Wat is fonoforese en hoe werkt het?

Wat is fonoforese en hoe werkt het? De meeste mensen kennen wel de stemvork; de stemvork van metaal die bij trilling een toon voortbrengt. De stemvork wordt gebruikt om een muziekinstrument te stemmen. Als we het over fonoforese hebben, dan gebruiken we ook de stemvork maar dan als behandeling om lichaam en geest weer in balans te brengen. Hoe werkt het en waar is het goed voor?

Fonoforese, de stemvork

Fonoforese krijgt ook wel eens de naam ‘toonpunctuur’ mee. Het zijn genezende tonen die aangeboden worden via de huidoppervlak (en ook via het gehoor). De verschillende stemvorken hebben allemaal een eigen frequentie. Door de juiste toepassing krijg je weer harmonie in het lichaam (het is uiteraard wel gericht op de kwaal/klacht). De therapie dateert pas uit de jaren 80 van de 20ste eeuw, met als initiatiefnemer Hans Cousto.

Deze therapie kan separaat ingezet worden, maar wordt ook vaak toegepast in combinatie met andere behandelingen uit de alternatieve geneeskunde (zoals voetreflextherapie, shiatsu, acupunctuur, chakratherapie en kleurentherapie) en soms zelfs de reguliere geneeskunde. Verder gebruiken homeopaten de therapie ook vaker.

Bron: Sadia, PixabayBron: Sadia, Pixabay

Hoe werkt het?

De trillingen van de verschillende stemvorken zijn afgestemd op zuivere trillingsfrequenties van de aarde en de kosmos. Dit alles is dan wel geoctaveerd naar het hoorbare. De stemvorken hebben onbewust een soort ‘herkenningsmelodie’ (ieder mens heeft zijn/haar eigen unieke trilling) en daar reageert het lichaam op. De energie in het lichaam gaat weer stromen* en je lichaam is weer in staat meer zelfherstellende werkzaamheden te verrichten.

* Het transportnetwerk voor het laten stromen van de energie, betreft de energiebanen of meridianen.

Pijn?

In principe doet het gebruik van de stemvorken geen pijn. De stemvork die gebruikt wordt voel je soms heel zacht door het lichaam gaan als een golvende beweging, soms alleen als zachte trilling op de plek waar de stemvork gebruikt wordt en soms voel je niets.

Hoe en waarvoor kan je het toepassen?

De stemvork kan op bepaalde plaatsen van het lichaam gehouden worden en het dringt door in een deel of het gehele lichaam. Het is in te zetten op de volgende plaatsen:
 • Botten: omdat de botten als een soort klankkast fungeren, voel je de trilling als snel door een groot gedeelte van het lichaam en wordt het dus breed ingezet.
 • Chakra: de zeven energiecentra absorberen energie uit de kosmos en worden toegepast voor al onze fysieke, mentale, emotionele en spirituele processen. De chakra’s kunnen met de stemvork weer in balans gebracht worden.
 • Aura: als de aura niet egaal is en zelfs gaten vertoont, kan dit leiden tot een verminderde bescherming van het fysieke lichaam. De trilling kan de aura weer in balans brengen.
 • Energiebanen: als energie niet goed stroomt, kan je door de stemvork op een energiepunt te plaatsen, weer ruimte geven en gaat de energie weer stromen.
 • Pijnpunten: bij verschillende pijnklachten kan de trilling heel specifiek toegepast soelaas bieden. Te denken valt aan: spier- of zenuwpijn, ontstekingen, chronische pijn of reumatische pijn.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Welke klachten zijn verder te behandelen
De klachten die te behandelen zijn, zijn uiteenlopend. Enkele voorbeelden:
 • (Chronische) vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratiestoornis
 • Depressie
 • Angsten
 • Hormonale klachten
 • Slaapstoornis
 • Ischias
 • Traumaverwerking

Tot slot

De stemvork wordt met stijgend succes ingezet op verschillende manieren en niet alleen in het alternatieve circuit. Niet pijnlijk, soms direct met resultaat en soms duurt het even, zeker als de therapie in combinatie met een andere methode wordt gebruikt. Sommige mensen hebben een bepaalde klacht al langere tijd en passen fonoforese op die bepaalde plaats zelf toe. Dan moet je uiteraard wel weten hoe het werkt. Voor veel mensen heeft deze relatief eenvoudige techniek zich inmiddels bewezen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Laat energie stromen via de chakra’sLaat energie stromen via de chakra’sChakra’s zijn knooppunten van energie in ons lichaam en met het blote oog niet zichtbaar. Hoewel er volgens het Hindoeïs…
Je derde chakra, het zonnevlechtchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het derde chakra het zonnevlechtchakra wordt genoemd. Het derde chakra heeft li…

Ziekte volgens Andreas MoritzZiekte volgens Andreas MoritzVan oudsher is bij vrijwel een ieder van ons ingeprent, dat men uiteindelijk doodgaat aan ouderdom en/of door ziekte. De…
Pijn en vermoeidheid bestrijden met meditatiePijn en vermoeidheid bestrijden met meditatieRuim twee miljoen Nederlanders kampen met chronische klachten. Twee Amerikaanse onderzoekers vonden een remedie voor chr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lazare, Pixabay
 • http://www.niiraja.nl/behandelingen/stemvorken-fonoforese/
 • http://www.creapiano.nl/Creapiano/Toonpunctuur.html
 • http://ananda.nu/fonoforese/
 • http://www.taiji-qigong.nl/fonoforese/
 • Afbeelding bron 1: Sadia, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.