Gebruik ubiquinol bij ziekte van Parkinson blijkt effectief

Gebruik ubiquinol bij ziekte van Parkinson blijkt effectief Een van de problemen waar patiënten met de ziekte van Parkinson mee te maken kunnen krijgen is dat medicatie (L-dopa) steeds minder goed gaat werken en doses elkaar dus eigenlijk steeds sneller moeten opvolgen. Onder deze groep patiënten is in Japan de werking van suppletie met ubiquinol onderzocht. Ubiquinol is een gereduceerde vorm van co-enzym Q10. Dit onderzoek had bijzonder goede resultaten. Waar de situatie van proefpersonen die een placebo gebruikten zoals verwacht bij deze progressieve ziekte verslechterde, ging die van patiënten die ubiquinol gebruikten gemiddeld vooruit.

Ubiquinol bij Parkinson


Ubiquinol: een vorm van co-enzym Q10

Ubiquinol is een vorm van co-enzym Q10, een vitamine-achtige stof die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Ubiquinol wordt ook wel aangeduid als gereduceerd co-enzym Q10. Het heeft een aantal functies waarvan de belangrijkste is het dat een bijdrage levert aan omzettingen die noodzakelijk zijn voor de productie van adenosinetrifosfaat (ATP). ATP zorgt ervoor dat diverse cellen in het lichaam van energie voorzien worden. Daarnaast is het ook een antioxidant.

Verlaagde Q10-status door ziekte, medicijngebruik of andere oorzaken

Diverse factoren kunnen de Q10-status in het lichaam beïnvloeden. De concentraties ervan kunnen erg laag worden bij mensen die lijden aan bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, ernstige tandvleesontsteking of AIDS. Een daling van de concentratie Q10 kan ook het gevolg zijn van medicijngebruik. Dit is met name het geval bij gebruik van cholesterolverlagende statines omdat de werking van deze middelen gebaseerd is op een remming van de werking van co-enzym Q10. Daarnaast kan een daling van de concentratie Q10 in de weefsels ook te maken hebben met ouderdom, stress, zware fysieke inspanning, alcoholgebruik en roken.

Onderzoek naar de effecten van Q10-suppletie

Vanwege de gezondheidsvoordelen die de inname van Q10 als supplement kan hebben is er veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid ervan voor specifieke doeleinden. Claims dat de inname van een Q10-supplement kan helpen bij de behandeling van ziekten en aandoeningen als migraine, spierdystrofie of verminderde vruchtbaarheid zijn nooit onomstotelijk bewezen. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat de inname van Q10 erg nuttig kan zijn in aanvulling op medicatie die gebruikt wordt ter bestrijding van hoge bloeddruk.

Ubiquinol wordt goed opgenomen door het lichaam

Van Q10 is bekend dat het maar moeilijk door het lichaam wordt opgenomen. Vanwege de chemische samenstelling ligt dit anders voor ubiquinol, dat een veel betere 'biobeschikbaarheid' heeft. Biobeschikbaarheid is een term die binnen de farmacie gebruikt wordt om aan te geven dat de werkzame stoffen in een geneesmiddel op de bedoelde plek aankomen en hun werking kunnen hebben.

Gebruik van ubiquinol bij de ziekte van Parkinson

Zoals gezegd is de effectiviteit van ubiquinol bij diverse ziektes en aandoeningen onderzocht en was er tot voor kort eigenlijk alleen onomstotelijk bewijs geleverd van positieve gezondheidseffecten wanneer het gaat om de bestrijding van hoge bloeddruk. In 2016 is daar echter verandering in gekomen. Japans onderzoek heeft geleid tot de conclusie dat het gebruik van ubiquinol ook heilzaam kan zijn voor Parkinson-patiënten.

In een dubbelblinde studie is de werking van suppletie met ubiquinol onderzocht bij patiënten met gevorderde Parkinson waarbij 'wearing off' optreedt. Bij deze patiënten werkt L-dopa minder goed met als gevolg dat de medicatie steeds minder lang werkt. In de genoemde Japanse studie naar de effecten van inname van ubiquinol door deze groep patiënten werden zeer veelbelovende resultaten gemeten. Waar de toestand van patiënten die een placebo kregen met gemiddeld 3% achteruit ging over een periode van 48 weken, ging die van de proefpersonen die ubiquinol kregen toegediend met ruim 4% vooruit. Voor de meting werd gebruikgemaakt van de UPDRS, een standaardmethode om de progressie van de ziekte van Parkinson te monitoren. De proefpersonen gebruikten tweemaal daags een dosis van 150 mg ubiquinol.

Aanvullend onderzoek is vereist om nog beter in beeld te krijgen op welke manier ubiquinol bijdraagt aan de behandeling van gevorderde Parkinson. Onderzoek heeft eerder al aangetoond dat Parkinsonpatiënten over het algemeen een verlaagde co-enzym Q10-status hebben. In een eerdere studie is het effect van de inname van ubiquinon (geoxideerde in plaats van gereduceerde co-enzym Q10) onderzocht. Het effect hiervan was echter niet tot nauwelijks waarneembaar.

Verkrijgbaarheid van ubiquinol

Voor ubiquinol is geen recept vereist. Het kan dan ook gewoon bij drogist of webwinkel worden gekocht. Het is verkrijgbaar van diverse merken waaronder Bonusan, Vitals, Orthica, Ortholon, Dr. Mercola, NOW, Lamberts, Vitamax en Plantina.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ubiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenUbiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenOuder worden is voor niemand leuk: je lichaam verliest aan kracht en weerstand, en mogelijk gaat ook je geest er aan het…
Carnitine en co-enzym Q10 voor meer energie!Carnitine en co-enzym Q10 voor meer energie!Carnitine en het co-enzym Q10 (Q10) spelen een grote rol in de energievoorziening in de mitochondriën. Deze mitochondrië…
MPS 6 Syndroom van Maroteaux-LamyMPS 6 Syndroom van Maroteaux-LamyMPS 6 is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte met een prevalentie van één op 505.160 levendgeboren kinderen. De…
Co-factoren en co-enzymenCo-factoren en co-enzymenNaast het polypeptide gedeelte hebben veel enzymen ook nog een niet-proteïne component nodig om hun werking te kunnen ui…

Luteïne: goed voor de ogen, kan maculadegeneratie voorkomenLuteïne: goed voor de ogen, kan maculadegeneratie voorkomenHet voedingssupplement luteïne wordt al langere tijd gebruikt om de gevolgen van de oogaandoening maculadegeneratie te b…
Ziekte volgens Andreas MoritzZiekte volgens Andreas MoritzVan oudsher is bij vrijwel een ieder van ons ingeprent, dat men uiteindelijk doodgaat aan ouderdom en/of door ziekte. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.orthokennis.nl/nieuws/ubiquinol-bij-parkinson
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquinol
  • http://www.prd-journal.com/article/S1353-8020(15)00240-0/fulltext
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17485243
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.