Homeopatisch geneesmiddel: Sulphur

Sulphur is een van de meest voorgeschreven homeopathische medicijnen bij chronisch zieke mensen. Het wordt slechts zelden gebruikt bij acute aandoeningen, maar het moet in overweging worden genomen bij koorts, huidaandoeningen en een scala van andere ziekten wanneer het algemene Sulphur-beeld zich voordoet.

Sulphur, het chemische element zwavel

Sulphur-patiënten komen meestal weer op krachten door koud weer en wanneer ze in de buitenlucht verblijven. Ze voelen zich slechter als het warm is, in warme ruimten en in een warm bed. Naast die inwendige warmte doen zich vaak een brandende pijn en een afscheiding die een branderig gevoel veroorzaakt, voor. Ogen, oren, neus, keel, maag, anus of kruin kunnen in brand lijken te staan.

Het meest kenmerkend is wel dat het ook lijkt alsof de voetzolen in brand staan. De Sulphur-patiënt zal voeten of handen vaak buiten de dekens steken. Lippen en andere slijmvliezen zijn rood en droog.

Hun huid in het algemeen en het gezicht in het bijzonder zijn rood. Secreties uit neus, huid, ogen, oren of andere lichaamsopeningen ruiken meestal heel sterk. Adem, ontlasting en zweet ruiken ook vies. De patiënt is zich vaak niet van die geur bewust, hoewel hij dikwijls wel overgevoelig is voor andere geuren om hem heen. Sommige Sulphur-patiënten vinden hun eigen geur erg vies, zelfs nadat ze zich gewassen hebben. Doorgaans heeft de patiënt geen zin zich te wassen en soms worden door een bad enkele symptomen heviger, met name die van de huid.

Sulphur-patiënten zijn vaak van het robuuste soort en hebben emotioneel gezien een dikke huid; ze zijn emotioneel minder gevoelig dan patiënten die medicijnen als Fulsatilla en Nux vomica nodig hebben. Wanneer ze acuut ziek worden zijn ze vaak ongeduldig, gejaagd en snel kwaad. Toch zijn ze meestal lui en hebben geen zin in werken. Ze worden slordig en rommelig en laten de boel thuis en op het werk verslonzen. Die wanorde stoort hen niet, omdat ze beweren te weten waar alles is als ze het zouden moeten hebben. Mensen die Sulphur nodig hebben zijn net hamsters die allerlei oude rommel bewaren vanwege de speciale betekenis die het heeft. De verschijning van de Sulphur-patiënt is ook heel onverzorgd. Zijn kleren zijn slordig en vuil en zijn haar zit in de war.

Hoewel hij zijn concrete omgeving volledig kan negeren, raakt de Sulphur-patiënt vaak geobsedeerd door abstracte begrippen, religieuze of filosofische thema’s of andere onderwerpen waarop geen definitieve antwoorden te geven zijn. Hij kan zich helemaal verdiepen in onduidelijke feiten en details of grootse idealen uitwerken, hoewel er vaak weinig uit zijn handen komt.

Sulphur-kinderen zijn erg met zichzelf bezig en veeleisend. Ze sparen allerlei speelgoed bij elkaar dat ze nooit gebruiken of houden zich bezig met dingen die alleen henzelf aangaan zonder te letten op de behoeften van anderen. Ze stellen almaar vragen en dan vooral vragen waarop geen antwoord kan worden gegeven.

Sulphur staat bekend vanwege een aantal spijsverteringssymptomen. Een zeer kenmerkend symptoom is een leeg gevoel in de maag dat al of niet met honger te maken kan hebben.Vaak heeft de patiënt rond de klok van 11 uur ‘s ochtends een reuze honger die plotseling komt opzetten en niet kan worden gestild. Hij lijdt na het eten vaak aan indigestie. Vroeg in de ochtend moet hij vaak het bed uit vanwege plotseling optredende, sterke darmbewegingen. Hij houdt van voedsel met een sterke smaak en lust graag gekruid eten, zoetigheid, vet voedsel en alcohol. Vaak ook heeft hij een afkeer van melk, vlees, zoetigheid en vet; brood, koud eten of drinken, vet, zoetigheid, melk of zelfs al het zien van eten kan de symptomen doen verergeren.

De Sulphur-patiënt heeft meestal erg veel dorst. Hij houdt van warm drinken, waardoor zijn symptomen inderdaad verbeteren. De Sulphur-patiënt kan vaak voor middernacht moeilijk in slaap komen of hij kan zich bezorgd maken dat hij te vroeg wakker wordt (3 uur ‘s nachts of iets later is heel gewoon). Hij voelt zich vaak uitzonderlijk lamlendig als hij te lang heeft geslapen.

Sulphur wordt vaak voorgeschreven voor een breed scala huid- aandoeningen. Uitslag en andere huidsymptomen kunnen voorkomen bij elke aandoening waarvoor het medicijn is voorgeschreven. De jeuk is meestal heel hevig en wordt ‘s nachts in de warmte van het bed nog erger. Door krabben wordt dat tijdelijk minder, maar vaak worden de jeuk en het branderige gevoel daarna nog heviger.

Typerend is verder dat mensen die Suiphur nodig hebben, meer klachten aan de linker- dan aan de rechterkant van het lichaam hebben.

Sulphur symptomen worden

Erger: door warmte, in warme ruimten, door de warmte van het bed, in koude lucht, aan de linkerkant, omstreeks 11 uur ‘s ochtends, door te staan, zich te wassen, te krabben, lang te slapen, bij veranderlijk weer
Beter: in de buitenlucht, door warme dranken

Sulphur mag niet direct na Calcium carbonicum worden gegeven.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatische geneesmiddelen van VSM voor baby'sBaby’s kunnen regelmatig ziek zijn; soms wel 10 tot 12 keer per jaar. Veelvoorkomende kwalen bij baby’s zijn verkoudheid…
Zwavel en zwavelvergiftigingZwavel hoort bij de duivel, zo is het beeld. Of bij planeten waar veel vulkanen te vinden zijn. Zwavel is ook op onze ei…
Homeopatisch geneesmiddel: Gelsemium, Hepar sulphuricumNeerslachtigheid en geestelijke en lichamelijke verzwakking zijn de meest in het oog springende symptomen van de Gelsemi…
Zilver poetsen, gemakkelijk en veilig!Zilver poetsen, gemakkelijk en veilig!Dierbaar zilveren bestek hou je het liefst proper. Door oxidatie komt er een zwarte glans op. Je kan dit gemakkelijk ter…

Homeopathie: OorpijnOorpijn is de meest voorkomende kinderziekte, na uiteraard de eenvoudige loopneus. Bijna elk kind heeft tegen de tijd da…
Homeopatisch geneesmiddel: Phosphorus, sepiaPhosphorus is een diep werkend medicijn dat zelden aan het begin van een ziekte wordt gebruikt. Bij acute hulp wordt het…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.