Spanningshoofdpijn bij stress; types hoofdpijn

Spanningshoofdpijn bij stress; types hoofdpijn Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is stress, gevolgd door migrainehoofdpijn, clusterhoofdpijn en hoofdpijn veroorzaakt door medicijngebruik. Als de hoofdpijn lang aanhoudt of steeds weer terug komt is het belangrijk om advies in te winnen van de huisarts. Wacht daar vooral niet te lang mee. Ter ondersteuning kunnen we gebruikmaken van huismiddelen, massage en acupressuur.

Spanningshoofdpijn bij stress

Waarom krijgt iemand hoofdpijn? Onze hersenen zelf zijn gevoelloos, maar de pijn ontstaat doordat bloedvaten in en rondom het hersenvlies uitzetten en zorgen voor het pijnlijke gevoel. Ook kunnen de spieren onder de huid of de bijholtes van de neus hoofdpijn veroorzaken. Het is makkelijk om bij hoofdpijn een paracetamolletje in te nemen, beter is het om te kijken wat die hoofdpijn precies heeft veroorzaakt, want pijn is een signaal dat er iets in het lichaam niet goed is. In de meeste gevallen wordt hoofdpijn veroorzaakt door stress, maar hoofdpijn kan ook ontstaan door slaapgebrek, koorts, of door overgevoeligheid voor voedsel.
Tevens zijn er aandoeningen waarbij hoofdpijn optreedt zoals bij hersenvliesontsteking of bij een tumor in het hoofd.

Grofweg zijn er vier types hoofdpijn

 • Spanningshoofdpijn
 • Migrainehoofdpijn
 • Clusterhoofdpijn
 • Hoofdpijn veroorzaakt door medicijngebruik

Spanningshoofdpijn komt het meest voor en voor deze vorm van hoofdpijn zijn de tips ook bedoeld. In de andere gevallen zal de patiënt meer gebaat zijn bij medicijnen en/of rust. Als de hoofdpijn juist wordt veroorzaakt door medicijnen kan er beter worden gestopt met het innemen van de betreffende medicijnen. Doe dit wel in overleg met de huisarts.

Er bestaan uitstekende en simpele huismiddelen die eenvoudig kunnen worden toegepast. Ook kunnen massages en acupressuur de nodige verlichting bieden en kan het gebruik van voedingsmiddelen zoals alcohol, nicotine en cafeïne (tijdelijk) worden vermeden. In plaats daarvan is het raadzaam om gedurende een paar dagen alleen vegetarisch voedsel of rauwkost te gebruiken.

Tips bij hoofdpijn die plotseling op komt zetten

 • 1 kopje espressokoffie
 • 2 theelepels citroensap
Bereid de koffie zonder suiker en melk maar met de twee theelepels citroensap

Hoofdpijn 's morgens en 's avonds

Hoofdpijn 's morgens

Als oefening is het prima om liggend op de rug met de benen fietsende bewegingen te maken. Hou dit vijf minuten vol.
Als je ´s morgens altijd wakker wordt met hoofdpijn is het raadzaam om te kijken of de matras niet de boosdoener kan zijn. Een matras mag niet te zacht zijn en ook de lichaamsondersteuning is van belang. In beddenspeciaalzaken zijn kussens te krijgen die speciaal voor de halswervelkolom worden gemaakt zodat de rug recht blijft.

Hoofdpijn 's avonds

Als je ´s avonds vaak last hebt van hoofdpijn dan helpt het om wollen sokken aan te trekken die nat zijn gemaakt. Daarover trek je een paar droge sokken aan zodat het bed niet nat wordt. Het is de bedoeling dat de sokken de hele nacht aanblijven.
Behalve de natte, wollen sokken kunnen er ook kuitomslagen tegen de hoofdpijn worden aangebracht. Hiervoor heb je voor elk been drie handdoeken nodig. De eerste handdoek maak je nat in koud water, je wringt hem uit en wikkelt de handdoek om de kuit. De handdoek moet stevig om het been worden gebonden maar mag het been niet afknellen. De tweede en derde handdoek moeten droog zijn en over de eerste handdoek worden vastgebonden. Deze procedure herhaal je voor het andere been. Het is de bedoeling dat de omslagen anderhalf uur blijven zitten en als de hoofdpijn niet is verdwenen dan moet je weer opnieuw beginnen.

Massage

 • Masseer hoofd en voorhoofd, vooral de haard van de pijn, met marjoleinolie; doe dit voorzichtig maar intensief
 • Ga onder de douche staan en richt de hete waterstraal meteen op de nek
 • Hete omslagen in de nek kunnen ook verlichting geven

Voetzoolmassage

Bij bonzende slapen kun je met de duim of met de nagel van de duim op de binnenkanten van de grote tenen drukken direct naast het nagelbed. Bij pijn in het achterhoofd die doorstraalt naar de nek druk je aan de onderkant van de grote tenen, daar waar de voetzolen overgaan in de tenen

Acupressuur

Belangrijke acupressuur-drukpunten tegen hoofdpijn: probeer met beide wijsvingers een gevoelig plekje boven de wenkbrauwen op te sporen en druk vervolgens op de pijnlijke plek. Daarna knijp je met duim en wijsvinger van de rechterhand in je neus, precies op de helft van de neuslengte. Als dit niet helpt dan plaats je beide duimen of wijsvingers in het kuiltje achter de oorlelletjes.
Bij hardnekkige en zeurende hoofdpijn druk je stevig met beide duimen op het eerste en tweede gewricht van de voeten en aan weerszijden van de grote tenen.

Aanvullende tips

 • Stop een paar keer per dag de handen en onderarmen in koud water; dat werkt vooral bij stress of bij geestelijke inspanning
 • Neem een warm voetbad, waarna je de benen met koud water begiet; in plaats daarvan kunnen er ook wisselvoetbaden worden genomen
 • Loop op blote voeten door het gras; alleen als het buiten lekker weer is!
 • Drink thee van valeriaanwortel, van pepermunt- en citroenmelissebladeren of van lavendelbloesem
 • Neem een pluk watten die in pepermuntolie is gedrenkt en dep daarmee voorhoofd, slapen en nek

In de meeste gevallen gaat hoofdpijn vanzelf weer over, maar bij langdurige of periodiek optredende hoofdpijn is het belangrijk dat de huisarts wordt ingelicht.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingSpanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingHoofdpijn kent verschillende vormen, waarvan de spanningshoofdpijn de bekendste en vaakst voorkomende is. De oorzaak is…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Hademar Bankhofer: Hexenschuss und Heiserkeit
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpijn
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.