Ziekte volgens Andreas Moritz

Ziekte volgens Andreas Moritz Van oudsher is bij vrijwel een ieder van ons ingeprent, dat men uiteindelijk doodgaat aan ouderdom en/of door ziekte. Deze begrippen maken echter geen deel uit van het genetisch ontwerp van het lichaam. De medisch intuïtief therapeut Andreas Moritz stelt dat ziekte een onnatuurlijke toxinecrisis is, die ontstaat door een opeenhoping van afvalstoffen. Daardoor is het mogelijk dat te grote eiwitten door penetratie van de darmwand in het lymfesysteem kunnen gaan lekken. Een en ander zou er de oorzaak van zijn dat talloze ziekten zoals verkoudheid, allergieën en auto-immuunziekten de kop op kunnen steken.

Algemeen

Volgens Andreas Moritz zou ziekte ontstaan een angstige en negatieve levenshouding, waarbij zich extreme opeenhopingen van giftige afvalstoffen in het lichaam kunnen vormen. Door de verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen welzijn en daarnaast de afvalproblematiek aan te pakken, is men mogelijk in staat ieder ongemak uit de wereld te helpen. Positieve emoties zorgen er daarbij voor dat in alle cellen van ons lichaam onder meer endorfine en serotonine worden aangemaakt. Endorfinen zijn 40.000x zo krachtig als de beste heroïne. Energie volgt daarbij altijd gedachten. Daarom is het positief in het leven staan van eminent belang. Lichaam en geest zijn onverbrekelijk met elkander verbonden en alle gedachten en gevoelens worden direct omgezet in biochemische verbindingen in de hersenen en in elk ander deel van het lichaam.

Dagelijks onderhoud van het lichaam

Iedere 2-10 dagen worden de talloze soorten eiwitten in alle delen van het lichaam vervangen. Deze eiwitsoorten vormen de genen en de cellen. Zoals reeds eerder gesteld worden alle delen, dus ook het bloed, spieren, organen, zenuwen en hersenen, continu vernieuwd. Een en ander bewerkstelligt dat het lichaam zich steeds opnieuw vernieuwt. Iedere dag bouwt het lichaam 30 miljard cellen op en breekt het dezelfde hoeveelheid oude cellen weer af.

Verwerking van chemische stoffen door het lichaam

Synthetisch bereide medicijnen van de farmaceutische industrie, waarvan naar de mening van natuurkundige therapeuten zo'n 2/3 deel niet werkt, ontlenen hun werking aan het feit dat lichaamscellen receptoren hebben voor sommige chemische stoffen in de aangeboden medicijnen. Dit houdt in dat het lichaam deze chemische stoffen ook zelf kan aanmaken, want anders zouden deze receptoren er niet zijn. Alleen al een opbouwend geloof in jezelf of in de capaciteiten van de betrokken arts kan reeds wonderen verrichten. Tenslotte dienen bij extreme ophopingen van afvalstoffen organen uitsluitend in overleg met een natuurkundig therapeut gezuiverd te worden en dient moeilijk verteerbaar voedsel zoals vlees, gebakken en bewerkte levensmiddelen vermeden te worden. Een en ander om tekorten aan mineralen in het lichaam tegen te gaan.

Extreme verzuring van het lichaam door opeenhoping van toxinen

Een en ander staat aan de basis van talloze ziekten, waarbij bedacht dient te worden dat hoe zuurder het lichaam wordt er daardoor des te meer voedsel beschikbaar komt voor schadelijke microben. Onschadelijke microben veranderen in zo'n scenario van vorm en kunnen zich transformeren in bacteriën. In geval van een nog hogere zuurgraad veranderen bacteriën vervolgens in schimmels. De bewering dat bacteriën en virussen allerlei ziekten veroorzaken is pertinent onjuist, omdat ze juist een onderdeel zijn van een genezende reactie opgestart vanuit het lichaam. Ziekte is slechts een symptoom van het feit dat er een teveel opgehoopte toxinen in het lichaam werkzaam zijn en van daaruit ontstaat dan weer een tekort aan water (uitdroging) en voedingsstoffen voor cellen en weefsels.

Interpretaties van signalen van het lichaam

Luister bij ziekte dan ook naar de signalen van het lichaam, interpreteer ze goed en doe er je voordeel mee. Val jezelf in woord en daad niet af en laat je niet beïnvloeden door mogelijk opkomende twijfel zaaiende gedachten in de vorm van: is dat nu wel zo. Blijf standvastig vertrouwen op het enorm zelfhelende vermogen van het lichaam, dat altijd het beste met je voor heeft. Angsten en zorgen verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Volgens natuurgeneeskundigen verdwijnen 80% van alle ziekten dan ook nog eens helemaal vanzelf zonder dat er enige medicatie in het spel is.

Bij herstel van de balans tussen lichaam en geest zal het lichaam zelf voor genezing zorgen. Het lichaam kan dan door een teveel aan gifstoffen gedwongen worden een infectie op te starten, om een crisissituatie het hoofd te bieden. In zo'n geval kunnen middels een positieve levensinstelling extra hoeveelheden interleukine2 en interferon aangemaakt worden om de door noodzaak aangemaakte tumorcellen alsnog tezamen met de afvalstoffen te verwijderen. Bij een vergevorderd stadium in genoemd proces dient het lichaam daarnaast ook in die mate van afvalstoffen gereinigd te worden, als de zieke patiënt daadwerkelijk kan verwerken.

Het opbouwen van een verdedigingslinie

Het immuunsysteem probeert middels een eerste verdedigingslinie zoals verkoudheid, koorts of een infectie een herstel van de lichaamsfuncties te bewerkstelligen door microben, verzwakte en/of dode cellen en afvalstoffen af te laten breken. Dit omdat het lichaam de situatie niet meer aan kan. Daarbij kunnen microben zelf geen infectie veroorzaken, maar zijn bij hun optreden afhankelijk van het milieu en de omgeving van cellen. Sommige microben hebben zuurstof nodig, andere soorten daarentegen juist niet. Infectie is een effectieve manier van het lichaam om een toxinecrisis te overwinnen, tenzij het immuunsysteem al onherstelbaar overbelast is. Bij een uitzonderlijk hoog niveau aan toxinen, waardoor microben stuurloos worden en na een ongeval is acuut medisch ingrijpen noodzakelijk. De behandeling dient dan wel vergezeld te gaan van - of voorafgegaan worden door - het reinigen van het lichaam van toxinen en afvalstoffen.

Medicatie

Hierbij kan gedacht worden aan:
 • voldoende bewegen, voldoende water drinken, beter met stress omgaan en het aanpassen van de voeding
 • acupunctuur, acupressuur, fysiotherapie, massage en yoga
 • in acute gevallen is een medisch ingrijpen middels chemotherapie en/of bestraling noodzakelijk
 • pijnbestrijding in de vorm van supplementen, waarvan onderstaand enige voorbeelden
  • Boswellia: zeer aan te bevelen drie keer p/dag een totaal dosis van 1.200 mg van een gestandaardiseerd extract
  • Duivelsklauw: tegen knie- en heuppijn 2.000 mg poederextract, niet gebruiken bij galstenen, brandend maagzuur en maagzweer
  • MSM: organische zwavel, ontstekingsremmend, langzaam opbouwen 2.000-8.000 mg p/dag
  • SAM-e: houdt gewrichten soepeler 800 mg p/dag
  • Teunisbloem, zwarte bes en borage olie: tot 2.8 gram gamma linoleenzuur p/dag
  • Visolie: om de smering van gewrichten te verbeteren 1.8 DHA en 1.2 EPA p/dag

Let op: deze vernieuwende benadering van ziekte is grotendeels gebaseerd op de eigen mening en theorieën van natuurgeneeskundige Andreas Moritz en dient derhalve niet te worden bezien als een medisch advies. Zijn zienswijze is dan ook uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en betoogt daarbij dat ziekte te wijten is aan een surplus van giftige afvalstoffen.
© 2016 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
1,5 kilo microben in en op het lichaam!1,5 kilo microben in en op het lichaam!Het is natuurlijk even schrikken wanneer we met onze neus op de feiten worden gedrukt. Met anderhalve kilo aan microben…
Virussen, bacteriën en het Th mechanismeVirussen, bacteriën en het Th mechanismeVirussen zijn veelal uitermate goed bestand tegen zeer ongunstige omstandigheden. Ze bestaan uit het afval van cellen en…
Zo herken je ontstekingsverschijnselenZo herken je ontstekingsverschijnselenEen ontsteking is een lichamelijke reactie op weefselbeschadiging, pathogene microben of schadelijke stoffen en andersoo…
Het verschil tussen een virus en een bacterieHet verschil tussen een virus en een bacterieBacteriën en virussen zijn allebei erg klein. De mens kan van beide behoorlijk ziek worden. Voor beide geldt dat hoe ste…

Gebruik ubiquinol bij ziekte van Parkinson blijkt effectiefGebruik ubiquinol bij ziekte van Parkinson blijkt effectiefEen van de problemen waar patiënten met de ziekte van Parkinson mee te maken kunnen krijgen is dat medicatie (L-dopa) st…
Wat is fonoforese en hoe werkt het?Wat is fonoforese en hoe werkt het?De meeste mensen kennen wel de stemvork; de stemvork van metaal die bij trilling een toon voortbrengt. De stemvork wordt…
Bronnen en referenties
 • Het body & mind mysterie uitgave 2011 ISBN 978-90-79872-40-4 door Andreas Moritz
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.