mee te maken. Dit kan je natuurlijk ook altijd doen als je geen groep kan of wil formeren. Gewoon iets opzetten wat je heel leuk vindt. De kans is groot dat je, hoe rot je jezelf ook voelt, toch gaat lachen.
Tot slot
Iedereen kan lachen en voor iedereen is het goed, dus moet het eigenlijk geen keuze zijn om te gaan lachen… maar moet je het gewoon doen!