Homeopatisch geneesmiddel: Ignatia imara, Kalium bichromium

Ignatia kan hét geneesmiddel zijn als de aandoening vooraf werd gegaan door .verdriet, angst, woede, verlegenheid of een uitbrander. Een dikke, slijmerige afscheiding van de slijmvliezen is het meest opvallende symptoom bij degenen die Kalium bichromjcum nodig hebben.

Ignatia imara, Sint-Ignatiusboon

Ignata heeft een unieke toepasbaarheid bij aandoeningen die het gevolg zijn van acute emotionele spanningen. Of de symptomen nu een weergave zijn van een verstoord zenuwstelsel of een lichamelijke reactie op een infectieziekte, Ignatia kan hét geneesmiddel zijn als de aandoening vooraf werd gegaan door .verdriet, angst, woede, verlegenheid of een uitbrander.

De Ignatia-patiënt probeert meestal te voorkomen dat hij instort voor de ogen van anderen, maar slaakt vaak wel hevige diepe zuchten als teken van wat er binnen in hem gebeurt. Hoewel sommige Ignatia-patiënten nooit huilen, barsten ze dikwijls als ze alleen zijn ongewild in hevig snikken uit, soms afgewisseld met onbedaarlijk lachen. De patiënt voelt zich nog triester als hij wordt getroost. Hij kan meestal helemaal niet tegen standjes, maar zal wel vaak hevige zelf- kritiek hebben als hij iets niet goed doet.

Vanwege zijn emotionele toestand kan de Ignatia-patiëflt vaak niet goed slapen. Emotioneel verwarde mensen hebben vaak het gevoel dat ze een brok in de keel hebben en dat is dan ook een specifiek kenmerk voor Ignatia.

Op het eerste gezicht heel tegenstrijdige symptomen zijn zeer kenmerkend voor Ignatia. Misselijkheid kan beter worden door te eten, terwijl eten de honger nog heviger kan maken. Een stukje fruit kan al een spijsverteringsstoornjs veroorzaken, maar zwaarder voedsel wordt heel goed verdragen. Heel gewoon voedsel kan de Ignatia-patiënt doen walgen en hij kan verlangen naar onverteerbare dingen. Hij wil niet onder de dekens en wel drinken als hij het koud heeft. Hij hoeft ook helemaal geen dorst te hebben bij heel hoge koorts. Een brommend geluid in de oren wordt beter door naar muziek te luisteren.

De Ignatia-patiënt snakt vaak naar fruit, hoewel dat indigestie kan veroorzaken. Hij kan zenuw- en spiertrekkingen hebben door zijn nervositeit. De zintuigen zijn vaak uiterst alert. Soms is maar één wang rood (ook soms een symptoom van Chamomilla, Nux vomica en Pulsatilla).

Als u besloten hebt dat Ignatia het meest aangewezen medicijn is bij een acute emotionele crisis, geef dan een enkelvoudige dosis van de potentie 30x of 30e en houd gedurende zes tot acht uur de resultaten in de gaten. Als de symptomen zich niet wijzigen, mag u de dosis nog een keer geven. Maar als ook dat niets uithaalt, kunt u een ander medicijn proberen te vinden dat bij de symptomen past. Als Ignatia lijkt te helpen, herhaal het dan alleen wanneer de symptomen aanmerkelijk slechter zijn geworden en niet meer dan twee keer per dag gedurende drie dagen.

Ignatia-symptomen worden

Erger. door onderdrukt verdriet of andere emoties, door troost, tabaksrook, bij druk op de zij die geen pijn doet
Beter: door eten, liggen op de pijnlijke zij

Kalium bichromium,Kaliumbichromaat

Hoewel veel andere homeopathische medicijnen ook geschikt zijn bij de dikke, gele of groene afscheiding die zo typerend is voor Kalium bi., is een duidelijk kleverige, lijmachtige secretie toch wel kenmerkender voor dit medicijn dan voor de andere.

Afscheiding uit de neus blijft bijvoorbeeld vaak aan de neuswanden vastzitten en kan zó dik zijn dat het er in slierten kan worden uitgetrokken. Soms komt het er als stevige bolletjes uit. Kalium bi. kan worden beschouwd als hét middel om te overwegen bij secreties van een dergelijk karakter, of die nu uit ogen, oren, neus of keel afkomstig zijn.

Andere kenmerken van Kalium bi. zijn symptomen die plotseling komen en weer gaan en pijn die beperkt blijft tot een klein gedeelte van het lichaam of van de ene plek naar de andere gaat. Vaak wisselen gewrichtspijnen elkaar af naar gelang er spijsverteringsproblemen, diarree of ademhalingsmoeilijkheden zijn.

Kalium bi.-patiënten hebben het gauw koud, maar ze voelen zich nog zieker bij warm weer. Deze reactie op de temperatuur is niet zo duidelijk als die bij andere medicijnen die we al hebben besproken. De patiënt is er in het algemeen, en dat geldt in het bijzonder voor de hoest, het ergst aan toe tussen 2 en 3 uur s ochtends.

Psychisch beschouwd zijn de mensen die Kalium bi. nodig hebben geïrriteerd, onverschillig en slecht gehumeurd. Ze zijn vaak lusteloos en hebben een grote afkeer van geestelijke of lichamelijke arbeid. Aangezien de sterke plaatselijke symptomen bijzondere symptomen zijn en omdat de algemene symptomen van Kalium bi. niet zo duidelijk afgebakend zijn, kunt u het best eerst zoeken naar medicijnen die het meest bij de sterke algemene symptomen passen, voordat u Kalium bi. geeft. Wanneer een dikke, sliertige afscheiding een opvallend symptoom is, kan Pulsatilla het aangewezen middel zijn als de persoon in kwestie huilerig is, geen dorst heeft en zich niet prettig voelt in warme ruimten. Mercurius kan beter passen bij de patiënt die meer geïrriteerd en dorstig is, flink zweet, niet tegen warmte maar ook niet tegen kou kan. Gebruik Kalium bi. als uw eerste keus niet heeft geholpen of als het enige opvallende kenmerk van de ziekte de dikke, sliertige afscheiding is.

Kalium bichromicum-symptomen worden

Erger: bij koud en bij heet weer, tussen 2 en 3 uur s ochtends, door uitkleden
Beter: bij warmte, beweging, druk
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathische middelen tegen StressHomeopathische middelen tegen StressStress en homeopathische middelen, specifiek afgestemd op jouw persoonskenmerken c.q. persoonlijkheidstype. Specifieke h…
Slaapproblemen en slapeloosheid - Slaapmiddelen & tipsSlaapproblemen en slapeloosheid - Slaapmiddelen & tipsCirca 10 % van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid (in- en doorslaapproblemen of te vroeg wakker, lage kwalitei…
Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…

Homeopathie: HepatitisHepatitis of leverontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. De meest voorkomende soorten hepatitis zi…
Homeopatisch geneesmiddel: Gelsemium, Hepar sulphuricumNeerslachtigheid en geestelijke en lichamelijke verzwakking zijn de meest in het oog springende symptomen van de Gelsemi…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.