Homeopathie bij spataderen tijdens de zwangerschap

Homeopathie bij spataderen tijdens de zwangerschap Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op de vorming van spataderen dankzij het aanmaken van het hormoon progesteron. Over het algemeen geven spataderen geen erge klachten bij zwangere vrouwen, maar in sommige gevallen kan het een vermoeid gevoel in de benen geven en gaan jeuken. Dit is naast alle andere kwalen die bij een zwangerschap erg vervelend. Homeopathische geneesmiddelen worden voor inwendig en voor uitwendig gebruik ingezet om de klachten die bij spataderen horen te beperken en om de bloedsomloop te verbeteren. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van homeopathische zalf, crème, tabletten en druppels.

Spataderen

Bron: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Spataderen zijn bloedvaten met een blauwpaarsachtige kleur die door de huid heen gaan schijnen. U heeft hier te maken met kleine bloedvaten of juist grote opgezwollen bloedvaten met vorming van knobbels. De plek waar spataderen het meeste voorkomen zijn de benen. Als u zwanger bent heeft u een verhoogde kans op de vorming van spataderen over het hele lichaam. Dit heeft te maken met het hormoon progesteron (ook wel corpus-luteumhormoon genoemd). Hoge hoeveelheden van dit hormoon worden alleen bij vrouwen gevonden. Tijdens de zwangerschap zijn de hoeveelheden extreem hoog. Hierdoor verslappen de bloedvaten in de wanden van het lichaam en ontstaan er eerder spataderen. Er bestaan geen medicijnen, zalfjes of andere middelen waarmee u dit tijdens de zwangerschap kunt voorkomen.

Wat kunt u zelf doen bij spataderen tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is men extra gevoelig voor spataderen, want dan wordt er veel van het hormoon progesteron aangemaakt dat verslappend werkt op de bloedvatwanden. Hebt u (een begin van) spataderen, probeer dan langdurig staan te vermijden. Als staan onvermijdelijk is, breng dan afwisselend het gewicht van de hakken op de tenen. Bij deze beweging stuwen de beenspieren het bloed naar het hart terug (‘spierpomp’). Beweging zoals bij fietsen, wandelen of zwemmen is goed tegen spataderen. Leg ook uw benen in de nacht hoger door het voeteneind van het bed te verhogen of door een kussen onder de kuiten te leggen. Bij ernstige spataderen is het dragen van goed aangemeten steunkousen aan te bevelen; raadpleeg de huisarts altijd bij twijfel.

Homeopathie en spataderen

Bestaande spataderen kan men met homeopathische geneesmiddelen niet meer laten verdwijnen, maar de ermee samenhangede klachten (het zware gevoel en de hevige pijn) wel. Ook kunt u met homeopathie voorkomen dat de klachten verergeren. Voor het beste resultaat bij spataderen tijdens de zwangerschap kunt u kiezen voor een combinatie van een inwendig en uitwendig middel. De onderstaande middelen zijn niet slecht voor uw kind of voor uw eigen gezondheid. Ze werken ook niet verslavend.

Homeopathisch hoofdmiddel

Hoofdmiddel bij spataderen is het middel Aesculus Pentarkan. Dit middel kunt u niet in Nederland of België kopen en is enkel online via Duitse, Engelse of Franse webwinkels te bestellen. Dankzij het ingrediënt Hamamelis verbetert het de doorbloeding en verminderen deze druppels de druk in de vaten waardoor de klachten die bij spataderen horen minder erg zullen worden.

Bloedcirculatie stimuleren

Om de bloedcirculatie te stimuleren wordt bij zowel spataderen als aambeien het homeopathische geneesmiddel Hamamelis Pentarkan ingezet. Hamamelis staat er om bekend zeer positief te werken voor de doorbloeding waardoor de klachten die bij spataderen voorkomen, zullen verminderen.

Spataderen specifiek voor zwangere vrouwen

Het homeopathische geneesmiddel Bellis Perennis D6 in tabletvorm van het merk VSM werkt positief bij spataderen die ontstaan dankzij het hormoon progesteron. Daarnaast wordt Bellis perennis (madeliefje) ingezet bij spier- en gewrichtspijnen, verrekkingen en verstuikingen omdat het de doorbloeding en herstellend vermogen van het menselijk lichaam ondersteunt.

Uitwendig gebruik, emulsie

Voor het beste resultaat bij spataderen kunt u naast de bovenstaande geneesmiddelen voor inwendig gebruik ook kiezen voor een middel voor uitwendig gebruik. De Calendulan emulsie is uitermate geschikt om direct aan te brengen op de spataderen. Deze emulsie helpt de huid verkoelen, verzorgen en biedt ondersteuning voor het herstellend vermogen van de huid. Dankzij de aanwezigheid van Hamamelis Virginiana destilaat is het ook goed voor de doorbloeding. Daarnaast bevat Calendulan in emulsievorm de volgende ingrediënten: Hamamelis virginiana destillaat, alcohol, Calendula officinalis extract, glycerin, Persea gratissima oil, aqua, cetearyl alcohol, camphor, ceteareth-20, triethanolamine, sorbic acid, methylparaben.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spataderen, wat is het en wat kun je er tegen doen?Spataderen zijn bloedvaten die door de huid schijnen. Deze zijn meestal blauw/paars van kleur en zitten meestal in de be…
Spataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen of varices: oorzaak en behandelingSpataderen (varices) zijn abnormaal uitgezette en kronkelige aderen. De uitzetting wordt veroorzaakt doordat de druk op…
Spataderen: oorzaak en behandelingSpataderen: oorzaak en behandelingKronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid, worden spataderen genoemd (varices). De aderen of venen voeren het bloe…
Spataderen: oorzaken en behandelingSpataderen: oorzaken en behandelingSpataderen zijn verwijde aderen. Ze komen meestal voor aan de benen. Spataderen kun je zien aan de benen als duidelijk z…

Homeopathie bij beschadigd weefsel na bevallingHomeopathie bij beschadigd weefsel na bevallingNa negen maanden zwangerschap is het eindelijk zover, de bevalling kan gaan beginnen. Tijdens een bevalling heeft u te m…
Homeopathie en aambeien bij zwangerschapHomeopathie en aambeien bij zwangerschapAambeien zijn, samen met spataderen en misselijkheid, de meest voorkomende kwalen bij zwangerschap. Omdat de baarmoeder…
Bronnen en referenties
  • http://www.helderkliniek.nl/spataderen/
  • https://www.thuisarts.nl/spataderen/ik-heb-spataderen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Progesteron
  • http://www.beslist.nl/gezond_mooi/d0007022987/Bellis_perennis_D6.html
  • http://www.homoeopathie-homoeopathisch.de/homoeopathische-mittel/Bellis-perennis.shtml
  • Afbeelding bron 1: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Homeopathie bij spataderen tijdens de zwangerschap"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 29-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Homeopathie en zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!