Zo herken je ontstekingsverschijnselen

Zo herken je ontstekingsverschijnselen Een ontsteking is een lichamelijke reactie op weefselbeschadiging, pathogene microben of schadelijke stoffen en andersoortige prikkels. Iedereen heeft wel eens last van een ontsteking, zoals een ontstoken nagelriem of misschien zelfs een steenpuist. Plaatselijke ontstekingsreacties zijn doorgaans heel karakteristiek. De oorzaken kunnen talrijk zijn. Een steriele ontsteking is vaak het gevolg van overbelasting, zoals een slijmbeursontsteking. En wat is trouwens het verschil tussen een besmetting, een infectie en een ontsteking?

Inhoud


Wat is een ontsteking?

Bij een ontsteking denkt men meestal meteen aan ziektekiemen, zoals bacteriën en andere pathogene micro-organismen. Ontstekingsreacties kunnen echter door tal van andere oorzaken ontstaan. Wanneer bacteriën een wond binnendringen en zich daar vermenigvuldigen en toxinen afscheiden, reageert het lichaam met een aantal typische ontstekingsreacties. Het afweersysteem zal er alles aan doen om de binnendringers te elimineren en de weefselschade te beperken en te herstellen. Het is een teken dat het lichaam zich op de juiste wijze verzet en het gevecht aangaat met deze microben... en die strijd doorgaans ook wint.

Ontstekingsverschijnselen steenpuist / Bron: Mahdouch, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Ontstekingsverschijnselen steenpuist / Bron: Mahdouch, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Besmetting, infectie of ontsteking?

Voor alle duidelijkheid: de begrippen besmetting, infectie en ontsteking zijn geen synoniemen. In het geval van pathogene microben of parasieten is er bij een besmetting contact (binnendringen) met deze ziektekiemen, maar het afweersysteem maakt er korte metten mee voordat er sprake is van een vermeerdering van de microben. Dat wil dus zeggen dat er geen klinische reacties optreden, van een infectie hoeft geen sprake te zijn. In contact komen (besmetting via luchtwegen of de huid) met bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus wil kortom niet zeggen dat men er uiteindelijk ook ziek door wordt.

Ziekteverschijnselen
Een infectie daarentegen betekent dat de bacteriën of parasieten het lichaam zijn binnengedrongen en zich hebben kunnen vermenigvuldigen en verspreiden, waarbij men onderscheidt maakt tussen een plaatselijke infectie, zoals een steenpuist, of een systemische infectie zoals dat bij griep het geval is. Een infectie leidt mogelijk tot ziekteverschijnselen, ofwel klinische reacties. Een ontsteking is de lichamelijke reactie op een infectie of een andersoortige prikkel, ofwel het symptomencomplex ervan.

Geen ziektekiemen
Om het nog ingewikkelder te maken: een ontsteking kan plaatsvinden zonder dat er sprake is van een infectie door ziektekiemen. Het is goed om onderscheid te maken tussen de bovengenoemde begrippen, aangezien ze vaak door elkaar worden gehaald en er daardoor verwarring ontstaat bij de uitleg van ziekteprocessen. Plaatselijke en acute ontstekingsreacties (symptomen) volgen een klassiek patroon, ofwel een reeks klassieke verschijnselen die door de eeuwen werd opgemerkt, zoals huidreacties die zich op een typische wijze ontwikkelen. Bij chronische ontstekingen treden deze klassieke verschijnselen minder prominent op de voorgrond.

Ziektekiemen / Bron: Geralt, PixabayZiektekiemen / Bron: Geralt, Pixabay

Ontstekingsreacties – de verschijnselen

De lichamelijke reactie op pathogene microben – bijvoorbeeld ziektekiemen die zich in een splinterwondje hebben kunnen verspreiden – waren al bekend bij de Romeinen. In die periode werden vijf verschijnselen (symptomen) beschreven, die ook tegenwoordig geldig zijn:

De vijf symptomen

  1. Roodheid (rubor).
  2. Warmte (calor).
  3. Zwelling (tumor).
  4. Pijn (dolor).
  5. Gestoorde functie (functio laesa).

Fysiologie van de ontstekingsverschijnselen

Bovengenoemde symptomen zijn met enige fysiologische kennis makkelijk te verklaren. Wanneer ziektekiemen het lichaam zijn binnengedrongen, zullen de bloedvaten zich verwijden. Er stroomt dan meer bloed (roodheid, rubor) naar het aangedane lichaamsdeel. Het doel ervan is mede om de fagocytose ruim baan te geven, waarbij veelal neutrofiele granulocyten (leukocyten) de binnengedrongen bacteriën omhullen en verteren met behulp van eiwitenzymen. Door de bloedtoevoer voelt de ontstoken plek warm aan (warmte, calor).

Toxinen van bacteriën
Hierdoor, en als gevolg van de verwijde bloedvaten, vullen de omringende weefsels zich met vocht (zwelling ofwel oedeem, tumor). Dat prikkelt de zenuwuiteinden (pijn, dolor). Ook de toxinen (giftige afbraakproducten) van bacteriën spelen hierbij een rol. Door deze lichamelijke reacties wordt in het dagelijks leven het aangedane lichaamsdeel ontzien (gestoorde functie, functio laesa).

Oorzaken van ontstekingsreacties

Tal van ‘prikkels’ kunnen ontstekingsreacties veroorzaken. Bepaalde reacties noemt men steriele ontstekingen, omdat ze niet veroorzaakt zijn door micro-organismen. Sommige van de hierboven genoemde klassieke verschijnselen en reacties zijn niet altijd zichtbaar, bijvoorbeeld als de ontsteking plaatsvindt in een inwendig orgaan.

Categorieën

De vele oorzaken zijn samen te vatten in de volgende zes categorieën:
  1. Chemische oorzaken. Hieronder rekent men ook de giftige gassen, zoals chloor en traangas, en etsende stoffen.
  2. Mechanische oorzaken. Men moet dan bijvoorbeeld denken aan verwondingen. Ook bloeduitstortingen en overbelasting van spieren en gewrichten vallen in deze categorie.
  3. Brandwonden. De primaire ontstekingsreactie is niet het gevolg van het binnendringen van ziektekiemen. Later kunnen bacteriën wel een rol gaan spelen (secundaire infectie).
  4. Allergieën. Hooikoorts is daarvan een voorbeeld.
  5. Ziektekiemen. Allerlei micro-organismen, zoals bacteriën en virussen – tevens de grootste categorie veroorzakers – kunnen ontstekingsreacties tot gevolg hebben.
  6. Immunologische reacties. Zoals acuut gewrichtsreuma.

Antibioticum / Bron: Myriams Fotos, PixabayAntibioticum / Bron: Myriams Fotos, Pixabay

Wie wint de strijd?

Ook in de strijd tegen infecties hangt alles af van evenwicht. Het aantal bacteriën, het soort pathogene microben (virulentie) en de afweerkrachten van het lichaam bepalen de uitkomst. Maar wees gerust, doorgaans leggen de bacteriën of virussen het loodje. In sommige gevallen is er echter antibiotica nodig om de afweer van het lichaam een steuntje in de rug te geven, zoals in sommige gevallen nodig is bij agranulocytose, een gevaarlijke aandoening waarbij de neutrofiele leukocyten sterk verlaagd zijn.

Sepsis
Soms krijgen de ziektekiemen toch de overhand en bereiken via de lymfevaten het bloed. Er kan dan een sepsis (bloedvergiftiging) ontstaan en in het ergste geval een septische shock. Met de juiste behandeling komt het gelukkig zelden zover.

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besmetting, infectie en ontstekingHet binnendringen van schadelijke micro-organismen in ons lichaam wordt een besmetting genoemd. Zo'n besmetting leidt la…
Botontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingBotontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingEen botontsteking of osteomyelitis is een ontsteking van het bot, beenmerg en/of beenvlies. Het is een ernstige aandoeni…
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Ontstoken insectenbeet: symptomen, oorzaken en behandelingOntstoken insectenbeet: symptomen, oorzaken en behandelingEen ontstoken insectenbeet treedt op wanneer bacteriën de huidwond zijn binnengedrongen en een infectie hebben veroorzaa…

Hoe sta je mooier op in de ochtend?Hoe sta je mooier op in de ochtend?We hebben het allemaal wel eens. Je staat op en loopt naar de spiegel en ziet jezelf, maar denkt bij jezelf ‘ben ik dat’…
Trainen met je eigen lichaamsgewicht: SquatEen squat is een kniebuiging. De term squat wordt wereldwijd gebruikt in de krachtsportwereld. De squat is een oefening…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay
  • Codex Verpleegkunde, 'Chirurgische verpleging', M. van Dam
  • 'Algemene ziekteleer', H. Hazelhorst, Uitgeverij Spruyt & Van Mantgem
  • 'Biologie van de mens', Kreutzer, Uitgeverij Wolters-Noordhoff, Groningen
  • Afbeelding bron 1: Mahdouch, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Myriams Fotos, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 09-01-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.