Bromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsvertering

Bromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsvertering Bromelaïne is een spijsverteringsenzym en wordt aangetroffen in de ananasplant. Het enzym helpt de maag en darmen bij het verteren van voeding, waarbij voedsel wordt omgezet in nuttige voedingsstoffen voor het lichaam. Wanneer de maag of darmen problemen hebben met het verteren van voedsel kunnen ze vaak wel de ondersteuning van spijsverteringsenzymen gebruiken. Ook de alvleesklier kan met het slikken van deze enzymen ondersteund worden. Tenslotte kan het helpen bij allergieën en intoleranties.

Spijsverteringsenzymen

Het lichaam maakt gebruik van verschillende spijsverteringsenzymen om voedsel om te zetten in nuttige voedingsstoffen voor het lichaam. Zo zijn er enzymen die helpen bij het omzetten van eiwitten, maar ook enzymen voor het omzetten van vetten en het omzetten van koolhydraten. Bromelaïne en papaïne zijn voorbeelden van proteasen, enzymen die eiwitten kunnen omzetten. De eiwitten worden met behulp van deze enzymen omgezet in aminozuren. Bromelaïne wordt ook wel een eiwitsplitsend enzym genoemd. Het is niet alleen werkzaam in het maag-darmkanaal, maar het wordt ook via de dunne darm in het bloed opgenomen en kan daar ook nuttig werk verrichten. Bromelaïne wordt zowel in de steel van de ananasplant als in de vrucht zelf gevonden.

Voordelen van bromelaïne

Bromelaïne kan helpen bij:
Bron: Bettinaglaeser, PixabayBron: Bettinaglaeser, Pixabay
 • maag- en darmklachten
 • ontstekingen
 • pijn
 • verhogen weerstand
 • allergieën en intoleranties
 • grauwe staar
 • toxinen verwijderen
 • ondersteuning alvleesklier

Ondersteuning bij maag- en darmklachten

Omdat bromelaïne helpt bij het verteren van voedsel, kan het de maag en darmen ondersteunen in hun functie en daarmee klachten in het maag-darmkanaal verminderen. Daarnaast kan het ook ontstekingen in dat zelfde kanaal verminderen. Het werkt ook ondersteunend voor de genezing van een lekkende darm.

Ontstekingsremmende functie

Bromelaïne heeft een ontstekingsremmend effect. Daarom kan het worden in gezet bij allerlei ontstekingsprocessen in het lichaam zoals bijvoorbeeld:
 • artrose
 • luchtwegontstekingen
 • slijmvliesontstekingen
 • darmontstekingen

Ondersteuning bij allergieën en intoleranties

Door het slikken van extra spijsverteringsenzymen kan men veel minder last hebt hebben van een allergie of voedselintolerantie. Dit effect kan soms al binnen een dag gevoeld worden, maar veelal duurt het wel een week voordat het verschil duidelijk wordt. Allergieën ontstaan vaak door reacties van de darmen op voedingstoffen. De enzymen van bromelaïne breken delen van voedsel beter af, waardoor ze de darmen minder irriteren.

Verwijderen van toxinen

Proteasen zijn in staat toxines uit het lichaam te verwijderen. Ze bevorderen zo ook weer de gezondheid van de darmen. Virussen, bacteriën en parasieten bestaan allemaal voor een deel uit eiwitten. Proteasen hebben daardoor ook invloed op deze indringers en kunnen helpen bij het verwijderen ervan.

Ondersteuning van alvleesklier

Eén van de taken van de alvleesklier is het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Als de alvleesklier wat ondersteuning nodig heeft is het een goed idee extra spijsverteringsenzymen te slikken, zodat de alvleesklier deze (tijdelijk) minder hoeft aan te maken.

Wanneer bromelaïne innemen en hoeveel

Wanneer men een bromelaïne supplement inneemt net voor, tijdens of na de maaltijd, zullen de proteasen zich vooral richten op de vertering van het voedsel. Bij inname van bromelaïne tussen de maaltijden in, dan is de kans groter dat de bromelaïne terecht komt in de bloedbaan, via de dunne darm, en daar zijn werk verricht. Het enzym zal dan vooral toxische stoffen uit het lichaam verwijderen. Bromelaïne kan in dat geval dan ook beter zijn ontstekingsremmende eigenschappen laten zien.

De meeste mensen hebben baat bij de een dosering van 500 tot 1500 mg bromelaïne per dag. In supplementvorm wordt het door meerdere firma's verkocht, waaronder NOW, Best Choice en AOV. Het is ook mogelijk elke dag een verse ananas te consumeren, maar de hoeveelheid bromelaïne die men dan binnenkrijgt is wel heel veel lager als die in een supplement.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Het Lipase enzymHet Lipase enzymHet lipase enzym komt voor in de alvleesklierenzym en splitst vetmoleculen tot een glycerolmolecuul en drie vetzuurmolec…
Eiwitsplitsende spijsverteringsenzymenEiwitsplitsende spijsverteringsenzymenDeze enzymen (proteasen) zoals bromelaïne en papaïne breken voedseldeeltjes af, waardoor deze de darmwand niet meer irri…

Voordelen van lavendelolieVoordelen van lavendelolieLavendelolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere het elimineren van spanning, het helpen met verminde…
Chrysopraas, groene steen voor regeneratieChrysopraas, groene steen voor regeneratieChrysopraas is een appelgroene variëteit van chalcedoon. De steen is vrij zeldzaam en geldt als de meest waardevolle ste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Josch13, Pixabay
 • http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=619&cod=429&page=
 • http://www.praktijk-advance.nl/bromelaine-en-papaine.html
 • Afbeelding bron 1: Bettinaglaeser, Pixabay
Reacties

Laura, 25-09-2020
Hallo,

Weet u hoeveel lager de bromelaïnehoeveelheid is wanneer men alleen ananas eet? Ik ben geen fan van supplementen, dus ik zou dat graag willen weten.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-09-2020
Hallo, Misschien even googlen hierop? Ik weet het in ieder geval niet precies. Wel heb ik ergens gelezen dat de bromelaine vooral in de steel van de ananas zit. Of dit klopt weet ik echter niet.

Kimberley Pex, 30-08-2017
Bromelaine, een goed middel tegen veel kwalen en ziektes. Maar ik kom er niet uit, wat op het potje --met bromelaine van Douglas-- staat; mcu, het betekent milk clotting units. Is dat de activiteit van de enzymen? Bij Douglas wisten ze het ook niet, heb gebeld. Ik hoop dat iemand mij een antwoord kan geven, ik wil niet overdoseren. Bij voorbaat dank, kim. Reactie infoteur, 31-08-2017
Hallo,
Heb je hier wat aan? http://www.vitaminsource.com/Products/8788-bromelain-500mg-2400-gdu.aspx?resource=%2Fassets%2Fnutritional-supplement%2Fbromelain%2Fhow-it-works

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.