InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Homeopatisch geneesmiddel: Sulphur

Homeopatisch geneesmiddel: Sulphur

Sulphur is een van de meest voorgeschreven homeopathische medicijnen bij chronisch zieke mensen. Het wordt slechts zelden gebruikt bij acute aandoeningen, maar het moet in overweging worden genomen bij koorts, huidaandoeningen en een scala van andere ziekten wanneer het algemene Sulphur-beeld zich voordoet.

Sulphur, het chemische element zwavel

Sulphur-patiënten komen meestal weer op krachten door koud weer en wanneer ze in de buitenlucht verblijven. Ze voelen zich slechter als het warm is, in warme ruimten en in een warm bed. Naast die inwendige warmte doen zich vaak een brandende pijn en een afscheiding die een branderig gevoel veroorzaakt, voor. Ogen, oren, neus, keel, maag, anus of kruin kunnen in brand lijken te staan.

Het meest kenmerkend is wel dat het ook lijkt alsof de voetzolen in brand staan. De Sulphur-patiënt zal voeten of handen vaak buiten de dekens steken. Lippen en andere slijmvliezen zijn rood en droog.

Hun huid in het algemeen en het gezicht in het bijzonder zijn rood. Secreties uit neus, huid, ogen, oren of andere lichaamsopeningen ruiken meestal heel sterk. Adem, ontlasting en zweet ruiken ook vies. De patiënt is zich vaak niet van die geur bewust, hoewel hij dikwijls wel overgevoelig is voor andere geuren om hem heen. Sommige Sulphur-patiënten vinden hun eigen geur erg vies, zelfs nadat ze zich gewassen hebben. Doorgaans heeft de patiënt geen zin zich te wassen en soms worden door een bad enkele symptomen heviger, met name die van de huid.

Sulphur-patiënten zijn vaak van het robuuste soort en hebben emotioneel gezien een dikke huid; ze zijn emotioneel minder gevoelig dan patiënten die medicijnen als Fulsatilla en Nux vomica nodig hebben. Wanneer ze acuut ziek worden zijn ze vaak ongeduldig, gejaagd en snel kwaad. Toch zijn ze meestal lui en hebben geen zin in werken. Ze worden slordig en rommelig en laten de boel thuis en op het werk verslonzen. Die wanorde stoort hen niet, omdat ze beweren te weten waar alles is als ze het zouden moeten hebben. Mensen die Sulphur nodig hebben zijn net hamsters die allerlei oude rommel bewaren vanwege de speciale betekenis die het heeft. De verschijning van de Sulphur-patiënt is ook heel onverzorgd. Zijn kleren zijn slordig en vuil en zijn haar zit in de war.

Hoewel hij zijn concrete omgeving volledig kan negeren, raakt de Sulphur-patiënt vaak geobsedeerd door abstracte begrippen, religieuze of filosofische thema’s of andere onderwerpen waarop geen definitieve antwoorden te geven zijn. Hij kan zich helemaal verdiepen in onduidelijke feiten en details of grootse idealen uitwerken, hoewel er vaak weinig uit zijn handen komt.

Sulphur-kinderen zijn erg met zichzelf bezig en veeleisend. Ze sparen allerlei speelgoed bij elkaar dat ze nooit gebruiken of houden zich bezig met dingen die alleen henzelf aangaan zonder te letten op de behoeften van anderen. Ze stellen almaar vragen en dan vooral vragen waarop geen antwoord kan worden gegeven.

Sulphur staat bekend vanwege een aantal spijsverteringssymptomen. Een zeer kenmerkend symptoom is een leeg gevoel in de maag dat al of niet met honger te maken kan hebben.Vaak heeft de patiënt rond de klok van 11 uur ‘s ochtends een reuze honger die plotseling komt opzetten en niet kan worden gestild. Hij lijdt na het eten vaak aan indigestie. Vroeg in de ochtend moet hij vaak het bed uit vanwege plotseling optredende, sterke darmbewegingen. Hij houdt van voedsel met een sterke smaak en lust graag gekruid eten, zoetigheid, vet voedsel en alcohol. Vaak ook heeft hij een afkeer van melk, vlees, zoetigheid en vet; brood, koud eten of drinken, vet, zoetigheid, melk of zelfs al het zien van eten kan de symptomen doen verergeren.

De Sulphur-patiënt heeft meestal erg veel dorst. Hij houdt van warm drinken, waardoor zijn symptomen inderdaad verbeteren. De Sulphur-patiënt kan vaak voor middernacht moeilijk in slaap komen of hij kan zich bezorgd maken dat hij te vroeg wakker wordt (3 uur ‘s nachts of iets later is heel gewoon). Hij voelt zich vaak uitzonderlijk lamlendig als hij te lang heeft geslapen.

Sulphur wordt vaak voorgeschreven voor een breed scala huid- aandoeningen. Uitslag en andere huidsymptomen kunnen voorkomen bij elke aandoening waarvoor het medicijn is voorgeschreven. De jeuk is meestal heel hevig en wordt ‘s nachts in de warmte van het bed nog erger. Door krabben wordt dat tijdelijk minder, maar vaak worden de jeuk en het branderige gevoel daarna nog heviger.

Typerend is verder dat mensen die Suiphur nodig hebben, meer klachten aan de linker- dan aan de rechterkant van het lichaam hebben.

Sulphur symptomen worden

Erger: door warmte, in warme ruimten, door de warmte van het bed, in koude lucht, aan de linkerkant, omstreeks 11 uur ‘s ochtends, door te staan, zich te wassen, te krabben, lang te slapen, bij veranderlijk weer
Beter: in de buitenlucht, door warme dranken

Sulphur mag niet direct na Calcium carbonicum worden gegeven.
© 2008 - 2020 Sophocles, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Homeopatische geneesmiddelen van VSM voor baby'sBaby’s kunnen regelmatig ziek zijn; soms wel 10 tot 12 keer per jaar. Veelvoorkomende kwalen bij baby’s zijn verkoudheid…
Zwavel en zwavelvergiftigingZwavel hoort bij de duivel, zo is het beeld. Of bij planeten waar veel vulkanen te vinden zijn. Zwavel is ook op onze ei…
Homeopatisch geneesmiddel: Gelsemium, Hepar sulphuricumNeerslachtigheid en geestelijke en lichamelijke verzwakking zijn de meest in het oog springende symptomen van de Gelsemi…
Zilver poetsen, gemakkelijk en veilig!Zilver poetsen, gemakkelijk en veilig!Dierbaar zilveren bestek hou je het liefst proper. Door oxidatie komt er een zwarte glans op. Je kan dit gemakkelijk ter…
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid

Reageer op het artikel "Homeopatisch geneesmiddel: Sulphur"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rob Balk, 28-08-2016 13:16 #2
Ik heb COPD en ik woon in Spanje, waar het soms erg warm en benauwd is en er zijn dagen bij dat ik heel schor ben of bijna niet kan praten. Een vriend van mij heeft mij aangeboden om het middel Fundamental Sulphur Powder, Distelpure MSM crystals
te proberen, is dat een goed product voor mij?
Bvd,
Rob Balk

Jan, 22-06-2016 16:54 #1
Wat voor iets kan ik gebruiken als ik last heb van de symptomen die genoemd worden in dit artikel?

Infoteur: Sophocles
Gepubliceerd: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!